Novosti

Seničić za Euronews Srbija: Pun povraćaj novca za otkazana putovanja u Izrael, ali ne i zemlje u okruženju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/10/2023

-

15:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Mnogi turisti koji su planirali da posete Jerusalim i druga mesta u Izraelu, zbog rata neće moći da realizuju svoje aranžmane. U trenutku izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa u ovoj zemlji se nalazilo oko 200 naših putnika, koji su se do danas, svi bezbedno vratili kući. Prema podacima koji se mogu pronaći na Aerodromu "Nikola Tesla", danas i sutra neće biti letova iz Beograda do Tel Aviva, ali od nedelje oni će takođe biti realizovani. Što se tiče dolaznih letova, oko 16 časova se očekuje jedan let iz Tel Aviva.

Direktor Jute Aleksandar Seničić u razgovoru za Euronews Srbija kaže da svi oni koji su imali isplanirano putovanje u Izrael, a koje sada, sticajem okolnosti, ne mogu da realizuju, moraju biti u kontaktu sa organizatorom putovanja sa kojim su sklopili ugovor.

"Naravno da apsolutno nema nikakvog govora da se realizuje aranžman u ovakvim okolnostima, i iz tog razloga povraćaj novca u stoprocentnom iznosu je nešto što se može očekivati", rekao je on i nastavio:

"Napomenuo bih samo da imamo strpljenja. Zakonski rok za povraćaj novca je 15 dana, ali naši partneri, odnosno hotelijeri u Izraelu niti odgovaraju na mejlove, niti se sada bave time, ali sigurno će i to pitanje doći na red. Ne verujem da će bilo ko ostati uskraćen za povraćaj novca, samo malo stprljenja da sve uhvatimo u neki red"

Seničić kaže da nema puno putnika koji su planirali svoje putovanje u Izrael u narednom periodu, te ne smatra da će povraćaj novca biti veliki problem.

Međutim, kada govorimo o otkazivanju putovanja u zemlje u okruženju, u kojima nema vanrednog ili ratnog stanja, samo iz razloga lične nesigurnosti - nema pravnog osnova da organizator putovanja vrati novac.

"Tu imamo problem sa davaocima usluga od avio-kompanije i hotelijera koji, s obzirom na to da nije proglašena nikakva vanredna situacija, nemaju obavezu da vrate novac. U slučaju da turisti žele da otkažu putovanje, plašim se da će morati da ostanu bez dela novca u zavisnosti od toga kada vremenski otkazuju aranžman", ističe Seničić.

Kao dobar primer navodi Liban gde su hotelijeri prihvatili molbu turista iz Srbije da sada ne dolaze i realizuju svoje putovanje u narednom periodu kada se situacija smiri.

"U slučaju da ovo potraje duže, naravno doći će i tu do povraćaja novca", dodaje direktor Jute.

Što se Egipta tiče, Seničić kaže da se tamo trenutno nalazi puno turista iz Srbije i da sve funkcioniše normalno.

"Nema razloga za otkazivanje aranžmana. Oni koji se odluče za tako nešto moraće, u dogovoru sa agencijom, da nađu najbolje rešenje. Tu u ovom trenutku ne postoje zakonski uslovi za otkazivanje aranžmana i nažalost, moraće da se primene penalne odredbe koje su predviđene osnovnim uslovima putovanja", zaključuje Seničić u razgovoru za Euronews Srbija.

 

Komentari (0)

Putovanja