Novosti

"Preživeo" je poplave, požare i naciste: Čuveni most u Firenci ide na dvogodišnje renoviranje

Komentari

Autor: CNN

12/04/2024

-

19:00

"Preživeo" je poplave, požare i naciste: Čuveni most u Firenci ide na dvogodišnje renoviranje
"Preživeo" je poplave, požare i naciste: Čuveni most u Firenci ide na dvogodišnje renoviranje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tokom sedam vekova otkako je Ponte Vekio prvi put izgrađen u Firenci, most je posmatrao kako se grad oko njega menja, preživljavajući poplave, požare, ali i nacističku invaziju u Drugom svetskom ratu.

Sada se čuveni most nalazi pred dvogodišnjim renoviranjem, a rekonstrukcija će koštati oko dva miliona   miliona evra, kako bi mu se vratio nekadašnji sjaj, saopštili su u sredu grad Firenca i vinska kompanija "Marčesi Antinorini", prenosi CNN.

To je prva takva restauracija i čišćenje mosta, iako je prošao kroz redovno održavanje i nekoliko renoviranja kako bi se osigurala njegova stabilnost, dodali su gradski zvaničnici.

"Ovo je istorijski projekat jer Ponte Vekio nikada nije imao intervenciju restauracije ove tehničke složenosti. Na kraju ćemo imati još lepši most nego što smo navikli da vidimo", rekao je gradonačelnik Firence Dario Nardela novinarima u četvrtak.

Smatran jednim od najvećih dostignuća u evropskom srednjovekovnom inženjerstvu, pešački most se proteže preko reke Arno sa živopisnim zgradama u kojima se nalaze desetine zlatarnica koje vire iz njegovih strana. Gornja galerija povezuje galeriju Ufici sa palatom Piti.

Toliki je značaj Ponte Vekija da je to bio jedini most preko reke Arno pošteđen od nemačke vojske koja se povlačila pred kraj Drugog svetskog rata.

Predstojeći radovi na restauraciji podrazumevaće restauraciju i čišćenje celog mosta kako bi se eliminisale alge, mahovina, lišajevi i korov, kao i sve naslage koje su ostavile hemikalije u reci. Dosadašnji zamenski spojevi će biti nadograđeni, sam kamen će biti ojačan i obnovljen kamen pešačke staze.

Radovi na gornjem delu mosta počeće u oktobru i novembru kasnije ove godine, dok će se radovi na donjem delu mosta odvijati u leto 2025. i 2026. godine.

Otprilike polovinu sredstava potrebnih za projekat donira "Marčesi Antinori", jedna od najpoznatijih italijanskih vinarskih porodica.

"Naša porodična istorija je uvek bila neraskidivo povezana sa Firencom od 13. veka. Grad nam je toliko toga dao tokom vekova i zato nam je zadovoljstvo što možemo da budemo deo ovog značajnog projekta", rekao je predsednik grupe Pjero Antinori novinarima u četvrtak. 

Privatni donatori koji doprinose restauraciji istorijskih spomenika postali su sve češći u Italiji jer je budžet zemlje za njihovo održavanje drastično smanjen.

Tokom 2011, kompanija za proizvodnju luksuznih kožnih proizvoda Tod's je obećala 25 miliona evra (tada 32 miliona dolara) za restauraciju Koloseuma, dok je Dizel pristao da obnovi most Rialto u Veneciji za 5 miliona evra (tada 6,4 miliona dolara) u maju 2013. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja