Novosti

Ovo nije Maču Pikču: Zbog greške u prevodu već 100 godina pogrešno nazivamo drevni grad Inka

Komentari

Autor: CNN

01/04/2022

-

19:50

Ovo nije Maču Pikču: Zbog greške u prevodu već 100 godina pogrešno nazivamo drevni grad Inka
Ovo nije Maču Pikču: Zbog greške u prevodu već 100 godina pogrešno nazivamo drevni grad Inka - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Više od 100 godina, najpoznatije arheološko nalazište i simbol Perua, Maču Pikču, poznat je pod pogrešnim nazivom, navodi izveštaj objavljen u časopisu Instituta za andske studije "Ñawpa Pacha".

Kako se ističe, Inke su najverovatnije zvale drevni grad Huajna Pikču (Huayna Picchu).

"Huajna" u prevodu znači "nov ili mlad", dok "Pikču" znači "planinski vrh" na jeziku domorodačkog kečua, rekla je Emili Din, profesorka antropologije na Univerzitetu u Južnoj Juti, koja nije bila uključena u pisanje izveštaja. Maču znači "stari", dodaje ona, pa smo ga mi nazvali stari planinski vrh.

Veruje se da je naselje Inka izgrađeno oko 1420. godine kao imanje za kraljevske Inke koje su živele u Kusku, glavnom gradu carstva.

Kada su Španci kasnije osvojili Inke, Huajna Pikču je ostao napušten. Vekovima je bio skriven duboko u planinama Anda sve dok ga američki istraživač Hiram Bingam nije ponovo otkrio 1911. godine, navodi se u izveštaju.

Greška u prevodu

U svojim beleškama, Bingam je odlučio da drevni grad nazove Maču Pikču, na osnovu informacija koje mu je dao njegov vodič Melčor Arteaga, farmer koji je živeo u toj oblasti, prenosi CNN.

Tokom istraživanja profesor Brajan Bauer sa Univerziteta Ilinois u Čikagu i Donato Amado Gonzales, istoričar iz Ministarstva kulture u Peruu analizirali su beleške Bunama, gde je on izjavio da nije siguran u ime arheološkog nalazišta.

Zato su Bauer i Amado Gonzales pregledali karte i atlase štampane pre i posle Bingamove posete.

Jedan od najinteresantnijih dokumenata bio je izveštaj iz 1588. godine u kojem se navodi da starosedeoci regiona Vilkabamba razmišljaju o povratku u Huajna Pikču, rekao je Bauer.

"Ovo otkriće dovodi u pitanje popularnu priču da je Hiram Bingam otkrio Maču Pikču", rekla je Emili Din. Meštani su znali za lokaciju mnogo pre nego što je Bingam stigao, dodaje ona.

Promena imena nije verovatna

Uprkos otkriću prvobitnog imena oblasti, verovatno će ostati Maču Pikču, rekao je Bauer.

"Ne bismo predložili da se ime menja pošto je Maču Pikču poznat širom sveta", dodao je on.

Maču Pikču je takođe objavljen u hiljadama knjiga, članaka, reklama i pravnih dokumenata, ističe Din. Narod Perua i njihova vlada prihvatili su novo ime, tako da, iako je zanimljivo otkriće, neće promeniti moderno ime čuvene destinacije, primetila je ona.

Komentari (0)

Putovanja