Život

Lažirao sopstvenu smrt da bi izbegao kaznu za silovanje, kad je "oživeo" dočekalo ga izručenje pravdi

Komentari

Autor: Euronews

02/08/2023

-

20:28

Lažirao sopstvenu smrt da bi izbegao kaznu za silovanje, kad je "oživeo" dočekalo ga izručenje pravdi
Tanjug AP/Andrew Milligan/PA via AP - Copyright Tanjug AP/Andrew Milligan/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Britanski sud je dao zeleno svetlo za izručenje Amerikanca koji se suočava sa optužbama za silovanje u SAD i koji je lažirao sopstvenu smrt kako bi izbegao krivično gonjenje.  Nikolas Rosi (35), koji je bio na poternici Interpola, uhapšen je u oktobru 2021. dok se lečio od COVID-19 u bolnici u Glazgovu.

Menjao ime, veru, mesto rođenja... 

On tvrdi da je žrtva zamene identiteta i da se zove je Artur Najt, ali policija i bolničko osoblje su ga identifikovali kao Nikolasa Rosija, čoveka koga američki pravosudni sistem traži u okviru istrage o silovanju žene u Juti 2008. i drugim seksualnim napadima, a prepoznat je po karakterističnim tetovažama koje se vide na poternici Interpola.

Tanjug AP/Andrew Milligan/PA via AP

 

Dok je živeo u američkoj državi Roud Ajlend 2019. godine, Rosi je tvrdio da boluje od ne-Hodgkinsovog limfoma u kasnoj fazi, a zatim je u nekrologu pod pravim imenom u lokalnim medijima objavljeno da je umro. Američke vlasti tvrde da je tokom godina koristio čak 16 lažnih imena uključujući Nikolasa Alahverdijana, prenosi Euronews.

Sredinom novembra, sud u Edinburgu ga je zvanično identifikovao kao Rosija, proglašavajući njegova objašnjenja "neverovatnim i izmišljenim". 

Čak i kada je sud u sredu doneo odluku o njegovom izručenju, Rosi je tvrdio da je žrtva zamene identiteta. Tvrdio je da su tetovaže po kojima je prepoznat urađene bez njegovog znanja dok je bio bez svesti u bolnici. 

Takođe je rekao da su njegovi otisci prstiju uzeti u bolnici zamenjeni sa Rosijevim kako bi ga okvalifikovali kao čoveka koga pravosuđe trži i objasnio da nije mogao da pruži izvod iz matične knjige rođenih na ime Artur Najt jer rođen je kao siroče u Irskoj. 

Tokom saslušanja za izručenje u junu, pojavio se u, kako je opisao, odeći koju su nosili ortodoksni Jevreji, objašnjavajući da se preobratio u zatvoru. Takođe se pojavio u električnim invalidskim kolicima i nosio masku za kiseonik, ali je lekar zaključio da za to ne postoji nikakav medicinski razlog, opisujući njegove noge kao "jake i atletske".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin