Novosti

Svetski dan turističkih vodiča biće obeležen širom Srbije besplatnim turama

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2024

-

13:10

Svetski dan turističkih vodiča biće obeležen širom Srbije besplatnim turama
Knez Mihailova ulica - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Svetski dan turističkih vodiča obeležava se od 1990. godine svakog 21. februara, sa ciljem da se skrene pažnja lokalne zajednice ne samo na postojanje turističkih vodiča, već i na značaj njihovog rada i doprinos privrednom razvoju društva. Na svoj dan, turistički vodiči organizuju brojne seminare i obuke, ali i besplatne ture razgledanja za sve sugrađane. 

U obeležavanju Svetskog dana turističkih vodiča 1990. godine učestvovalo je 15 zemalja, dok je 2011. godine proslavljen u više od 50 država širom sveta, navodi se na sajtu Nacionalne asocijacije turističkih vodiča Srbije. 

Turistički vodiči u Srbiji već više godina unazad obeležavaju ovaj dan uz organizovanje više različitih besplatnih tura razgledanja.

Kako se navodi na Fejsbuk stranci Udruženja turističkih vodiča Srbije (UTVS) u Beogradu ovaj dan biće obeležen sutra, ali i u subotu 24. i nedelju 25. februara pešačkim turama.

 

 

Sutra će biti organizovane tri pešačke ture, a prva počinje od 11 časova ispred spomenika Karađorđu i nosi naziv "Vračarski plato", a vodič će biti Jasmina Ćirić. 

Od 13 časova biće organizovana tura "Vladarke i pretendentiknje" ispred Konaka knjeginje Ljubice, čiji će vodič biti Zorica Arsić. 

Od 16 časova biće organizovana pešačka tura "Skadarlija", a tura počinje od spomenika Knezu Mihailu na Trgu republike od 16 časova, a vodič na ovoj turi biće Bojana Šestović. 

U subotu za sve zainteresovane građane biće organizovane dve pešačke ture kroz koje će moći da se upoznaju sa istorijom i kulturom Beograda.

Prva počinje od 12 sati, ispred Konaka knjeginje Ljubice, pod nazivom "Žene o kojima se pričalo i o kojima se ćutalo", čiji će vodič biti Zorica Arsić, dok će od 16 časova biti organizovana tura "Zemunski kej", koja počinje ispred hotela Jugoslavija, a vodič će biti Bojana Šestović. 

U nedelju građani će moći da uživaju u još dve pešačke ture i upoznaju se sa gradom Beogradom kroz turu pod nazivom "Pionirski dvorski park", koja počinje od 11 časova, ispred fontone Devojka sa krčagom. koju će voditi Jasmina Ćirić.

Druga tura pod nazivom "Kalemegdan"  o kojoj će pričati Bojana Šestić,počinje u 13 i 30 časova, a skup za sve zainteresovane je ispred Biblioteke grada Beograda. 

Ove godine su sve pešačke ture humanitarnog karaktera - u svrhu prikupljanja pomoći za lečenje turističkog vodiča i radnika Dragana Subotića.

Komentari (0)

Putovanja