Život

Upozorenje stručnjaka: Jedna otrovna riba u Jadranu sve raširenija, šta raditi u slučaju uboda

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2023

-

18:34

Upozorenje stručnjaka: Jedna otrovna riba u Jadranu sve raširenija, šta raditi u slučaju uboda
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski Institut za okeanografiju i ribarstvo upozorio je na pojavu sve većeg broja otrovne ribe poznate kao vatrenjača i dodao da je ta vrsta ove godine zabeležena nekoliko puta na području južnog Jadrana.

"Poznata kao vatrenjača, riba lav ili riba paun, Pterois miles je invazivna indo-pacifička vrsta koja se ističe po štetnosti za lokalne ekosisteme, a ozloglašena je zbog svoje ishrane autohtonim ribljim vrstama i brzog širenja na kolonizovanim područjima Sredozemlja", navedeno je u objavi Instituta.

 

 

Istaknuto je da su sve bodlje na telu te ribe otrovne i da se kod uboda javlja izuzetno jak bol, pa su mogući i ozbiljniji simptomi i u slučaju uboda preporučuje se odlazak kod lekara.

"Srećom, kao što je slučaj i kod ostalih jadranskih riba s otrovnim bodljama, otrov je termolabilan, što znači da se može neutralizovati toplotom i to najbolje utapajući ubodeno mjesto neposredno nakon uboda u vodu temperature 40 do 45 stepeni 30 do 90 minuta, uz oprez da ne dođe do opekotina", napominje se u saopštenju.

Iz Instituta dodaju da je ova vrsta prvi put zabeležena u Jadranskom moru 2019. godine, a najsevernije mesto na kom je pronađena bilo je kod Visa 2021. godine

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin