Novosti

Objavljeno čiji je pasoš najmoćniji, posle pet godina Japan nije na vrhu: Gde se nalazi Srbija?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN

19/07/2023

-

09:59

Objavljeno čiji je pasoš najmoćniji, posle pet godina Japan nije na vrhu: Gde se nalazi Srbija?
Objavljeno čiji je pasoš najmoćniji, posle pet godina Japan nije na vrhu: Gde se nalazi Srbija? - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Stanovnici Singapura uspeli su da nakon pet godina svrgnu Japan sa vrha liste Henli pasport indeksa, koji inače meri globalnu slobodu putovanja kada je u pitanju putovanje širom sveta bez vize, piše CNN.

Japan se sada nalazi na trećem mestu, a novi nosilac liste je Singapur čiji građani mogu da posete 193 desticanije širom sveta od ukupno 227 i to bez viznih teškoća.

I dok je Azija dugo dominirala na vrhu lidera po ovom indeksu, koji je kreirala londoska savetodavna firma za globalno državljanstvo, Evropa se takođe polako vraća vrhu. Nemačka, Italija i Španija su se popele na drugo meto sa bezviznim pristupom na 190 destinacija, dok se Japanu, Južnoj Koreji na trećem mestu pridružuju Austrija, Finska, Francuska, Luksemburg i Švedska sa bezviznim pristupom od 189 destinacija.

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo se nalazile na silaznoj putanji od 2014. godine kada su držale prvo mesto. Međutim, UK je zabeležio skok na 4. poziciji na ovoj rang listi, dok su SAD pale za još dva mesta pa se nalaze na osmom.

Srpski pasoš nalazi se na 34. mestu i građani bez vize mogu da posete 137 zemalja.

profimedia

 

Ovaj indeks zasnovan je na podacima Međunarodnog udruženja za vazdušni transport i rangira 199 pasoša širom sveta. Ažurira se tokom cele godine, kao i ukoliko dođe do promene vizne politike.

Prema pisanju CNN, jaz između onih koji su na vrhu liste i onih koji su pri dnu je veći nego ikad. Za razliku od onih koji su na privm pozicjama i koji mog da psete oko 190 destinacija sa viznim olakšicama, građani Avganistana mogu da posete svega 27 destinacija a odmah ispod njih su Irak sa 29 i Sirija sa 30.

Kristijan Kilin, predsednik ove kompanije, navodi da je Singapur bio zazuzet obezbeđivanjem veće slobode putovanja za svoje građane tokom protekle decenije dobijajući bezvizni pristup za 25 novih destinacija.

"UAE su dodali impresivnih 107 destinacija u svoj rezultat bezviznog režima od 2013. godine. Od zemalja koje se nalaze u top 10, SAD beleži najmanji porast u svom rezultatu, obezbedivši svega 12 dodatnih destinacija", rekla je.

Inače ovaj indeks je jedan od nekoliko lista koje su kreirale finasijske kompanije za rangiranje pasoša kada su u pitanju vizne olakšice. Indeks pasoša kompanije Arotn kaptital takođe se bavi ovim pitanjem i on u obuhvataju pasoše 193 zemalja članica UN i šest teritorija Tajvana, Makaa, Hong Konga,  palestinskih teritorija i Vatikana. 

Takođe se podaci ažuriraju u realnom vremenu tokom cele godine, ali se pudaci prikupljaju praćenjem portala pojedinih vlada. To je alat "za ljude koji putuju, kako bi pružili tačne informacije koje su im jednostavne za pristup za potrbne putovanja", navode iz ove kompanije.

Za razliku od kolega, oni na vrh liste stavljaju Ujedinjene emirate sa ocenom od 180 zemalja u koje mogu ovi građani slobodno da putuju.

Što se drugog mesta tiče, njega drži 11 zemalja od kojih je većina u Evropi: Nemačka, Švedska, Finska, Luksemburg, Španija, Francuska, Italija, Holandija, Austirja, Švajcarska i Južna Koreja.
Velika Britanija je na trećem mestu pored Danske, Belgije, Porgugala, Norveške, Poljske, Irske i Novog Zelanda. Kod njih su SAD i Japan na četvrtom mestu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja