Fokus

Akcija spasavanja ulazi u kritičnu tačku zbog zaliha kiseonika: U potragu za podmornicom uključen i francuski robot

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP, Rojters, Gardijan

22/06/2023

-

13:32

Akcija spasavanja ulazi u kritičnu tačku zbog zaliha kiseonika: U potragu za podmornicom uključen i francuski robot
Tanjug/AP/OceanGate Expeditions - Copyright Tanjug/AP/OceanGate Expeditions

veličina teksta

Aa Aa

Potraga za nestalom podmornicom "Titan" u kojoj su petorica putnika približila se kritičnoj tački od 96 sati, što je vreme za koje su omogućene zalihe kiseonika. I dalje nema traga od nestalih, a spasiocima je svaki sekund bitan dok se bore sa nepreglednim okeanom.

Procenjeno je da "Titan" ima zalihe kiseonika za oko četiri dana, što znači da bi trebalo da isteknu danas popodne oko 14 sati, na osnovu informacija koje su dale američka obalska straža i kompanija "OceansGate" koja stoji iza ekspedicije.

Stručnjaci su, međutim, da je ovo neprecizna procena i da bi se mogla produžiti ako putnici preduzmu mere za očuvanje kiseonika.

Frenk Oven, stručnjak za potragu i spasavanje podmornica, rekao je da je podatak o kiseoniku "dragocen orijentir" za spasioce, ali se zasniva samo na nominalnoj količini potrošnje. Oven je rekao da će stručnjak koji je jedan od putnika na "Titanu" verovatno savetovati da se "učini sve kako bi se usporio metabolizam, da se zalihe produže", prenela je agencija AP.

Spasioci su dovezli još brodova i plovila na mesto nestanka, nadajući se da bi podvodni zvuci koje su tragači detektovali juče i danas mogli pomoći da se suzi potraga u ovoj međunarodnoj, misiji. Područje pretrage je prošireno, a traga se do dubina od 4 kilometra. 

AP Photo/Jens Meyer

 

Prijavljeno je da je "Titan" nestao u nedelju popodne oko 700 kilometara južno od Sent Džonsa u Njufaundlendu, dok je bio na putu ka mestu gde je legendarni okeanski brod Titanik potonuo pre više od jednog veka. 

Mnoge prepreke i dalje ostaju: od utvrđivanja lokacije podmornice, do stizanja uz nošenje opreme za spasavanje, a zatim i do izlaska na površinu, i sve to pod pretpostavkom da je podmornica čitava, i da su zalihe kiseonika dovoljne.

Područje severnog Atlantika gde je "Titan" nestao, takođe je veoma maglovito i tamo ima dosta oluja, što ga čini izuzetno izazovnim okruženjem za spasioce.

Kompanija koja predvodi ekspediciju organizuje ovakva putovanja od 2021. godine. S obzirom na to da su prošla skoro četiri dana, polako nestaje nada da će putnici biti nađeni živi.

Ipak, kapetan Džejmi Frederik iz američke Obalske straže rekao je da se vlasti još uvek nadaju da će spasiti pet putnika na brodu.

"Moramo da ostanemo optimistični dok traje akcija potrage i spasavanja. U sred smo akcije, i ne želim da ulazim u diskusiju o tome kada će se završiti", rekao je Frederik, prenosi Euronews.

Roboti uključeni u akciju pretrage 

Najnovije nade spasioci polažu u robota pod nazivom "Viktor 6000", francusku istraživačku mašinu koju je do zone pretrage doneo istraživački brod, i kojim upravlja francuski Institut za istraživanje okeana (Ifremer). 

Ifremer može zaroniti do 6.000 metara pod vodu, što je više od bilo koje druge opreme koja se trenutno nalazi na lokaciji u severnom Atlantiku, i ima "ruke" koje se mogu daljinski kontrolisati za presecanje kablova ili izvođenje drugih manevara za oslobađanje zaglavljenog plovila, rekao je operator.

Profimedia

Robot "Viktor 6000"

"Viktor nije sposoban sam da podigne podmornicu. Ipak, u stanju je da vrši vizuelno istraživanje sa svom video opremom koju ima. Takođe je opremljen manipulativnim rukama koje se mogu koristiti za pomoć u izvlačenju podmornice, za presecanje kablova ili drugih prepreka koje je eventualno blokiraju na dnu", rekao je Olivije Lefor, šef pomorskih operacija u Ifremeru.

Ifremer je na zahtev američke mornarice poslao brod sa svojim robotom, a Lefor je rekao da je to "logika pomoraca - blizu smo, moramo da idemo".

Robotom upravlja posada od 25 članova, a Lefor kaže da mogu da rade bez prestanka 72 sata, bez noćnog odmora.

"Ne znamo šta se dogodilo. Buka koja se čula daje nam nadu da je podmornica na morskom dnu i da su ljudi još živi, ali su mogući i drugi scenariji. Čak i ako je nada mala, ići ćemo do kraja", dodao je Lefor za Rojters.

Takođe, još jedno plovilo će pokušati da pomogne. Kako piše BBC, britanska kompanija Magelan je spremila podmornicu "Džulijet" i trebalo bi da bude prebačeno na lokaciju za pretragu kasnije danas.

 

 

Njihova podmornica nedavno je skenirala olupinu Titanika, dajući 3D prikaz celog broda. Kada krene, biće potrebno oko 48 sati da stigne do lokacije. Biće u mogućnosti da zaroni na punoj dubini koja je potrebna za pretragu, a tim koji njome upravlja ima detaljno znanje tom području jer su ga nedavno istraživali

"Biće potrebni sati"

Dejvid Galo, istraživač, naglasio je da će biti potrebni sati da se podmornica spasi nakon što bude pronađena, ako se zaista ispostavi da ponavljani zvukovi udaranja dolaze iz nje.

"U ovom slučaju, zvukovi se ponavljaju, verujem svakih pola sata. Tri različita uređaja su ih registrovala u isto vreme, i to je traje već dva dana. Ne postoji mnogo toga u svetu prirode što bi moglo da pravi takve cikluse", rekao je on gostujući na jednoj britanskoj televiziji.

"Moramo, u ovom trenutku, pretpostaviti da je to podmornica i brzo se pomeriti do tog mesta, locirati ga i dovesti robote dole da verifikuju da je to mesto gde se podmornica nalazi", rekao je on.

"Moraju da budu potpuno spremni u slučaju da je u pitanju podmornica, jer je potrebno neko vreme da je lociramo i izvučemo na površinu - potrebni su sati", dodao je Galo.

Tanjug/OceanGate Expeditions via AP, File

 

Upitan o ogromnoj veličini oblasti pretrage, Rob Larter sa Britanskog instituta za Antarktik je rekao: "Svi smo videli izveštaje o ovim zvucima koji su otkriveni, ali činjenica da su oblasti pretrage i dalje tako velike, što ukazuje na to da niko ne misli da su pouzdano uspeli da lociraju odakle ti zvuci dolaze", prenosi Gardijan.

S obzirom na nedostatak informacija sa morskog dna, još uvek nije napravljeno mnogo pomaka u smislu pretrage, dodao je profesor Alister Greg sa Univerziteta u Londonu. 

Upitan koliko bi vremena moglo da potraje da se podmornica izvuče na površinu ako je pronađena, Greg je rekao: "Ne znam koliko bi to trajalo, ali u normalnom operativnom scenariju, mislim da je potrebno oko dva sata da se spusti na tu dubinu, i opet oko dva sata za natrag".

Što se tiče procene šansi za uspešnu spasilačku misiju, Greg je rekao: "Mislim da je ključna stvar da nađu podmornicu, ali svaki korak zahteva vreme - to je problem. Ponestaje nam vremena".

Komentari (0)

Svet