Novosti

Najmoćniji pasoši u 2022. godini: Veliki jaz u slobodi putovanja, gde se nalazi Srbija?

Komentari

Autor: Euronews

06/02/2022

-

17:46

Najmoćniji pasoši u 2022. godini: Veliki jaz u slobodi putovanja, gde se nalazi Srbija?
Najmoćniji pasoši u 2022. godini: Veliki jaz u slobodi putovanja, gde se nalazi Srbija? - Copyright EPA/GEORGI LICOVSKI; AP Photo/Marta Lavandier; Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija se ove godine nalazi na 36. mestu na listi najmoćnijih pasoša sveta, a ulazak bez vize je moguć u 135 zemalja. U odnosu na prošlu godinu, napredovali smo za tri mesta.

Podaci koje je prikupio "Henley Passport Index" pružaju uvid u budućnost putovanja, uzimajući u obzir kome je i gde dozvoljeno putovanje u svetu tokom i posle pandemije koronavirusa, prenosi Euronews.

Indeks koristi informacije Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj (IATA) da bi izračunao koliko je destinacija dostupno sa 199 različitih pasoša koji trenutno postoje. Dostupnost definišu kao dozvoljen ulazak bez potrebne vize ili komplikovanog procesa prijave.

Svet se polako ponovo otvara, i turizam postepeno počinje da cveta. Koji građani imaju najviše opcija za putovanja?

Predstavljamo prvih pet mesta na listi.

5. Irska i Portugal – 187 zemalja

Unsplash

 

4. Švedska, Holandija, Francuska, Danska i Austrija – 188 zemalja

Unsplash

 

3. Španija, Luksemburg, Italija i Finska –189 zemalja

Unsplash

 

2. Južna Koreja i Nemačka – 190 zemalja

Unsplash

 

1. Japan i Singapur – 192 zemlje

Unsplash

 

Velike promene

Očigledno je da su pasoši Velike Britnije i SAD nestali sa prvih mesta ove liste iako su obe države bile na samom vrhu 2014. godine. Ove godine su se našli na šestom mestu zajedno sa Švajcarskom, Norveškom, Novim Zelandom i Belgijom.

Nema jasnog razloga zašto je došlo do tih promena, ali to bi moglo biti posledica usvajanja sve većeg broja antiimigracionih pravila koje te vlasti uvode.

Mnoge azijske zemlje su napredovale u indeksu od njegovog kreiranja 2006. godine, dok Japan zadržava svoju poziciju najjačeg pasoša na svetu.

Na dnu liste nalaze se Sirija, Avganistan i Irak čili pasoši dozvoljavaju ulazak na manje od 30 destinacija.

Jaz u slobodi putovanja

Ovogodišnji indeks pokazuje da je "jaz u slobodi putovanja" i dalje visok. Taj podatak meri se razlikom između zemalja sa najvišim i najnižim rezultatima na indeksu.

Prethodno istraživanje iz Londona ističe da je "druga polovina 20. veka bila sjajno vreme za ukidanje viza i širenje putničkih mreža, u ovom sistemu postoje pobednici i gubitnici, a posledice su i dalje očigledne".

Neki od razloga su svakako pandemija i političke krize u pojedinim zemljama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja