Novosti

Francuska polako gubi titulu druge najposećenije zemlje u Evropi, jedna država bi uskoro mogla da je prestigne

Komentari

Autor: Euronews/Rebecca Ann Hughes

22/11/2023

-

17:49

Francuska polako gubi titulu druge najposećenije zemlje u Evropi, jedna država bi uskoro mogla da je prestigne
Istanbul - Copyright Euronews/Nevena Zdravković

veličina teksta

Aa Aa

Ako mislite da su evropske destinacije za odmor ove godine bile prepune, u pravu ste. Sa procvatom turizma tokom 2023. godine, broj posetilaca u Evropi je konačno na nivoima pre pandemije koronavirusa. Mereno u smislu potrošnje, putovanja će takođe vredeti 19 odsto više nego 2019, prema nedavno objavljenom VTM Global Travel Izveštaju urađenom u saradnji sa Tourism Economics.

Pored toga, jedna zemlja je zabeležila zapanjujući porast broja posetilaca i predviđeno je da će prestići Francusku kao druga najposećenija zemlja u Evropi 2024, prenosi Euronews.

U Turskoj se broj posetilaca povećao za više od 70 odsto

Iako je ukupan broj poseta Evropi opao za tri procenta sa 440 miliona u 2019. na 428 miliona u 2023, Turska beleži vrtoglave brojke. Zemlja je zabeležila porast broja posetilaca od 73 odsto u odnosu na 2019.

Kao takav, nadmašuje dva najveća evropska tržišta, Francusku i Španiju, koja su u porastu za 33 odsto i 31 odsto u odnosu na 2019. godinu.

 

Hrvatska, deseto najveće tržište u regionu, imala je još jedan izuzetan učinak, a očekuje se da će 2023. biti 51 odsto ispred nivoa pre pandemije.

Sa padom turske lire, odmor u Turskoj postao je pristupačniji za mnoge putnike. Obala zemlje sa kristalnom vodom i vrhunskim odmaralištima postala je povoljnija alternativa italijanskoj rivijeri ili francuskoj Azurnoj obali.

Istanbul privlači posetioce svojim užurbanim četvrtima i spektakularnom otomanskom arhitekturom, dok je Efes na zapadnoj obali drevno čudo kolosalnih spomenika.

U srcu Turske, posetioci mogu da dožive pejzaž Kapadokije.

Turska je takođe jedna od retkih evropskih destinacija koja nije zabranila letove iz Rusije, sa ukupno 7 miliona Rusa koji se očekuje da će posetiti Tursku 2023. naspram oko 5 miliona 2022. godine.

Izveštaj VTM takođe predviđa da će se privlačnost Turske nastaviti i 2024. godine i da će prestići Francusku kao druga najposećenija zemlja u Evropi.

Organizacija predviđa nastavak rasta za Španiju, Francusku i Tursku, uz povećanje vrednosti za oko 74, 80 i 72 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja