Novosti

Direktorki muzeja u Firenci smeta masovni turizam: "Kad grad postane prostitutka, teško će ponovo biti devica"

Komentari

Autor: Guardian

30/01/2024

-

21:35

Direktorki muzeja u Firenci smeta masovni turizam: "Kad grad postane prostitutka, teško će ponovo biti devica"
Tanjug/AP/Andrew Medichini - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Sesilija Holberg, direktorka Galerije Akademije u Firenci, ogorčena je zbog prevelikog broja turista koji posećuju njen grad, pa ga je nedavno zbog toga nazvala "prostitutkom".

"Kada grad jednom postane prostitutka, teško će ponovo biti devica", rekala je Holberg.

"Firenca je prelepa i ja bih želela da se ona vrati svojim građanima, a ne da je smrvi turizam", dodala je nemačka istoričarka, žaleći se zbog nedostatka običnih prodavnica na ulicama, koje su inače načičkane suvenirnicama.

Ipak, "već je kasno", smatra Holberg, upozoravajući da se broj poseta gradu ne smanjuje.

Njena izjava, koju je dala za italijanski časopis "La Repubblica", izazvala je burne reakcije mnogih političara, uključujući i italijanskog ministra kulture. 

Galerija kojom Holberg upravlja, a u kojoj se inače čuva Mikelanđelova statua Davida, objavila je saopštenje u kom se direktorka izvinjava "jer je koristila pogrešne reči o gradu koji voli".

"Mislila sam da kažem da Firenca mora da bude primer svesnijeg turizma za celu Italiju", navela je u saopštenju, koje je preneo britanski Guardian.

profimedia

 

Međutim, ministar kulture Đenaro Sanđulijano kaže da su njene reči bile "ozbiljne i uvredljive" za Firencu i celu Italiju i najavio kaznu, nakon što "proceni sve adekvatne inicijative" pod postojećim zakonom.

Holberg je naljutila i zamenicu gradonačelnika Firence Alesiju Betini, koja je prokomentarisala: "Ako je grad prostitutka, da li su Firentinci deca prositutke, a turisti njeni klijenti?"

Bivši premijer Mateo Renzi, inače, senator Firence, poručio je da bi direktorka galerije trebalo da se "ili izvini ili povuče sa funkcije".

Ipak, Holberg nije jedina koja je izrazila zabrinutost zbog nekontrolisanog turizma u Italiji, naročito u gradovima koji su pretrpani turistima praktično tokom cele godine.

Jedan od njih je i Venecija, koja bi uskoro mogla da izgubi status svetske kulturne baštine, ukoliko ne obuzda preterane posete starom jezgru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja