Novosti

Krcati avioni stižu u Beograd: Rusi dolaze čak i po buster dozu u Srbiju

Komentari

Autor: AP, T.T.

09/10/2021

-

14:33

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Kada je Rusija u avgustu 2020. godine objavila da je razvila prvu vakcinu protiv koronavirusa na svetu, to je bio trenutak nacionalnog ponosa, a porodica Pavlov je bila među onima koji su požurili da je prime.

Međutim, s odlaganjem međunarodnog odobrenja Sputnjika V, Pavlovi su odlučili da potraže vakcinu zapadne proizvodnje na nekom drugom mestu.

Želja da putuju na Zapad sa važećom kovid propusnicom dovela ih je u Srbiju, koju je prethodnih nedelja posetilo stotine ruskih državljana iz istog razloga.

Organizovane ture koje dovode Ruse u Srbiju sve su traženije, a oni obično posećuju Beograd i na taj način spajaju lepo i korisno. Još razloga zašto Rusi biraju baš Srbiju leži u tome što u našu zemlju mogu ući bez vize i imati izbor od četiri vakcine.

"Primili smo Fajzer jer želimo da putujemo po celom svetu. Sputnjik V je dobra vakcina, njome smo se vakcinisali u Rusiji, ali booster doza je bila Fajzer. To će nam pružiti snažnu zaštitu od koronavirusa i omogućiti nam da, ne samo putujemo širom sveta, već i vidimo svoje najmilije bez straha jer imamo dvostruku zaštitu", kaže 54-godišnja Nadežda Pavlov.

Njen suprug, Vitalij dodao je da "voli da putuje sa porodicom" i želi da mu "ceo svet bude dostupan", a ne "tek nekoliko zemalja".

Jagma za Srbijom

Do sada je SZO priznala vakcine Fajzer/Biontek, Astrazeneku, Džonson i Džonson, Modernu, Sinovac i Sinofarm, a dugo čekanje na priznanje Sputnjika V frustrira mnoge Ruse, pa kada je SZO najavila još jedno odlaganje u septembru, počeli su da traže rešenja na drugom mestu. Tako je Rusko udruženje turoperatora prvo objavilo da su se paketi putovanja za vakcinaciju našli na tržištu krajem septembra.

Maja Lomidze, izvršna direktorka grupe rekla je da se cene takvih paketa kreću od oko 300 do 700 dolara, u zavinosti od toga šta je uključeno u aranžman.

"Ljudi ne žele da čekaju, moraju da idu u Evropu iz raznoraznih ličnih razloga", objasnila je Ana Filatovskaja, portparolka turističke agencije Ruski Express u Moskvi i dodala:

"Neki imaju rođake, neki imaju posao, neki studiraju, neki rade, neki jednostavno žele da odu u Evropu jer im to nedostaje".

Vraćaju se ponovo za tri nedelje

Ruske turističke agencije sada nude i putovanja u Hrvatsku, gde turisti mogu primiti jednokratno cepivo Džonson i Džonson, bez potrebe da se vraćaju po drugu dozu.

"Za Srbiju je potražnja porasla poput lavine. Kao da sve što naša kompanija radi ovih dana jeste da prodaje aranžmane za Srbiju" dodala je Filatovskaja.

Kada se vrate po još jednu dozu za tri nedelje, ruskim gostima se nudi i kratak obilazak nekih od popularnih lokacija u Srbiji.

Inače, uprkos svemu tome u Rusiji je stopa vakcinacije i dalje prilično niska - do ove nedelje skoro 33 odsto od 146 miliona stanovnika Rusije primilo najmanje jednu vakcinu protiv koronavirusa, a samo 29 odsto je potpuno vakcinisano. Osim toga, Rusija danas beleži najveći dnevni rekord preminulih u jednom danu - čak 968.

 

Komentari (1)

Neša

14.10.2021 12:21

Ne samo u Srbiju idu svuda gde mogu da se vakcinišu. Dolaze i u Crnoj Gori, i to imućniji pošto dolaze malim privatnim avionima preko Royal Charter Servica, familije sa decom. Čuo sam da mogu da prime "zapadne" vakcine i u Medjarskoj i Bugarskoj, mada je to neprovereno. Rešenje za ova je da ruska država omogući vakcinaciju FAjzerom i Astra zenekom , pošto Sputnik V verovatno na zapadu neće biti priznat

Putovanja