Novosti

Rekordan broj turista prošle godine u Italiji od pandemije koronavirusa, dva regiona prednjače

Komentari

Autor: Tanjug

04/06/2024

-

14:17

Rekordan broj turista prošle godine u Italiji od pandemije koronavirusa, dva regiona prednjače
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Turizam u Italiji dostigao je rekordan nivo prošle godine, a stranci su činili većinu turista u zemlji po prvi put od pandemije kovida-19, saopštio je danas italijanski statistički biro ISTAT.

Registrovani dolasci u smeštaj kao što su hoteli porasli su za 13,4 odsto godišnje na više od rekordna 134 miliona u 2023, dok je ukupan broj noćenja u hotelima i drugim sličnim objektima porastao je za skoro 10 odsto na 451 milion.

Nakon perioda kada je preovladavao domaći turizam, počev od pandemije 2020. godine, stranci su u prethodnoj godini su ponovo činili većinu, a Italija nastoji da reguliše broj posetilaca nekim od svojih glavnih atrakcija.

Pixabay

 

Venecija naplaćuje ulazak u grad pet evra za jednodnevne izlete tokom najprometnijih perioda, a brojne druge destinacije su preduzele korake kako bi izbegle preveliki broj turista, prenosi Rojters.

Lacio i Lombardija su regioni koji su zabeležili najveći međugodišnji rast turizma usled stalnog rasta broja u Rimu i Milanu, saopštio je ISTAT. Prisustvo stranaca je bilo veće na severoistoku Italije, gde se nalaze atrakcije poput Venecije i Milanam, a slabije na jugu zemlje.

Komentari (0)

Putovanja