Život

Italijanska hladna jela idealna za vrele dane: Tri brza recepta inspirisana Mediteranom

Komentari

Autor: Savin Mattozzi, Euronews

29/07/2023

-

08:08

Italijanska hladna jela idealna za vrele dane: Tri brza recepta inspirisana Mediteranom
Italijanska hladna jela idealna za vrele dane: Tri brza recepta inspirisana Mediteranom - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Evropa se poslednjih nedelja suočava sa ekstremnim vremenskim uslovima i toplotnim talasom bez presedana, zbog čega je mnogima važno da maksimalno skrate boravak u kuhinji.

Euronews zato predlaže nekoliko interesantnih, a laganih jela inspirisanih Italijom, koji se kratko pripremaju, ali ne oskudevaju u ukusima.

Predstavljamo vam tri specijaliteta mediteranske kuhinje idealna za vrela leta:

Pasta salata (Insalata di pasta)

Jedno od najpopularnijih hladnih jela u Italiji ima bezbroj različitih varijanti, a u svakoj ima moć da osveži dan. 

Jednostavno je i jedino kuvanje koje uključuje, podrazumeva barenje testenine.

Pixabay

 

Šta vam je potrebno:

250g testenine

Krastavac
Paradajz
Luk
Feta sir
Bosiljak
Menta/nana
Tucana ljuta paprika
Maslinovo ulje
So

Postupak:

Na šporet stavite lonac pun posoljene vode i ostavite da proključa. U međuvremenu, iseckajte paradajz, krastavac i luk i stavite u veliku činiju.

Nakon što naseckate te sastojke, stavite ih u veliku činiju, izmrvite preko feta sir i načupkajte bosiljak i nanu. Dodajte maslinovo ulje, ljutu papriku i sve dobro izmešajte.

Dok ste to spremali, voda je verovatno proključala i sada je potrebno samo da skuvate testeninu prema uputstvu sa kesice, ocedite je izmešate sa malo maslinovog ulja. Stavite je u frižider da se malo ohladi, a zatim je sjedinite sa ostalim sastojcima i uživajte u salati uz osvežavajuću limunadu ili dobro ohlađen čaj.

Pržene tikvice u marinadi (Zucchini alla scapece)

Jedan od najlepših priloga koji se služi u Kampanji zahteva veliku količinu sveže nane, koja je savršen letnji začin.

"Zucchini alla scapece" kako italijani zovu ovo jelo, obično se jede na sobnoj temperaturi, kao prilog ili predjelo, ali možete ga učiniti i malo zasitnijim, tako što ćete mu dodati hleb ili ga staviti u sendvič. Brzo se priprema kada ste u žurbi i potrebno vam svega nekoliko sastojaka.

Unsplash

 

Šta vam je potrebno:

1 kilogram tikvica
2 čena belog luka
1 čaša belog vinskog sirćeta
pola šolje maslinovog ulja
Šaka sveže nane
2 grančice svežeg peršuna
So
Crni biber
Ljuta papričica (po želji)

Postupak:

Nasecite tikvice na kriške debljine pola centimetra ili manje. Što su tanje, to su bolje. Stavite ih sa strane i napravite marinadu. 

Iskidajte začinsko bilje i stavite u činiju. Sitno iseckajte beli luk i stavite direktno u činiju sa nanom i peršunom. Sipajte sirće i maslinovo ulje i dobro izmešajte, dodajte so, biber i po želji malo ljute papričice. 

Kada ste pomešali sve sastojke za marinadu, stavite ih sa strane i pripremite se za prženje tikvica.

Prekrijte tiganj tankim slojem maslinovog ulja i polako ga zagrejte. Kad je ulje postalo dovoljno toplo, stavite tikvice jednu po jednu, tako da se ne preklapaju i tako da mogu da se ravnomerno isprže. Sačekajte da blago potamne, a zatim ih okrenite na drugu stranu. Stavljajte ih na kuhinjski ubrus kako bi se ocedio višak masnoće i nastavite sa prženjem. 

Kada su sve tikvice gotove, stavite ih u unapred pripremljenu marinadu, dobro promešajte i pustite da odstoji barem sat ili dva pre serviranja. 

Dinja sa pršutom (Melone con prosciutto)

Slatki sok dinje i slanoća pršute predstavljaju iznenađujuće dobar spoj, naročito ako su dobro rashlađeni. 

Iako to deluje kao moderna kreakcija, zapravo postoje dokazi da su još drevni Grci i Rimljani imali običaj da jedu ovu osvežavajuću užinu pre više od 2.500 godina.

Unsplash

 

Šta vam je potrebno:

Dinja, po mogućstvu "kantalup"
Pršut tanko nasečen
Po želji so i maslinovo ulje

Postupak:

Sve što je potrebno je da nasečete dinju na kriške ili kockice, a zatim preko poređate tanke kriške pršute ili ih obmotate oko dinje. 

Ukoliko želite, možete dodati malo soli i/ili maslinovo ulje.

Komentari (0)

Magazin