Fokus

Šefica australijske diplomatije: Asanžov slučaj suviše dugo traje

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2023

-

12:08

Šefica australijske diplomatije: Asanžov slučaj suviše dugo traje
Šefica australijske diplomatije: Asanžov slučaj suviše dugo traje - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka spoljnih poslova Australije Peni Vong izjavila je da slučaj osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža predugo traje, i da treba da se završi. 

Asanž, australijski državljanin koji je zatvoren u Velikoj Britaniji, bori se protiv ekstradicije u SAD, gde ga traže po 18 optužbi za objavljivanje poverljivih spisa američke vojske i diplomatskih depeša 2010. godine.

Na konferenciji za novinare u Brizbejnu, nakon sastanka sa američkim kolegama, Vong je istakla da je Kanbera jasno stavila do znanja da se "slučaj gospodina Asanža predugo odugovlači, a naša je želja da se dovede do kraja". 

Govoreći zajedno sa australijskim ministrom odbrane Ričardom Marlsom, američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i ministrom odbrane SAD Lojdom Ostinom, Vong je konstatovala da su izjave u ime Asanža davane i javno i privatno, ali da je bilo ograničenja u tome šta može da se radi dok se njegov pravni postupak ne završi. 

"Razumela sam da je gospodin Asanž ponovo uložio žalbu u Velikoj Britaniji. Australijska vlada nije strana u ovom pravnom postupku, niti možemo intervenisati", rekla je ona. 

Blinken je potvrdio da je Asanžov slučaj pokrenut u bilateralnim razgovorima, rekavši da razume stavove Australijanaca o tom osetljivom pitanju.

"Gospodin Asanž je optužen za veoma teško kriminalno ponašanje u Sjedinjenim Državama u vezi sa njegovom navodnom ulogom u jednom od najvećih otkrivanja poverljivih informacija u istoriji naše zemlje. Radnje za koje je tvrdio da je počinio nose rizik veoma ozbiljne štete po našu nacionalnu bezbednost", rekao je Blinken na konferenciji za novinare.

Australija podržava nastojanje da se Asanž pusti na slobodu uoči mogućeg izručenja SAD.  Australijski premijer Entoni Albaneze je u maju izjavio da je "frustriran" zbog toga što je Asanž i dalje u pritvoru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet