Poznati

Džejms Kameron o podvodnim avanturama: Snimio sam "Titanik" jer sam želeo da zaronim do te olupine

Komentari

Autor: CNN

21/06/2023

-

19:59

Džejms Kameron o podvodnim avanturama: Snimio sam "Titanik" jer sam želeo da zaronim do te olupine
Džejms Kameron o podvodnim avanturama: Snimio sam "Titanik" jer sam želeo da zaronim do te olupine - Copyright Tanjug/AP/Javier Corbalan

veličina teksta

Aa Aa

Džejms Kameron nije samo jedan od najuspešnijih reditelja u istoriji Holivuda, nego i veliki ljubitelj podvodnog sveta, koji se upisao u istoriju kao prva osoba u istoriji koja je zaronila do najdublje tačke naše planete. Ljubav prema okeanima utkao u je i u svoja dva najuspešnija filma - "Avatar" i "Titanik".

Iako do sada nije javno komentarisao aktuelnu potragu za OceanGate podmornicom, on je čak 33 puta zaronio do mesta ne kom se nalazi olupina Titanika. 

Reditelj je za magazin "Playboy" 2009. godine ispričao da mu glavna inspiracija za snimanje ostvarenja o potonulom kruzeru nije bila ljubavna priča.

Tanjug AP/Atlantic/Magellan via AP

 

"Napravio sam 'Titanik' jer sam želeo da zaronim do te olupine, a ne zato što sam nešto naročito želeo da snimam film", rekao je on za pomenuti časopis.

"'Titanik' je bio Mont Everest među olupinama, pa sam kao ronilac želeo da uradim to kako treba. Kada sam saznao da su neki drugi likovi ronili do Titanika da naprave Imax film, rekao sam: 'Napraviću film kako bih platio ekspediciju i uraditi istu stvar'. Dopao mi se taj prvi ukus i poželeo sam još", prisetio se reditelj. 

Za Kamerona je kinematografija i istraživanje mora povezano, piše CNN.

"Mislim da ih povezuje pričanje priča. Mislim da je posao istraživača da bude na dalekoj ivici ljudskog iskustva, a zatim se vrati i to prepriča", izjavio je reditelj ranije za NPR.

U carstvu dubina

Kameron se otisnuo u niz podvodnih avantura i nakon "Titanika". On je 2012. godine zaronio do dna Marijanske brazde, koja se smatra jednom od najdubljih tačaka okeana, na skoro 11.000 metara ispod površine. 

U poduhvat se otisnuo u podmornici "Deepsea Challenger" potpuno sam. Celi poduhvat je snimao, a kasnije i opisao u eseju za "National Geographic".

"Krenuo sam kao metak, najbrže što sam ikada video. Površina se samo umanjila, a zatim nestala. Gledam u dubinu i već u prvih nekoliko minuta sam na hiljadu stopa. Onda su tu dve, pa tri hiljade", napisao je Kameron.

Vrlo brzo prešao je dubinu na kojoj se nalazi Titanik, a zatim došao do 8.200 metara dubine, najdublje tačke do koje je do tog trenutka ronio. Pred njim je i dalje bilo više od 2,7 kilometara puta do morskog dna.

To iskustvo nazvao je svedočanstvom.

"Dobio sam priliku da budem svedok čuda koje se nalazi dole sve ovo vreme. To nije samo neka stvar ega bogatog lika. Radi se o tome da imate tako mnogo vremena na ovoj planeti, tako mnogo života, tako mnogo daha u svom telu. Morate nešto da uradite. Ako biste imali dovoljno sreće da zaradite neki novac i napravite neki kapital, zašto ga ne biste uložili u svoj san?", rekao je Kameron.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin