Novosti

Crna Gora ukida kovid potvrde u određenim objektima, samoizolacija smanjena sa 14 na 10 dana

Komentari

Autor: Vijesti.me

08/10/2021

-

10:21

Crna Gora ukida kovid potvrde u određenim objektima, samoizolacija smanjena sa 14 na 10 dana
Uslovi ulaska u Crnu Goru - Copyright profimedia; pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) Igir Galić saopštio je danas nove mere u borbi protiv koronavirusa u zemlji, od kojih je jedna da se ukida kovid potvrda za određene objekte.

On je kazao da je broj novoobolelih opao za 40 odsto za dve sedmice, a da je broj preminulih manji za 18 odsto.

"Od subote 9. oktobra ukida se nacionalna digitalna kovid potvrda za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne centre koji imaju preko 1.000 kvadratnih metara prostora", kazao je Galić, prenose podgoričke "Vijesti".

On je rekao da se samoizolacija skraćuje sa 14 na deset dana.

"Broj novoobolelih od koronavirusa u poslednje dve sedmice (od 23. septembra do 6. oktobra) opao je 40 odsto u odnosu na dve sedmice pre tog perioda (od 9. do 22. septembra). Broj hospitalizovanih 5. oktobra je oko 11 odsto manji u odnosu na 9. septembar. U poslednje dve sedmice ukupan broj preminulih je za oko 18 procenata manji u odnosu na ukupan broj preminulih dve sedmice ranije", istakao je Galić.

On je rekao da je shodno svemu, Vlada Crne Gore odlučila da mere u borbi protiv koronavirusa budu prilagođene stanju na terenu.

"Stoga, od subote, 9. oktobra ukida se Nacionalna digitalna COVID potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju preko 1.000 metara kvadratnih prostora. Podsećamo da je Vlada Crne Gore ranije odlučila da se Nacionalne digitalne COVID potvrde, iako je bilo najavljeno kao mogućnost, od sutra ne uvode kao uslov prilikom ulaska u prehrambene prodavnice koje imaju preko hiljada metara kvadratnih prostora", rekao je on.

Direktor IJZCG je kazao da u skladu sa očekivanjem da se Crna Gora pridruži EU digitalnom COVID sertifikatu, trajanje izolacije se skraćuje sa 14 na 10 dana, odnosno jedan od elemenata digitalne COVID potvrde je pozitivan PCR test koji je stariji od 10 i nije stariji od 180 dana.

"Ostali elementi digitalne kovid potvrde su: da je lice u potpunosti vakcinisano, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije; da osoba poseduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata; da osoba poseduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati. Podsetiću da je predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen tokom posete Institutu za javno zdravlje poručila da će Brisel pozitivno odgovoriti na zahtev Crne Gore da postane deo EU digitalnog sertifikata", kazao je Galić.

Komentari (0)

Putovanja