Novosti

U EU i sa Sinofarmom: Šta će nove preporuke doneti građanima Srbije i koji će biti uslovi za putovanje

Komentari

Autor: Tara Tomović

25/11/2021

-

17:43

U EU i sa Sinofarmom: Šta će nove preporuke doneti građanima Srbije i koji će biti uslovi za putovanje
U EU i sa Sinofarmom: Šta će nove preporuke doneti građanima Srbije i koji će biti uslovi za putovanje - Copyright Pixabay; Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija ažurirala je danas pravila za neesencijalna putovanja u EU iz trećih zemalja, uključujući i Srbiju, a prioritet je dat vakcinisnim putnicima, izdata je i preporuka da se važenje potvrda o vakcinaciji sa dve doze produži na devet meseci, kao i da se prihvate hitno odobrena cepiva od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

”Države članice trebalo bi da nastave da primaju putnike zaštićene vakcinama koje je odobrila EU. Od 10. januara 2022. države članice trebalo bi da se otvore i za sve koji su vakcinisani vakcinama sa spiska SZO za hitne slučajeve. Istovremeno u EU bi trebalo da mogu da putuju i oni koji su se oporavili od kovida 180 dana pre putovanja ili imaju EU digitalni KOVID sertifikat ili sertifikat koji se smatra ekvivalentnim”, navode u Briselu.

Za period do 1. marta, Komisija predlaže da se izmene neka ograničenja za uključivanje zemalja na listu tako što će se sa trenutnih 74 na 100 prag novozaraženih povećati na 100.000 stanovnika, a nedeljne stope testiranja sa 300 na 600 ljudi takođe će se povećati na 100 hiljada stanovnika.

S obzirom na to da je Srbija do septembra bila na zelenoj listi EU, naši državljani su imali relaksiranija pravila od drugih zemalja. Međutim, kako se epidemijska situacija u Srbiji pogoršala, tako nas je i EU stavila na tzv. crvenu listu i ograničila pristup brojnim zemaljama. Novim pravilima, i putovanja u Evropsku uniju biće olakšana za naše državljane.

Više zemalja će prihvatati Sinofarm

Današnjim predlogom Evropske komisije države članice su pozvane da prihvate i vakcine koje je odobrila SZO, osim onih koje su u upotrebi u EU, ali uz njih će biti neophodan i dokaz o negativnom PCR testu.

Iako su zemlje poput Austrije, Grčke, Mađarske i Francuske i pre ažuriranja preporuka prihvatale putnike iz Srbije koji su imunizovani kineskim cepivom kompanije Sinofarm, druge vodeće članice EU kao što su Nemačka i Italija, nisu. Štaviše, Italija, osim u izuzetnim slučajevima, nije dozvoljavala ulazak srpskim državljanima od početka pandemije.

Prema novim preporukama, sve ove zemlje bi trebalo da prošire listu prihvaćenih vakcina, ne samo na one koje je prihvatila Evropska agencija za lekove (EMA), već i na one koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija. To su vakcine Moderna, Fajzer/Biontek, Džonson&Džonson, AstraZeneka, Kovidšild, Kovaksin, Sinofarm, Sinovak.

Rina, Pixabay

 

Jedina vakcina koju SZO nije odobrila za hitnu upotrebu jeste Sputnjik V. Dok je u Evropskoj agenciji za lekove cepivo ruskog Instituta "Gamaleja" pod tekućom revizijom i očekuje se da će sledeće godine i zvanično biti odobreno, SZO je sredinom oktobra prekinula proces za hitno odobravanje Sputnjika jer "nedostaje određeni broj podataka i usaglašenost pravnih procedura".
Tada je SZO izrazila nadu da će postojeći nedostaci "uskoro biti otklonjeni" dok i dalje procenjuje dobijene podatke i nastavlja inspekciju proizvodnih kapaciteta u Rusiji.

Vakcinisani će moći svuda da putuju

S obzirom na sve veći broj vakcinacija širom sveta, Komisija predlaže da se od 1. marta sledeće godine ukine lista zemalja iz kojih su dozvoljeni svi putnici bez obzira na status vakcinacije.

Evropska komisija predlaže da zemlje članice nastave da primaju sve putnike koji su imunizovani vakcinama koje je odobrio evropski blok. Takođe poziva zemlje da se ponovo otvore od 10. januara za sve one koji su dobili vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija. To znači da bi od 2022. godine svi vakcinisani putnici iz trećih zemalja, kojima pripada i Srbija mogli ravnopravno sa državljanima EU da putuju u zemlje članice.

Još jedna olakšavajuća okolnost je i ta što je Evropska unija nedavno prihvatila srpski Digitalni zeleni sertifikat i uskladila ga sa EU digitalnim kovid sertifikatom, pa će se domaći sertifikat prihvatati u svim zemljama Unije.

Putovanja devet meseci od druge doze

Buduća pravila za putnike iz Srbije mogla bi da uključuju i vremensko ograničenje od devet meseci u kojem se prihvataju potvrde o vakcinaciji nakon primarne imunizacije, a ažuriranje će takođe uključiti prihvatanje potvrda o vakcinaciji izdatih nakon dodatne (buster) doze.

Revidirana pravila pojašnjavaju da bi deca između šest i 17 godina trebalo da mogu da putuju u EU sa negativnim PCR testom urađenim pre polaska čak i ako nisu vakcinisana, dok test i vakcinacija nisu potrebni za decu mlađu od 6 godina.

Dok su neke članice i pre novih preporuka davale rok od devet meseci, druge su bile striktne i potvrda o vakcinaciji imala je rok samo šest meseci zbog čega su oni koji su primili buster dozu bili u prednosti u odnosu na vakcinisane drugom dozom.

Treba pak, imati na umu da se pre svakog putovanja morate informisati o uslovima ulaska u određenu državu, budući da evropska regulatorna tela izdaju samo preporuke zemljama članicama, što ne znači da će ih one obavezno i prihvatiti.

 

Komentari (0)

Putovanja