Novosti

Nova atrakcija na vrhu sveta za sve koji žele da budu kao sa čuvene fotografije

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2023

-

23:05

Nova atrakcija na vrhu sveta za sve koji žele da budu kao sa čuvene fotografije
Nova atrakcija na vrhu sveta za sve koji žele da budu kao sa čuvene fotografije - Copyright AP/Ted Shaffrey

veličina teksta

Aa Aa

Njujork je dobio novu atrkaciju za sve one koji žele da ovekoveče novo pomalo zastrašujuće iskustvo i da se na tren osete kao radnici sa jedne od njačuvenijih crno-belih fotografja na svetu, one iz 1932. godine - "Ručak na vrhu nebodera" koja je i simbol Velike jabuke.

"Greda ili nosač" nalazi se na 69 spratu Rokfeler centra, na vidikovcu - Top of the Rock, a cena, uz porku, ''vidimo se na vrhu'' nešto je viša od 40 dolara.

Naziv atrakcije nastao je kao podsećanje na čelični nosač ovekovečen na jednoj od najpoznatijih fotografija - simbola Njujorka. Na fotografiji koja važi za jednu od najprepoznatljivijih 20. veka, 11 muškaraca ruča sedeći na čeličnom nosaču na vrhu još nedovršenog Rokfeler centra na visini koja oduzima dah - na 69 spratu.

Ispod njihovih nogu vidi se Menhetn, uključujući i Central park.

Atrakcija nazvana - greda - čelični nosač okreće se kako bi posetioci iskusili novo iskustvo i novi pogled na Njujork, preneli su američki mediji.

Istovremeno na nju može da sedne sedam ljudi. Greda se potom diže na 3,5 metra i okreće za 180 stepeni pružajući mogućnost turistima i Njujorčanima da sa više od 260 metara vide Menhetn - Hadson, Central park.

Posetioci navode da bez obzira na mnogostruke sigurnosne mere ipak ostaje osećaj straha i divljenja za sve te hrabre radnike koji su gradili Rokfeler centar, posebno kada se sete da su skoro vek ranije to činili bez neke posebne zaštitne opreme.

Fotografija napravljena 20. septembra 1932. godine, 12 dana kasnije je objavljena u nedeljnom izdanju ''Herald tribjuna'', kao kako se pretpostavlja, reklama za novi impresivni neboder. "Ručak na vrhu nebodera”, vrlo brzo je postao i simbol nade za naciju koja se bori, ali i personifikacija 250.000 radnika koji su u vreme Velike depresije, kako navodi arhivar Rokfeler centra, gradili simbole Njujorka bez mnogo zaštitne opreme.

"Zbog svega toga, ali dobre plate, bili su spremni i da umru", kako je navedeno u knjizi Džona Razenberga "Visoki čelik, Hrabri ljudi koji su gradili najveličanstveniji neboder u svetu".

Komentari (0)

Putovanja