Novosti

Albanija postaje konkurencija Crnoj Gori na turističkom tržištu

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2021

-

17:30

Albanija postaje konkurencija Crnoj Gori na turističkom tržištu
Albanija postaje konkurencija Crnoj Gori na turističkom tržištu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Crnoj Gori očekuju da će ove godine 80 odsto turista u toj državi biti iz regiona, a crnogorski turistički radnici smatraju da bi cene usluga i proizvoda trebalo da se rilagode tom tržištu.

Kako piše "Pobjeda", cene privatnog i hotelskog smeštaja u Crnoj Gori su niže u odnosu na 2019. godinu, međutim, kako su se cene osnovnih životnih namirnica u znatno povećale teško je smanjiti i cene usluga u ugostiteljskim objektima.

Ugostitelji se ne nadaju velikoj zaradi, pojedini negoduje budući da imaju problem sa dobavljacima jer je sve poskupelo i nadaju se da će u špicu sezone posećenost biti i do 50 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović kaže da je moguće da cene u restoranima i kaficima možda i porastu, s obzirom na, kako navodi, znatno poskupljenje osnovnih životnih namirnica i dodatne akcize države na određene proizvode od jula.

"Cene neophodno prilagoditi regionu"

Smatra da je korigovanje i prilagođavanje cena potrebno i zbog konkurentne Albanije koja poslednjih godina postaje i te kako primetna na turističkoj mapi Mediterana.

Golubović je primetio da crnogorski turistički radnici Albaniju možda i ne doživljavaju kao konkurentsku destinaciju.

"Međutim, velike turističke agencije i tur operatori iz Srbije, na primer, uveliko nude Albaniju u sklopu svoje ponude za leto 2021. godine, a treba imati u vidu i činjenicu da je prošle godine dobar deo građana Srbije odlučio da poseti primorje Albanije usled zatvorenih granica naše zemlje", kaže Golubović.

Unsplash

 

Veruje da će potražnja za primorskim letovalištima na 400 kilometara dugoj obali Albanije u budućnosti samo da raste.

Golubović navodi da postoji problem i uređenosti plaža na crnogorskom primorju, a smatra da i cene plažnog mobilijara treba prilagoditi tržištu regiona i da je potrebna rigoroznija kontrola zakupac plaža kada je reč o postavljanju mobilijara.

Navodi da su mnoge plaže, konkretno na obali budvanske rivijere, prenatrpane mobilijarom i da zauzimaju procentualno znatno više nego što im je zakonom dozvoljeno.

Naglasio je da je zakonom dozvoljeno da maksimum 50 odsto od ukupne površine plaže bude zauzeto plažnim mobilijarom i drugim sadržajima kao što su plažni barovi i rekreativni sadržaji.

"Situacija na našim plažama je takva da se zakonom propisani procenti ne poštuju, da se najneugledniji delovi plaže ostavljaju za posetioce koji nemaju ili ne žele da plate ležaljku i da se ti delovi često ne održavaju", rekao je Golubović.

Kaže da je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom ove godine dobilo novu upravu i da veruje da će mnogo više obratiti pažnju na ovaj problem koji je prisutan godinama unazad.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja