Novosti

Svi hoće u Vrnjačku i Sokobanju - 10 ideja za letnji odmor u Srbiji uz pomoć vaučera na manje poznatim destinacijama

Komentari

Autor: Tila Milenović

03/07/2022

-

17:21

Svi hoće u Vrnjačku i Sokobanju - 10 ideja za letnji odmor u Srbiji uz pomoć vaučera na manje poznatim destinacijama
Svi hoće u Vrnjačku i Sokobanju - 10 ideja za letnji odmor u Srbiji uz pomoć vaučera na manje poznatim destinacijama - Copyright Wikipedia.org/Intermedichbo, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U poštama širom Srbije, danima je gužva zbog vaučera za odmor u Srbiji. Poslednjih godina, najpopularnije destinacije su bile Sokobanja, Vrnjačka Banja, kao i Zlatibor. Iako ove destinacije nude najveći broj smeštaja, ti kapaciteti se izuzetno brzo popune.

Prema najnovijim informacija u petak se više od 100.000 građana već prijavolo za vaučere, a budući da na prijavu imaju pravo pored penzionera i nezaposleni, osobe sa manjim primanjima od 70.000 dinara, ratni vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, kao i studenti, proširena je grupa građana pravo na ove subvencije.

U nastavku smo izdvojili deset destinacija širom Srbije koje nude veliki broj smeštaja gde vaučeri mogu da se iskoriste.

1. Planina Tara

Ukupno 37 ugostiteljskih objekata u opštini Bajina Bašta prihvata vaučere. Osveženje od vrelog gradskog leta na Tari, ili poseta planine u ranu jesen, rekreativan je odmor koji odgovara svim generacijama. Uživanje na tirkizno plavom jezeru Zaovine, ili plovidba daleko poznatijim Perućcem, zapanjujući pogled sa vidikovaca Banjska stena ili Sjenič, ili vožnja kajakom na Drini samo su neke od programa koje ova destinacija nudi.

profimedia

 

2. Veliko Gradište

Gradić na obali Dunava, na prvi pogled možda ne deluje posebno interesantno, međutim, svi koji malo bolje pogledaju kartu uočiće da se ovo naselje nalazi nadomak Srebrnog jezera, a na 17 kilometara od tvrđave Golubac. Put kroz istoriju u jednom od najlepših zdanja Srbije ili bezbrižno kupanje i sunčanje na uređenom jezeru su na dohvat ruke svim posetiocima. Svakako se ne sme zaboraviti i na Nacionalni park "Đerdap" gde turisti mogu da se dive prirodnim čarima najveće klisure u Srbiji.

3. Vrdnik

Vaučer možete iskoristiti u maloj "oazi" na severnom delu opštine Irig, nedaleko od Fruške gore. Oni koji se upute u ovo selo iz pravca Novog Sada, neophodno je da usput naprave pauzu kod pećine Beli Majdan, koja sve posetioce vraća u komeno doba. Druga predložena stanica jeste izletište Zmajevac, gde turisti mogu da uživaju u jedinstvenom pogledu na Srem. Kod samog sela nalaze se misteriozne vrdničke stepenice koje vode do puta šume, gde odjednom naglo nestaju. Možete posetiti i manastir Ravanica iz 16. veka, a zanimljiva destinacija je i obližnje selo Jazak gde se proizvodi poznati kozji sir. 

4. Knjaževac 

Zašto ne posetiti istočnu lepoticu Srbije, koja je ove godine dobila status nacionalnog parka – Staru Planinu? Veruje se da oko trećine svih vodopada u Srbiji može da se pronađe na ovoj planini, a pored toga tu je i Zavojsko jezero, sa navodno najčistijom vodom u našoj zemlji. Pored prirode, značajno je i kulturno-istorijsko nasleđe ovog područja. Crkva posvećena svecima Petru i Pavlu jedna je od retkih izgrađenih u pećini. Ono što turiste posebno privači ovde jeste jedinstveni prikaz Isusa Hrista u mladosti. Bogat biljni i životinjski svet kao i staze za planinarenje privlače sve veći broj turista.

Wikipedia.org/Bancika

 

5. Ribarska Banja

Iako Ribarska Banja jeste sama po sebi popularna destinacija, kada su vaučeri u pitanju, našla se na ovoj listi, jer pored lečenja ona nudi i prelepu prirodu u okolini, koja može biti interesantna i za mlađe generacije. U samoj blizini Banje nalazi se planina Jastrebac, gde ljubitelji prirode i planinarenja mogu da se upute šumskim stazama. Istoimeno izletište na ovoj planini mami sve više turista kako zbog jezera, tako i zbog avantura parka. Inače veruje se da ova Ribarska banja datira još iz doba Rimljana.

6. Kladovo

Grad, "skroz desno" na karti Srbije – Kladovo može biti posebno zanimljiva destinacija, budući da je okružen vinogradima čuvenog negotinskog vinogorja,  i poznat je po velikom broju sunčanih dana, a ima i izuzetno lepu gradsku plažu na Dunavu. Grad je bogat istorijom, te se nedaleko od njega može obići tvrđava Fetislam, ostaci Trajanovog mosta iz doba Rimljana, ali i ranije spomenute Golubačka tvrđava i Đerdapska klisura nisu daleko od Kladova.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

7. Niška Banja

Niška Banja se nalazi na svega 9 kilometara od Niša, u podnožju Suve planine. Na prostorima banje pronađeni su ostaci neolitske civilizacije iz 3.300. godine pre nove ere. U prilog činjenici da je mineralna voda u Niškoj Banji izuzetno lekovita govori i podatak da je voda iz banje dopremana u terme i bazene u Medijani, luksuznu rezidenciju rimskih careva iz doba Konstantina Velikog.  Banja je okružena brojnim prirodnim lepotama, stoga ne smete propustiti ni izlete do Sićevačke klisure – kanjona reke Nišave i Jelašničke klisure, posebnog rezervata prirode.

8. Sijarinska Banja

Poseta Sijarinskoj Banji može biti idealna prilika za otkrivanje tog područja i upoznavnaje sa prirodnim lepotama i kulinarskim specijalitetima južne Srbije. Posetioci mogu da osvoje "vulkanski klupu" Mrkonjski vis, sa koje se pruža pogled od kojeg zastaje dah, ili vrhove planine Radan, a potom da uživaju u domaćim specijalitetima, poput jagnjećeg i jarećeg pečenja, pite kupusnice i sarmi. Leskovac je udaljen samo na sat vremena od banje, tako da se lako može organizovati jednodnevni izlet.

9. Nova Varoš

Nova Varoš - gradić u jugozapadnoj Srbiji, poznat je po predivnoj okolini, autentičnom suživotu naroda i očuvanju tradicije prošlih vremena. Nad mestom se izdiže planina Zlatar, sa najvišim vrhom Golo brdo, visokim 1.627 metara. Zlatar je smešten između Lima na Zapadu, Uvca na istoku, Bistrice na severu i Mileševske reke na jugu. Tokom posete ovog kraja neophodno je obići pećinu Bukovik i Ušački pećinski sistem, kao najduži speleološki objekat u Srbiji. 

10. Subotica

Najseverniji grad Srbije čuven po čarobnoj arhitekturi i generalno prijatnoj atmosferi poseduje niz karakteristika koje ga čine prepoznatljivim. Pored šetnje rodnim gradom gradom Danila Kiša, posmatrajući mnogobrojne neobične spomenike i jedinstvena zdanja, posetioci mogu da "skoknu" do jezera Palić, posete neku od vinarija ili da se osveže u čuvenom roze jezeru u maloj banji Pačir.

Euronews/Tila Stanković

 

Kako se prijaviti za vaučere

Ceo spisak ugostiteljskih objekata koji su se do sada prijavili može se naći na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. 

Država je obezbedila tri milijarde dinara za novih 200.000 vaučera za penzionere, nezaposlene, studente i one koji zarađuju manje od 70.000 dinara za odmor u Srbiji. 

"Osim ovih 200.000 vaučera u iznosu od 15.000 dinara, građani koji su već iskoristili svoje pravo i dobili vaučere početkom godine u iznosu od 5.000 dinara imaće pravo da apliciraju ponovo za razliku od 10.000 dinara. To ne ulazi u ovaj broj od 200.000 vaučera", naglasila je nedavno ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Govoreći o proceduri prijave, Matić je navela da je građanima potrebna rezervacija kod ugostitelja kod kojeg žele da provedu odmor, kao i da ona zavisi od toga da li se prijavljuje student, penzioner, nezaposlena osoba.

Popunjena prijava predaje se isključivo na šalterima Pošte, a obrazac prijave je objavljen na internet stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Za korisnike je važno da znaju da prijava mora biti čitko popunjena i potpisana. Uz prijavu korisnik vaučera obavezno stavlja na uvid lična dokumenta (ličnu kartu ili pasoš). Obavezna je i potvrda ugostitelja da je obavljena rezervacija smeštaja.

Šta je potrebno za prijavu

Uz prijavu se obavezno stavljaju na uvid i sledeći dokazi: Korisnici prava na penziju stavljaju na uvid fotokopiju rešenja o ostvarenom pravu na penziju ili original penzionog čeka odnosno drugi originalni dokument (overeni izvod, potvrda i sl.) koji izdaje banka sa teritorije Srbije, a koji potvrđuje novčani priliv po osnovu ostvarenog prava na penziju, za ostale korisnike prava na penziju.

Korisnik prava na penziju iz inostranstva stavlja na uvid originalni dokument koji izdaje banka sa teritorije Srbije, a kojim se potvrđuje novčani priliv po osnovu ostvarenog prava na penziju.

Radno angažovana lica sa primanjima, koja ne prelaze iznos od 70.000 dinara mesečno stavljaju na uvid original potvrde o zaposlenju i ostvarenoj zaradi  isplaćenoj u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava, koju izdaje poslodavac ili isplatni listić za zaradu isplaćenu u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava.

Uz prijavu studenti prilažu original potvrdu visokoškolske ustanove o statusu studenta prvog, drugog ili trećeg stepena, za tekuću školsku godinu.

Korisnik vaučera prijavu podnosi lično i stavlja na uvid, odnosno prilaže potrebnu dokumentaciju.
Izuzetno, za korisnike prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica i ratne vojne invalide, kao i civilne invalide rata i korisnike prava na penziju  podnošenje prijave i stavljanje na uvid potrebne dokumentacije može izvršiti drugo lice.

Ovlašćenje za podnošenje prijave i stavljanje na uvid potrebne dokumentacije korisnik prava na penziju daje na obrascu jednokratnog punomoćja, koji se objavljuje se na sajtu Ministarstva, Pošte Srbije.

Komentari (1)

Lale

03.07.2022 20:04

Evo ja neću. Znači neće baš svi. Ja odoh u Topolu.

Putovanja