Novosti

Od plutajućih sela do napuštenih gradova: Objavljena lista najboljih "skrivenih dragulja" Evrope, jedan je u komšiluku

Komentari

Autor: Euronews/Saskia O'Donoghue

26/04/2024

-

09:12

Od plutajućih sela do napuštenih gradova: Objavljena lista najboljih "skrivenih dragulja" Evrope, jedan je u komšiluku
Od plutajućih sela do napuštenih gradova: Objavljena lista najboljih "skrivenih dragulja" Evrope, jedan je u komšiluku - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Španija predvodi listu na kojoj se nalaze skriveni dragulji Evrope, piše Euronews, pa tako prvo i drugo mesto zauzimaju gradovi  liste koja slavi skrivene dragulje Evrope - na prvom i drugom mestu sa gradovima Viljahojosa i Ares del Maestrat.

"European Best Destinations" objavila je svoju godišnju rang listu "najboljih skrivenih dragulja u Evropi" za 2024. godinu, listu na kojoj se nalaze mesta koja su daleko od "utabanih staza".

Ovogodišnji izbor obuhvata 18 mesta širom Evrope, od Španije do Gruzije, i fokusira se na mesta daleko od gužve koje će zapravo vrlo malo turista ikada posetiti.

Prvih deset destinacija su posebno vredni pažnje, a evo zašto bi trebalo da dodate svaki od njih na svoju listu za putovanja.

Uživajte u najboljoj španskoj gastronomiji u Viljahojosi

Viljahojosa u prevodu sa španskog znači "srećan grad", što se čini prikladnim s obzirom na to da ima toliko toga da ponudi.

Unsplash

 

Smešten južno od Valensije i severno od Mursije, oduzima manje od 20 minuta vožnje automobilom od čuvenog jeftinog i veselog Benidorma, ali je mestašce daleko od turističkog žarišta.

Viljahojosa se može pohvaliti živopisnim kućama, zlatnim peskovitim plažama i hranom svetske klase. Na obali, sveža riba i morski plodovi su omiljeni, ali čokolada je ovde prava poslastica.

Istorija ovog područja sa slatkim poslasticama datira još iz 17. veka, a tri fabrike su i danas otvorene, uključujući "Chocolates Valor", zajedno sa muzejom koji vodi posetioce kroz "život čokolade"  od mahuna kakaoa do barova u kojima svi danas uživamo.

Ako ste više za sportske aktivnosti, idite na plaže Puntes del Moro i El Ksarko koje su sjajne za ronjenje. U ovom mestu ima opcija i za nudiste.

Budite zadivljeni Mestrazgoom uz posetu Ares del Maestre

Smešten na pola puta između Barselone i Valensije i na vrhu stenovitog brda, Ares del Maestre pruža prekrasan pogled na pejzaž Maestrazgo iza njega.

profimedia

 

Grad datira iz 14. veka i iako je dom lepih, uskih ulica, možda je najpoznatiji po svom zamku Mola, koji je preživeo brojne bitke zahvaljujući svom strateškom položaju. Vredi posetiti Museo de la Kueva del Kastiljo, skriveno mesto ukopano u steni gde bi se bivši stanovnici sklonili od napada, često i duže od godinu dana.

Ljubitelji istorije neće želeti da propuste gotičku gradsku većnicu i neoklasičnu crkvu, a oni koji vole sport mogu da probaju paraglajding sa popularne planine Tosal d'Orenga.

Opustite se na jednoj od najboljih plaža na Balkanu u Primoštenu

Hrvatska je uvek popularna kao destinacija za odmor - i to sa dobrim razlogom. Ova lista, međutim, predlaže da se zaobiđu Dubrovnik ili Hvar i da se umesto toga ode u daleko manje popularni Primošten.

Nalazi se u Dalmaciji, udaljen je samo 30 minuta automobilom od šibenskog aerodroma i predstavlja top destinaciju za ljubitelje sunca i mora.

Unsplash

 

Plaža Raduća Mala jedna je od najdužih u celoj Hrvatskoj sa dva kilometra. Njen zlatni pesak i kristalno plava voda obrubljeni su barovima i restoranima u kojima možete probati neke od najboljih namirnica koje nacija može da ponudi - pomislite na crni rižoto i punjene paprike.

Aktivnosti na vodi su takođe veoma popularne ovde, što znači da ako ste više zavisnik o adrenalinu, to je i idealno mesto za vas.

Doživite Aziju usred Evrope u plutajućem selu Bokodi u Mađarskoj

Mnogi od nas sanjaju da putuju u jedno od mnogih plutajućih sela u Aziji i da provedu dane u bungalovu iznad vode. Ako je to van vašeg domašaja, "Bokodi Floating Village" bi moglo biti mesto za vas.

Smešten na jezeru Bokod, samo nekoliko kilometara od grada Orošlanija, udaljen je jedan sat vožnje automobilom od Budimpešte - ali je kao potpuno drugačiji svet.

 

 

Poznat po svojim fantastičnim zalascima sunca, savršeno je mesto za miran beg.

Ovo veštačko jezero je 1961. godine napravila Termoelektrana Orošlani i voda je bila topla tokom cele godine sve dok elektrana nije isključila snabdevanje 2015. godine.

I dalje ostaje popularna destinacija za ribolov i nudi zaista jedinstveno iskustvo.

Drvene kuće koje okružuju jezero su uglavnom privatna svojina, ali neki pozdravljaju posetioce i omogućavaju im pristup krovnim terasama kako bi uživali u ovom nestvarnom mestu.

Obavezno za ljubitelje Mumijevih: Nantali u Finskoj

Nedaleko od Turkua u jugozapadnoj Finskoj, naći ćete Nantali. To je šarmantan mali grad sa mnogo toga da ponudi kada je reč o kulturi i gastronomiji.

 

 

Ali njegov najveći dragulj? Mumimailma - tematski park posvećen kultnim, animiranim Mumijevima. Kreirala ih je autorka Tove Janson 1945. godine i reč je o stvorenjima nalik nilskom konju koji oduševljavaju decu generacijama.

Muumimaailma - što u prevodu znači svet mumina - može se naći na ostrvu Kailo, odmah preko puta (vode) od samog Nantalija.

Kada vam Mumijevi možda dosade, Naantali vredi istražiti sam po sebi. Jedan od najstarijih gradova u celoj Finskoj, osnovan je oko srednjovekovnog samostana Nadendal Abei, koji i danas dominira obrisom grada.

Upoznajte drevnu istoriju u Buru, Farska ostrva

Sigurno jedno od najstarijih mesta na ovoj listi, Bur na Farskim ostrvima datira skoro milenijumima unazad. Danas je dom za samo 75 ljudi i često se smatra potpuno netaknutim.

Sa lepim drvenim kućama sa zelenim krovovima, malo selo pruža prekrasan pogled na pejzaže koji se retko viđaju.

Pixabay

 

Bur se nalazi na zapadnoj strani ostrva Vagar i ima jedinstven pogled na more i impresivni 'Tindholmur', izuzetnu stenu koja se uzdiže iz vode.

Čudesne kuće su skupljene, sa uskim uličicama između njih, i okružuju malu crkvu, koja je izgrađena 1865. godine.

Zbog male veličine, o Buru se ne zna mnogo i još uvek nije jasno kada je podignuta prva seoska crkva. 

Saznajte više o skandinavskoj istoriji uz putovanje u Blavand u Danskoj

Kao najzapadnija tačka Danske i nedaleko od nemačke granice, Blavand ima mnogo toga da ponudi - ne samo za ljubitelje istorije.

profimedia

 

Samo 30 minuta od aerodroma Esbjerg i tri sata vožnje automobilom izvan Kopenhagena, ova malo posećena enklava je odlično mesto za otkrivanje manje poznatih aspekata istorije Danske.

Jedno od najbranjenijih mesta u celoj Danskoj u Drugom svetskom ratu, ima bunkere izgrađene na plažama u to vreme koji su od tada umetnički transformisani. Sada imaju skulpture konja, univerzalni simbol mira.

Jednom kada ste se naučili ratnu istoriju, možete da se divite svetioniku Blavand - najzapadnijoj zgradi u Danskoj.

Doživite bajkoviti šarm Ulma

Ulm u slikovitom regionu Baden-Virtemberg u Nemačkoj nalazi se na granici sa Bavarskom i sadrži najbolje od obe oblasti. Ovaj šarmantni grad nudi balans modernosti i tradicije od starog grada do moderne arhitekture u kulturnom centru.

Unsplash

 

Najznačajnije za ljubitelje istorije uključuju gradsku većnicu sa svojom živopisnom fasadom i kapelu Svetog Nikole koja datira iz 13. veka. Ako više volite modernu arhitekturu, idite do kulturnog centra, u kojem se nalaze zgrade iz 20. veka, kao i mnogi muzeji, izložbe i razna pozorišta.

Smešten na reci Dunav, savršena je destinacija i za gurmane. U četvrtima ribara i zanatlija ima bezbroj barova i restorana koji nude obilne obroke.

Lokacija Ulma znači da možete pešice preći Dunav i otkriti Neu-Ulm - bavarsku malu sestru Ulma.

Udahnite najčistiji vazduh u celoj Evropi u Aljezuru u Portugalu

Aljezur, koji se prostire oko regiona Algarve i Alentejo u Portugalu, je mali grad koji, uprkos svojoj veličini, obuhvata najbolje od zemlje.

To je mesto sa zaštićenom prirodom, kao i istorijom svetske klase, gastronomijom, plažama i prirodnim parkovima.

Unsplash

 

Iako relativno neotkriven, aljezurov istorijski zamak zapravo se pojavljuje na zastavi Portugala, što znači da je važno mesto za naciju.

Grad je do vrha pun modernih restorana i barova i ima neke od najboljih plaža u Portugalu, poput legendarnih Arifana i Monte Klerigo gde treniraju vrhunski surferi.

Ako vam je potreban zdrav odmor, Aljezur bi takođe mogao biti najbolja destinacija za vas. Okružen eukaliptusom i borovima, poznat je kao mesto sa najčistijim vazduhom u celoj Evropi.

Otkrijte najlepše selo u celoj Gruziji 

Gruzija je jedna od najmanje posećenih zemalja u Evropi, uprkos tome što je hvaljena kao jedno od estetski najprijatnijih mesta na svetu. Dartlo na severu se smatra najlepšim selom u zemlji.

profimedia

 

Usred zelenih brda i planina, naći ćete istorijske kuće, kule za odbranu i crkve. Svi su napravljeni od drevnog kamena i daju selu neverovatan izgled.

To je savršeno mesto za posetu ako planinarite, kao početna ili krajnja tačka za mnoge od najboljih ruta u Gruziji.

Na 1.850 metara nadmorske visine pruža najbolji pogled na region Velikog Kavkaza i, zahvaljujući svojoj raznovrsnoj istoriji, kulturi i prirodi, otelotvoruje skoro sve što šira oblast Tušeti može da ponudi na jednom mestu.

Iako u Dartlu nema stalnih stanovnika, postoji 56 pojedinačnih hotela i pansiona, od kojih mnogi imaju lokalne porodice, što znači da možete ući pravo u srce ove manje poznate regije.

Komentari (0)

Putovanja