Društvo

"Srbi su lenji, 100 godina im je trebalo da sagrade jednu crkvu": Lažni vodiči sve veći problem u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/07/2023

-

08:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

"Srbi su jedna lenja nacija kojoj je trebalo skoro 100 godina da sagradi jednu crkvu, jedino i isključivo su Srbi krivi za raspad bivše Jugoslavije, a svi ostali su žrtve, Hram Svetog Save je džamija" - ovo su samo neka od poruka koje lažni turistički vodiči prenesu turistima o Srbiji. Mnogi od njih su i strani državljani, a radom bez licence , oni ujedno krše i Zakon o turizmu. Da takvih nije malo, potvrdilo je i nedavna kontrola trustičke inspekcije, a šteta koju pričinjavaju, nije samo materijalna, naprotiv.

"Mi živimo u jednom veoma kompleksnom geografskom okruženju, sa previše istorije koju je teško i nama samima da shvatimo, a dozvoljavamo da svako to tumači na način koji nama najmanje odgovara", kaže licencirani turistički vodič Milica Lenasi.

Prema zakonu o turizmu, turistički vodič je fizičko lice koje je državljanin Republike Srbije i koje je položilo stručni ispit za turističkog vodiča i pruža usluge vođenja, pokazivanja i stručnog objašnjavanja prirodnih, kulturno-istorijskih, arheoloških, etnografskih, privrednih i drugih znamenitosti.

Pravilo da samo domaći, licencirani vodiči mogu voditi grupe, važi u čitavom svetu, te se nepoštovanje istog sankcioniše novčanom kaznom, a često i zabranom ulaska u tu zemlju.

Ima i stranaca među nelegalnim vodičima

Za lica koja pružaju usluge turističkog vodiča, a nemaju licencu Republike Srbije, Zakonom je predviđena kazna od 150.000 do 300.000 dinara, ali se kako navode vodiči, to ne primenjuje.

"Najorganizovanije je to u Evropi, ali u Kini recimo ne možete da uđete u hotel, bez licenciranog vodiča, a ovde oni unajmljuju autobuse, bukiraju hotel direktno, apsolutno ne angažuju ni naše agencije, a kamoli lokalne vodiče", kaže Lenasi.  

Turističke grupe koje se sve češće sreću sa nelegalnim vodičima su upravo iz Kine, ali i iz Grčke, Turske, kao i iz Rusije.

"To je druga problematika, zato što su se mnogi od njih preselili pre određenog vremena. Sada se neki od njih bave vođenjem, neki su bivši vodiči, odnosno radili su kao vodiči u Rusiji, neki prosto ne znaju šta će pa su napravili novi biznis koji apsolutno nisu legalizovali niti planiraju, koliko vidim, da ga legalizuju", kaže licencirani turistički vodič Dobrosav Janković.

"Tako da, ima i nelegalnih vodiča i nelegalnih organizatora ekskurzija i putovanja, to je sad već postalo masovna pojava", naveo je Janković.

Prema rečima turističkih radnika, svake letnje sezone turistička inspekcija na polascima domaćih agencija kontroliše da li je u autobusu licencirani vodič, a na lokalitetima koje obilaze stranci, kontolu su prethodnih dana mogli da vide prvi put posle više od decenije.

Ipak, kažu i da je to prošlo samo uz opomene za strane, nelegalne vodiče, bez pisane kazne.

Đenić: U poslednje dve nedelje otkriveno 16 lica koja krše zakon

U redovnom programu turističke inspekcije su nadzor i redovna kontrola turističkih vodiča, odnosno profesija u turizmu - pratilaca i vodiča, pa se kontrole redovno i rade od početka sezone do septembra ili oktobra, rekla je za Euronews Srbija Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma za turističku inspekciju.

"U dve nedelje iza nas sproveli smo aktivniju kontrolu baš zbog ovih navoda, i više od 300 kontrola je urađeno. Od toga je u 16 utvrđena nepravilnost - lica koja su pružala usluge bez licence, odnosno položenog ispita, od čega je bilo šest stranih i 10 srpskih državljana", dodala je Đenić.

Euronews

Kazne su, ističe, iste i za domaće i za strane državljane. Po utvrđivanju prekršaja pravi se zapisnik, i sledi zabrana obavljanja te delatnosti i podnošenje zahteva sudiji za prekršaje.

"Postoji ta problematika u samom procesu, jer strani državljani mogu napustiti državu pa se taj proces komplikovano sprovodi, ali smo i tu ostvarili neke korake - imali smo sastanak u prekršajnom sudu kako bismo unapredili saradnju. Ovaj sastanak je napravio korak napred pa će se postupak sprovoditi uz asistenciju policije, i lica će se sprovoditi do dežurnog sudije za prekršaje, odnosno proces će se sprovoditi odmah", kaže Đenić.

Ako turistički vodič ima licencu, objašnjava, to znači da je položio ispit za turističkog vodiča, što je procedura koja traje više meseci.

"rši se provera različitih nivoa znanja, od poznavanja stranih jezika, do poznavanja svih delova ugostiteljstva, hotelijerstva, turizma generalno... proverava se i teorijsko znanje, ali postoji i praktičan deo ispita. Kada se čitava procedura završi, dobijaju uverenje o položenom ispitu i legitimaciju koju su dužni da nose na propisani način".

Komentari (1)

Vladimir

09.07.2023 09:17

Šta onda treba da kažu za Špance (Katalonce) i Sagrada Famili-u koja se gradi još od 1882. godine?

Srbija