Život

Traži se crv: Živi u Jadranu, izlazi noću, raste do šest metara i nismo ga dovoljno upoznali

Komentari

Autor: Jutarnji list

10/11/2022

-

20:01

Traži se crv: Živi u Jadranu, izlazi noću, raste do šest metara i nismo ga dovoljno upoznali
Traži se crv: Živi u Jadranu, izlazi noću, raste do šest metara i nismo ga dovoljno upoznali - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uprava za ribarstvo pokrenula je projekat praćenja velikog morskog crva koji provodi Institut za okeanografiju i ribarstvo u Splitu.

Reč je o jednom od najvećih mnogočetinaša koji žive u Sredozemnom moru naučno nazvanog   Eunice roussaei, koji može narasti i do šest metara, kakav je primerak ulovljen u Francuskoj.

Uprkos fascinantnoj dimenziji i značaju za ribolov, o biologiji i ekologiji ove vrste znamo jako malo.

 

 

Nije poznato kako se razmnožava niti koliko dugo živi, nagađa se čime i kako se hrani i gde je sve rasprostranjen, i da li se radi o jednoj ili možda više vrsta, ističu iz Instituta te upravo i zato mole sve da im pomognu u istraživanju, tako što će javiti na kojim je područjima u Jadranu ova vrsta prisutna, piše Jutarnji list.

U objavi na Fejsbuku ističu kako im je nedavno sportski ribolovac iz Splita, Doris Marinović, donirao velikog crva ulovljenog uz ostrvo Čiovo, smatrajući kako se radi o posebno dugom primerku. I zaista, bio je dug tri metra, što ga čini do sada najdužim naučno obrađenim velikim crvom u Jadranskom moru.

profimedia

 

Jedan od najdužih bentoskih beskičmenjaka živi zakopan u sedimentu u kojem gradi rupu koju nikad ne napušta. Vrlo je plašljiv. Može se videti noću kada izviri desetak centimetara, ali čim oseti opasnost u tren se povuče nazad u rupu.

Ribolovcima je dobro poznat jer je jedan od najboljih mamaca za lov ribe udicom. Lovi se tzv. trapulama (zamkama koje rade na principu mišolovke), ali samo "iskusno oko" zna prepoznati "rupu od crva", ističu iz Instituta.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin