Sezona

Sedam evropskih destinacija koje su idealne za jesen: Uživanje u šetnji kroz šuškavo lišće

Komentari

Autor: Euronews

23/09/2023

-

10:17

Sedam evropskih destinacija koje su idealne za jesen: Uživanje u šetnji kroz šuškavo lišće
Sedam evropskih destinacija koje su idealne za jesen: Uživanje u šetnji kroz šuškavo lišće - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Danas je i zvanično počela jesen koja će nas, osim što će doneti olakšanje nakon toplotnih talasa koji su obeležili leto za nama, "počastiti" i zadivljujućim spektrom boja.

Ujedno je prošla i sezona letnjih odmora na moru, što otvara prostor za obilazak novih destinacija koje se posebno ističu u jesen. Stoga pogledajte kojih sedam lokaliteta ima posebnu čar u jesen i organizujte svoje putovanje na vreme.

Bledsko jezero, Slovenija

Nudeći najspektakularniji pogled u Sloveniji, Bledsko jezero je dom jedinog prirodnog ostrva u zemlji. Šetnja oko jezera traje otprilike sat i po. To je  dovoljno vremena da se divite veličanstvenim bronzanim i zlatnim listovima u ponudi.

Pixabay

 

Premda je voda suviše hladna za kupanje tokom jesenjih meseci, još uvek je moguće iznajmiti čamac i veslati ovim divnim jezerom. Samo zapamtite da napunite telefon - fotografije odavde su "zlato" na Instagramu.

Ostrvo Distrikt, Engleska

Kada posetite ostrvo Distrikt, shvatićete zašto je ovo područje inspirisalo toliko romantičnih pesnika, od Semjuela Tejlora Kolridža do Vordsvorta, ponajviše svojim pogledom koji oduzima dah. Ovaj zaštićeni deo severne Engleske nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine od 2017. godine.

profimedia

 

Na severu Engleske, na površini od nekih 1.500 kilometara kvadratnih, nalazi se nacionalni park sa dvadesetak jezera, najvišom planinom u zemlji, šumama i potocima.

Pertšir, Škotska

Možda je daleko, ali nigde jesen nije kao u Škotskoj - posebno u okrugu Pertšira. Jednim delom u visoravni, drugim u niziji, Pertšir je dom Meklur Bič Hedžesa, koji se može pohvaliti Ginisovim svetskim rekordom kao najviša živa ograda na svetu. 

Na svakih 10 godina neophodno je da se ograda podšiša, a taj posao obavljaju četiri čoveka tokom šest nedelja. Ermitaž, zadivljujući deo šume u vlasništvu Nacionalnog fonda, u jesen se pretvara u tamno zlato i dom je romantičnih ruševina i vodopada.

profimedia

 

Dvorac Nojšvanštajn, Bavarska, Nemačka

Zamkovi iz bajki postoje i u realnom životu, a tu se posebno ubraja Nojšvajnštajn. Pravo iz Diznijevog filma, zamak sa tornjem okružen je neravnim brdima obloženi šumom koja dobija svoju posebnu čar upravo u jesen.

Pixabay

 

Smeštena u Bavarskim Alpima, palata je izgrađena za kralja Luja II krajem 19. veka i može se posetiti samo u obilasku sa vodičem. Ukoliko putujete automobilom, organizujte petočasovnu vožnju i do slavnog nemačkog Švarcvalda, koji je prepun hrastova, brestova i bukve, u potpunom kontrastu sa zimzelenim borovima.

Transilvanija, Rumunija

Transilvanija je možda još uvek povezana sa vampirima i gotičkom arhitekturom, ali je takođe jedno od najboljih mesta u Evropi gde možete doživeti impresivne jesenje boje. Šuma Mociar je najstarija šuma u Rumuniji i pokriva 1.400 hektara Transilvanije, a savršena je za istraživanje u hladnim jesenjim danima.

Pixabay

 

Drugi način da uživate u jesenjem pejzažu je preko mnogih rumunskih puteva na velikim nadmorskim visinama. Put Transfagarasan dužine 90 km povezuje Transilvaniju sa Vlaškom i dostiže visinu od 2.042 metra, što ga čini drugim najvišim putem u Rumuniji.

Dolina Loare, Francuska

Svetski poznata po svom vinu, dolina Loare blista u jesen. Kada ne kušate vino, možete gledati kako vinova loza postaje tamnocrvena i ljubičasta.

Pixabay

 

Chateau de Chaumont-sur-Loire je posebno omiljen u jesen kada zemlju ukrašavaju bundeve i tikvice.

Laponija, Finska

Iako se više povezuje sa zimom nego s jeseni, Laponija zaista dobija poseban sjaj u jesen. Ne samo da je severna svetlost zapravo najjača u ovo doba godine, već je Rovaniemi - glavni grad Laponije, obojen širokim spektrom jesenjih boja.

profimedia

 

Iako možda neće biti snega, temperatura i dalje pada na mraznih minus 2 stepena Celzijusa, te se je preporuka poneti topliju odeću.

Komentari (0)

Putovanja