Život

"Noćna mora za privatnost": Zbog čega aplikacija koja je glavni rival Tviteru nije pokrenuta na tržištu EU?

Komentari

Autor: Euronews

15/07/2023

-

13:29

"Noćna mora za privatnost": Zbog čega aplikacija koja je glavni rival Tviteru nije pokrenuta na tržištu EU?
Tanjug/AP/Richard Drew - Copyright Tanjug/AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Metina nova aplikacija funkcioniše u SAD i Velikoj Britaniji, ali još nema predvidivog datuma pokretanja platforme u EU jer je kompanija zabrinuta zbog propisa o zaštiti privatnosti.

Aplikacija Treds, za koju se očekuje da će postati glavni rival Tviteru, čiji je vlasnik Ilon Mask, konačno je stigla - ako se pod time misli da je stigla bilo gde osim u EU, prenosi Euronews.

Tekstualna aplikacija za razgovore koja je trenutno povezana sa Instagramom, debitovala je tako što je privukla više od 10 miliona korisnika u prvih nekoliko sati rada u SAD i Velikoj Britaniji. 

Međutim, stanovnici EU su za sada isključeni iz kolektivnog pristupa, i to zato što Meta trenutno radi na prevazilaženju regulatornih propisa koji važe u članicama bloka.

Zašto nema nove aplikacije u EU?

Treds još ne radi u EU, i pitanje je kada i da li će uopšte biti pokrenut jer Unija ima oštrija pravila o zaštiti privatnosti od većine drugih zemalja, a upravo su različiti propisi poslednjih godina kompaniji Meta zadavali velike glavobolje.

To znači da nije EU blokirala pokretanje aplikacije, već je sama kompanija Meta vrlo oprezna po pitanju da na tom tržištu pokrene platformu.

Izvori bliski Meti rekli su da kompanija ne nudi aplikaciju u zemljama članicama Unije jer nije sigurna u vezi sa zahtevima koje postavlja Zakon o digitalnim tržištima. To su nova pravila EU o konkurenciji koja regulišu način na koji velike onlajn platforme koriste svoju tržišnu moć. 

Evropska komisija trenutno razgovara o propisima sa kompanijama kao što je Meta i očekuje se da će u septembru ponuditi dodatne smernice.  Ali čak i tada, nejasno je da li će Treds uspeti da poštuje stroge zahteve EU o privatnosti.

Novinari koji se bave društvenim mrežama su aplikaciju opisali kao "noćnu moru za privatnost", jer, uprkos tome što je samostalna aplikacija, lične podatke dobija sa Instagrama.

U verziji za SAD, korisnici Tredsa su obavešteni da će se prikupljati širok spektar njihovih podataka, uključujući zdravstvene i finansijske informacije, lokaciju, kupovine, kontakte, istoriju pretrage i osetljive informacije. Informacije u vezi sa oglašavanjem bi se takođe prikupljale sa Instagrama.

U EU je zabranjena ovakva komunikacija između platformi društvenih medija. Meta je ranije bila sprečena da pokrene reklamne usluge na Whatsapp-u na osnovu podataka sa Fejsbuka i Instagrama.

Nije jasno da li će se Treds prilagoditi tržištu EU i da li će se ikada pojaviti na kontinentu. Meta je u januaru kažnjena sa više od 377 miliona evra zbog nedostatka važeće pravne osnove za pokretanje ličnih oglasa na fejsbuku i Instagramu, a kazna je izrečena prema Opštoj uredbi EU o zaštiti podataka (GDPR).

Ranije ove nedelje, najviši sud EU presudio je u korist nemačkog nadzornog tela koje se bavi borbom protiv monopola, a koje je tvrdilo da može uzeti u obzir pitanja privatnosti prilikom razmatranja bilo kakvog antimonopolskog slučaja, što je nanelo još jedan udarac Meti.

Kako funkcioniše Treds?

Aplikacija je navodno bila u izradi od januara, ali nije mogla da bude predstavljena u trenutku koji je povoljniji za njen uspeh. 

Tviter, koji je doživeo niz kontroverznih promena otkako je Mask preuzeo kompaniju prošle godine, nedavno se suočio sa još jednom negativnom reakcijom korisnika, i to nakon što je ograničio broj tvitova koje su oni, koji nisu pretplaćeni, mogli da vide za jedan dan. 

Treds stupa na scenu upravo u trenutku kada mnogi korisnici Tvitera možda traže ili žele alternativu. Aplikacija omogućava korisnicima da objavljuju tekst, video zapise i fotografije, i za razliku od Instagrama, fokusira se na razgovore u realnom vremenu.

Korisnici Tredsa mogu da objavljuju kratke postove do 500 karaktera, što je za od 280 više od Tvitera i da postavljaju linkove i video zapise do pet minuta. Pošto je povezan sa drugim Meta platformama, objava na Tredsu se takođe može lako deliti na Instagramu ili Facebooku. 

Fid aplikacije uključuje postove sa naloga koje korisnici prate, kao i preporuke za nova otkrića, bez opcije da se vidi samo sadržaj naloga koje korisnici prate.  Aplikacija je besplatna i, kao i druge Metine aplikacije, finansira se iz reklama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin