Novosti

EU pod sve većim pritiskom da olakša putovanja: Turistička industrija kritikuje "semafor mape" i predlaže novi pristup

Komentari

Autor: Tara Tomović

24/01/2022

-

18:19

EU pod sve većim pritiskom da olakša putovanja: Turistička industrija kritikuje "semafor mape" i predlaže novi pristup
EU pod sve većim pritiskom da olakša putovanja: Turistička industrija kritikuje "semafor mape" i predlaže novi pristup - Copyright Pixabay; Unsplash; Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sa svim ograničenjima u turističkoj industriji od početka pandemije, ali i promenama u ponašanju virusa, vlasti Evropske unije su pod sve većim pritiskom da olakšaju putovanja i fokusiraju se više na pojedinca nego na državu iz koje on dolazi.

Prvi korak su napravili sredinom decembra, kada je Evropska komisija donela prvu odluku po kojoj će putovanja ove godine biti olakšana, te produžila važenje kovid sertifikata na devet meseci za one koji su primili dve doze. Za one koji su primili treću dozu, sertifikat nema rok trajanja, potvrdili su iz Evropske komisije za Euronews Srbija.

Uprkos tome, turistička industrija je kritikovala postojeće kriterijume po kojima se putuje unutar EU, a posebno tzv. semafor mape, te predložila da se pažnja posveti isključivo pojedincu.

Sada, kako prenosi Politico, diplomate iz EU objavile su plan bloka prema kojem putnici koji poseduju važeći sertifikat o vakcinaciji protiv kovida 19 neće biti podvrgnuti dodatnom testiranju ili uslovima samoizolacije.

Semafor mapa ipak ostaje, ali...

Čak i da se pojednostave pravila, na osnovu podataka Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), zemlje članice bi ipak mogle da uvedu dodatne mere za putnike sa teritorija uključenih u tamnocrvenu kategoriju, koju čine države koje su duboko pogođene virusom korona.

Boje mape ECDC-a otkrivaju situaciju rizika po zdravlje u smislu kovida 19, uzimajući u obzir stope infekcije i testiranja u drugim zemljama.  A sada, nakon predloženih izmena, mapa bi uzela u obzir i stopu vakcinacije u drugim zemljama.

Štaviše, i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) dao je neobavezujući predlog na sastanku zdravstvenih specijalista EU još početkom oktobra, u sklopu diskusije o tome kako dalje realizovati putovanja kako se stopa vakcinacije bude povećavala.

ECDC je tada dao niz opcija koje bi mogle da zamene semafore, uključujući stope vakcinacije kao glavni indikator, ali i kao svojevrsnu motivaciju za podsticanje imunizacije.

ECDC, koji ima savetodavnu ulogu, regione u Evropi označava zelenom, žutom, narandžastom, crvenom i zelenom bojom, a EU prema njima prilagođava ograničenja putovanja. Međutim, ECDC je u svom izveštaju istakao slabost tzv. semafora, zbog različitih sistema testiranja u zemljama EU koji ometaju statistička poređenja.

S tim u vezi, jedan diplomata EU je naglasio za Politico da se o predloženim promenama mape još razgovara.

Novi plan sledi predlog Komisije iz novembra prošle godine da se zauzme "pristup pojedincu" koji putuje unutar zemalja EU, te da osobe koje poseduju sertifikat o vakcinaciji protiv kovida 19 "u principu ne bi trebalo da podležu dodatnim ograničenjima putovanja, odakle god da dolaze iz EU".

Šta je tražila turistička industrija?

Turistička udruženja iz Evropske komisije za putovanja, koja je evropski pandan Juti,  pozdravljaju diskusije koje se trenutno vode između država članica, a i oni su još krajem oktobra zatražili da se ažurira tzv. semafor mapa.

"Pozivamo na potpunu eliminaciju sistema boja i kombinacije indikatora i prekid ograničenja putovanja za sve nosioce digitalnih kovid sertfikata, bez obzira na njihovu zemlju/oblast porekla. Zemlje EU bi stoga trebalo da krenu ka pristupu zasnovanom na riziku putnika, a ne pristupu od zemlje do zemlje koji se trenutno koristi", naveli su u zajedničkom saopštenju u koje je uvid imao Euronews Srbija:

"Sa fokusom na individualnog putnika, nema opravdanja da se međunarodna putovanja tretiraju drugačije od putovanja unutar EU. Dok je nekoliko država članica već otvorilo putovanja van EU pod sličnim uslovima kao unutar EU, drugi nastavljaju da obeshrabruju neesencijalna putovanja u bilo koju zemlju koja nije na veoma ograničenoj listi sigurnih zemalja (tzv. beloj listi)"

Oni su tada zatražili i da međunarodna putovanja budu omogućena pod istim uslovima kao i putovanja unutar EU. Zatražili su ujedno i da antigenski testovi budu prihvaćeni svuda kao i PCR, ali i da čitava procedura bude digitalizovana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja