Novosti

Pojedini turisti iz Srbije ipak nastavljaju svoje letovanje u Edipsosu na Eviji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/08/2021

-

17:19

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Turistima iz Srbije, koji letuju u Edipsosu na Eviji ne preti opasnost, a u zalivu Svetog Nikole gde je i banja oseća se neprijatan dim od požara koji su zahvatili deo ostrva, izjavio je Dragan Vukić jedan od vodiča turističkih agencija, preko kojih su naši građani doputovali u ovo mesto.

Ministarka turizma Tatjana Matić rekla je danas da počinje izmeštanje svih srpskih turista iz Evije na bezbedne lokacije. Ona je ujedno otkrila da na ostrvu trenutno boravi 500 srpskih turista.

U samom Edipsosu je i dalje sve u redu, mada je vetar tamo doneo dim. Turisti odlaze organizovano, mada su neki gosti odlučili da ostanu do kraja svog letovanja, kaže za Euronews Srbija turistički vodič Dragan Vukić.

"Oni koji su odlučili da ostanu, ne plaše se, jer su požari i dalje daleko, mada im malo smeta dim", dodao je.

Vukić je naglasio da su iz Srbije stigli vatrogasci koji su smešteni upravo u Edipsosu, ali i pohvalio grčke vlasti koje su evakuisale na stotine automobila odatle.

"U slučaju da se požar približi Edipsosu, već smo napravili plan evakuacije sa konzulom i agencijama", rekao je Vukić.

Podsetimo, putnica iz Srbije koja trenutno boravi na Eviji, četrdesetogodišnja D.J. trenutno se nalazi u Edipsosu odakle je za Euronews Srbija rekla da je tamo situacija pod kontrolom.

"Moglo se pročitati u nekim medijima da su srpski turisti pet sati na plaži čekali evakuaciju. To nije tačno. Trajekti lepo funkcionišu, gotovo na svakih sat vremena prevoze putnike ka Edipsosu, a neke u Istijeu. Osim gustog dima u Edipsosu, preksinoć je padao pepeo koji je izgledao kao sneg"

Euronews Srbija

Pepeo pada po Edipsosu

Edipsos je jedini deo Evije koji se trenutno smatra bezbednim, ali naša sagovornica ističe da ovo nisu šumski požari, već prava vatrena stihija.

"To je stihija koja je odnela pola ostrva. Ulaže se veliki trud u gašenje požara, ali snažni vetrovi duvaju ka severu i oni predstavljaju najveći problem. Grci su neverovatno organizovani u ovoj situaciji, poruke upozorenja stižu na vreme. Nema potrebne za panikom, Grci ne mogu celu Eviju istovremeno evakuisati. Ide se prema prioritetima"

D.J. ističe da je do prekjuče u Edipsosu bilo gustog dima, pa je putnicima koji su ovde smešteni stiglo upozorenje da zatvore prozore. Međutim, od juče popodne je situacija nešto bolja u ovom mestu.

"Razvedrilo se. Bilo je trenutaka kada nije mogao prst pred okom da se vidi. Problem je što se većina požara noću proširi, pa je tako ona i najkritičnija", istakla je.

 

 

 

Komentari (0)

Putovanja