Novosti

Oprez, temperature i do 47°C: Važne informacije za sve koji ove nedelje putuju u Grčku

Komentari

Autor: Tara Tomović

02/08/2021

-

12:55

Associated Press • Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Turisti koji se ove nedelje budu našli u Grčkoj imaće osećaj kao da letuju u Egiptu. Naime, zbog produženog toplotnog talasa koji će trajati do petka, pojedini delovi Grčke zabeležiće čak 47 stepeni Celzijusa. Istovremeno, grčke vlasti biju bitku sa 116 požara, dok premijer Kirjakos Micotakis upozorava građane da štede električnu energiju. Zbog toplotnog talasa državni službenici će raditi kraće, dok se apeluje i na privatnike da se pravi prekid u radu od 12 do 16 časova popodne kada je temperatura najviša.

Produženi toplotni talas zadržaće se u zemlji sve do petka 6. avgusta, a temperature koje će ga obeležiti, najtoplije su od početka ovog veka. Štaviše, meteorolozi ih nazivaju "istorijski visokim temperaturama".

Nacionalna meteorološka služba već je izdala hitno upozorenje na ekstremne vremenske okolnosti jer će intenzivan toplotni talas preovladavati u celoj zemlji, dok se temperatura ni noću neće značajno spuštati.

Ono što zabrinjava Grke, jeste što će od danas, zbog priliva jake i vrele struje vazduha iz Afrike, temperature porasti za još dva do tri stepena, pa će tako do četvrtka prosečne temperature iznositi od 43 do 45 stepeni. Vrhunac vrelog talasa biće temperature od 46 do 47 stepeni Celzijusa.

AP/Yorgos Karahalis

 

Na severu Grčke prosečna temperatura iznosiće 43 stepena, na jugu od 35 do 38, dok će najtoplije biti u oblasti centralne Grčke, ponajviše u Tesaliji gde se očekuje čak 46 stepeni.

Naučnici procenjuju da se radi o jednom od najjačih toplotnih talasa u poslednjih 40 godina. Ekstremno opasni talas visokih temperatura koji Grci pamte jeste onaj iz jula 1987. godine kada je živote izgubilo najmanje 1.300 ljudi.

Današnji toplotni talas ulazi u svoj šesti dan, a temperature iznad 40 stepeni zadržaće se do kraja nedelje. Ono što je zanimljivo jeste da ovo nije prvi toplotni talas, ali od 1960. godine njihova učestalost i dužina trajanja su se u Grčkoj povećali.

Obratite pažnju na radno vreme prodavnica i ugostiteljskih objekata

U dva cirkularna obaveštenja koja izdaju nadležna ministarstva, predviđa se uzdržavanje od rada državnih službenika koji pripadaju ugroženim grupama. Osim toga, apeluje se i na privatnike da se od 12 do 16h, tokom najveće vrućine napravi pauza u radu.

AP/Petros Giannakouris

 

U cilju sprečavanja toplotnog udara Ministarstvo rada i Generalni sekretarijat za rad pozivaju poslodavce da preduzmu potrebne tehničke i organizacione mere i smanje broj zaposlenih ili/i prestanu sa radom u jeku vrućine.

Čak iako ste turista, štedite električnu energiju

Premijer Kirjakos Micotakos učestvovaće na vanrednom sastanku u Nacionalnom centru za kontrolu energije u Krioneri koji će se ticati odgovora elektrodistributivnog sistema u uslovima povišenih temperatura koje se narednih dana očekuju.

Vanredni sastanak se održava radi preduzimanja neophodnih mera kako bi se osigurala adekvatnost električnog sistema i identifikovale nove mere za odbranu i odgovor na hitne slučajeve i neočekivane situacije.

AP/Yorgos Karahalis

 

Istovremeno, građani se mole da ograniče neopotrebnu potrošnju elektirične energije - u periodima od 13 do 15 časova i 18 do 22, kako bi se izbegla istovremena upotrebna različitih električnih aparata, poput klima uređaja i mašine za pranje veša.

Osim toga, klima uređaje treba postaviti na 26 stepeni, dok svetla ne treba ostavljati tamo gde nisu potrebna.

U Grčkoj gori 116 požara

Zamenik ministra civilne zaštite i upravljanja kriznim situacijama Nikos Hardaljas otkrio je da je u poslednjih 48 sati registrovano 116 požara.

Kako je rekao za ERT, najveća bitka sa vatrom se vodi na Rodosu.

"Bila je to teška noć. Struja se postepeno obnavlja u većem delu ostrva. Kopnene snage su radile veoma vredno", istakao je.

AP/Yorgos Karahalis

 

Ipak, on apeluje da će narednih nekoliko nedelja biti kritično, posebno nakon ovakvog toplotnog talasa.

"Teški dani za nas nisu samo dani toplotnog talasa. Oni počinju kada se toplotni talas završi i rezultira sušom. Dakle, pred nama je nekoliko nedelja uzbune, spremnosti i budnosti. Morate razumeti da su ljudi već sada umorni. Svakako, mi pokušavamo da svakodnevno ažuriramo planove prema meteorološkim podacima koji nam stižu", istakao je.

Komentari (0)

Putovanja