Fokus

Trka sa vremenom: Spasioci dovezli još brodova, podraga za nestalom podmornicom u odlučujućoj fazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, DW

22/06/2023

-

07:43

Trka sa vremenom: Spasioci dovezli još brodova, podraga za nestalom podmornicom u odlučujućoj fazi
Trka sa vremenom: Spasioci dovezli još brodova, podraga za nestalom podmornicom u odlučujućoj fazi - Copyright Tanjug/OceanGate Expeditions via AP, Action Aviation via AP, Atlantic/Magellan via AP

veličina teksta

Aa Aa

Trka sa vremenom u pronalaženju podmornice koja je nestala na putu do Titanika, ušla je u novu fazu, pošto u podmornici ostaje sve manje zaliha kiseonika.

Prema pisanju AP, spasioci su dovezli još brodova i plovila na mesto nestanka, nadajući se da bi podvodni zvuci koje su otkrili drugi dan zaredom mogli da pomognu u sužavanju potrage.

Međutim, navodi agencija, čak i oni koji su bili optimistični sada upozoravaju na mnoge preostale prepreke - utvrđivanje lokacije podmornice, stizanje do nje spasilačkom opremom, njeno izvlačenje na površinu, i to sve pre nego što ponestanu zalihe kiseonika i pod pretpostavkom da je podmornica još uvek netaknuta.

Podmornica je prijavljena kao nestala u nedelju, pošto je izgubila kontakt sat i 45 minuta nakon što je zaronila i nije se vratila na površinu u očekivano vreme. 

Američka obalska straža u koordinaciji sa drugim agencijama, uključujući američku mornaricu i kanadsku obalsku stražu, radi "danonoćno" na pokušaju da pronađe nestalu podmornicu sa pet ljudi u njoj, ali do sada napori u potrazi nisu dali rezultate.

Potraga sonarom

Spasioci iz SAD i Kanade rade "danonoćno" iz vazduha, na površini i ispod nivoa mora. Ali, na mestu gde je "Titan" nestao, vladaju teški uslovi: mrkli mrak, izuzetno visok pritisak vode. Jer, olupina Titanika leži na dubini od oko 3.800 metara.

"Na takvoj dubini sistem sonara bi morao da se specijalizuje za veoma uski snop, ali dovoljno visoku frekvenciju da registruje tako malu podmornicu", objasnio je novinarima Britanac Džejmi Pringle, forenzički geonaučnik sa Univerziteta u Kilu.

U slučaju "Titana", postoje samo dve opcije: "Ako, suprotno očekivanjima, podmornica pluta na površini i ne može da se locira zbog male visine iznad površine mora, šanse da bude pronađena su realne", saopštila je nemačka mornarica na pismeni zahtev Dojče velea. "Ali, u takvom slučaju bio bi poslat SOS-signal" – i zato to nije realno.

Tanjug/AP/OceanGate Expeditions

 

Međutim, ako je podmornica potonula na dno, to bi posebno otežalo lociranje i spasavanje. Morsko dno je tamo neravno, delom i veoma strmo, i postoje jake okeanske struje.

Morska voda takođe sprečava većinu mogućnosti komunikacije.

"Nažalost, morska voda veoma brzo blokira širenje elektromagnetnih talasa ispod površine", objašnjava Erik Fusil, koji predaje brodogradnju na Univerzitetu u Adelaid u Australiji. Radar i GPS, kao i farovi ili laserski zraci, apsorbuju se već posle nekoliko metara.

U utorak je kanadska letelica otkrila podvodnu buku u oblasti potrage za nestalim podmornicom – na svakih 30 minuta, objavila je američka obalska straža na Tviteru. Četiri sata kasnije, nakon što su aktivirani dodatni sonari, zvuci su se i dalje čuli.

Pritisak vode na 3.800 metara kod olupine Titanika je oko 400 atmosfera. To je otprilike kao kada bi čovek na leđima nosio 35 slonova. To čini istraživanje dubokog mora tehnološkim izazovom koji zahteva posebno dizajnirane podmornice koje taj ogroman pritisak moraju da izdrže tokom dužeg vremenskog perioda.

"Istraživanje podvodnog sveta je tehnički jednako izazovno, ako ne i izazovnije od istraživanje svemira", rekao je Fusil.

Novinar koji je bio na "Titanu": "Zalihe kiseonika nikada nisu testirane"

Kako vreme protiče, nada za pronalazak podmornice "brzo ističe", kaže novinar CBS-a Dejvid Pog koji je prošle godine išao na putovanje "Titanom". Prema njegovim rečima, iako u podmornici teoretski postoje zalihe kiseonika dovoljne za četiri dana, to zapravo nikada nije testirano.

"Nikada to nije baš izmereno", rekao je Pog, napominjući da je polovina zaliha sada teoretski potrošena, jer su u utorak obeležena dva dana otkako su podmornica i posada od pet članova izgubili kontakt sa brodom na površini.

Čak i ako je podmornica izronila negde, problem sa dovodom vazduha ostaje, jer se ne može otvoriti iznutra, dodao je. 

"Niko nikada nije bio unutra četiri dana. Ekspedicija ka olupini Titanika obično traje deset do 12 sati, a oko dva i po sata utroši se na spuštanje do olupine Titanika, i nekoliko sati se provede u istraživanju pre ponovnog izrona", kaže Pog.

Tanjug AP/Atlantic/Magellan via AP

 

Navodi da je "Titan" jedina podmornica za pet osoba na svetu koja može da dođe do dubine na kojoj se nalazi olupina Titanika, 3.800 metara, pa je zbog toga jedinstvena.

"Nije to ajfon da ima hiljade komada, pa da mogu da se usavršavaju. Postoji samo jedna, a neki delovi su improvizovani", rekao je Pog.

Naveo je da u međunarodnim vodama plovila poput "Titana" funkcionišu bez inspekcija ili sertifikata trećih organizacija, dok kod, na primer, lansiranja rakete postoje pedantne kontrolne liste.

Smatra da bi bilo "katastrofalno" ako je podmornica i dalje duboko pod vodom, jer čak i ako bude pronađena, nema načina da se spasu oni koji su unutra. 

"Najdublje spasavanje podmornice ikada izvedeno je na oko 450 metara, a ovo je na 2.800. Nema te podmornice koja na vreme može da se spusti toliko duboko", pesimističan je Pog. 

Dodaje da postoje samo tri ili četiri plovila na svetu koja mogu da dođu do te dubine, ali su im potrebne nedelje da se pripreme.

Komentari (0)

Svet