Život

Naučnici iz Splita naišli na ogromnu meduzu, ovakav primerak još nije viđen

Komentari

Autor: Morski.hr

11/10/2021

-

18:23

Naučnici iz Splita naišli na ogromnu meduzu, ovakav primerak još nije viđen
Institut za oceanografiju i ribarstvo - Copyright Institut za oceanografiju i ribarstvo

veličina teksta

Aa Aa

U Marinskom zalivu kod Trogira naučnici splitskog Instituta za okeanografiju i ribarstvo su prilikom istraživanja naselja Posidonije opazili meduzu iz roda Chrysaora. Radi se o primerku za koji kažu da veličinom nadmašuje sve što su dosad videli.

"Chrysaora hysoscella", poznata kao kompas meduza, vrsta je koja živi u obalnim vodama Atlantskog okeana i Sredozemnog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Turske. Iako je reč o retkoj vrsti vrsta i najčešće se približava obali u rano leto, poslednjih godina sve je češći stanovnik Jadrana.

S obzirom na to da u proseku naraste do 20 centimetara dužine, ovaj primerak iznenadio je i struku, piše morski.hr.

Ova vrsta meduze obitava pod površinom na dubinama 0-10 metara, gde lebdi i povremeno pliva. Kompas meduza se u moru orijentiše i održava ravnotežu uz pomoć senzorskih stanica nazvanih statocisti, a pigmentisane mrlje omogućavaju meduzi percepciju promene svetlosti. Hrane se zooplanktonom, a prirodni neprijatelj su joj morske kornjače i riba Mola Mola.

Centar za invazivne vrste upozorava da ukoliko neko naiđe na ovu vrstu, nikako ne treba da joj se približava. Važno je izbegavati dodir, jer može da izazove opekotine i žarenje. Ako se ipak dogodi da meduza nekoga opeče, mesto treba ohladiti i namazati aloa verom ili sličnim gelom i oprati ranu morskom vodom.

Važno je znati da povređeno mesto ne sme da se trlja niti ispire slatkom vodom ili alkoholom. Na opečeno mesto dobro je staviti sirće ili limunov sok jer će to sprečiti dalje pucanje zaostalih žarnih čaura. Kao posledica, odnosno uspomena na susret s meduzom, najčešće ostaje depigmentacija kože ili čak ožiljak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin