Novosti

Turisti ostavljeni na cedilu: Agencija Mouzenidis otkazala aranžmane do 26. juna i zatvorila poslovnicu u Beogradu

Komentari

Autor: Tara Tomović

18/06/2021

-

13:56

Turisti ostavljeni na cedilu: Agencija Mouzenidis otkazala aranžmane do 26. juna i zatvorila poslovnicu u Beogradu
Turisti ostavljeni na cedilu: Agencija Mouzenidis otkazala aranžmane do 26. juna i zatvorila poslovnicu u Beogradu - Copyright Unsplash; mouzenidis.com

veličina teksta

Aa Aa

Turistička agencija Mouzenidis Travel otkazala je, bez objašnjenja grupi srpskih putnika zakazane i plaćene aranžmane i zatvorila svoju poslovnicu u Kneza Miloša 84 u Beogradu. Na telefone agencije u Beogradu niko se ne javlja, dok su u agenciji Mouzenidis u Atini na poziv redakcije Euronews Srbija spustili slušalicu. 

Kako Euronews Srbija nezvanično saznaje, još jednoj partnerskoj agenciji iz Beograda je iz glavne centrale Mouzenidisa u Solunu poslat dopis da otkaže određeni deo aranžmana od 18. do 26. juna jer "neće biti u prilici da ih ispune", kao i da će postojati "mogućnost prebacivanja putnika na aranžmane za Eviju i Hanioti". Jedan deo putnika koji putuje sopstvenim prevozom biće u mogućnosti da iskoristi aranžman u pojedinim smeštajnim jedinicama.

foto: privatna arhiva

 

Milica Bošković koja je imala rezervisan aranžman za Krit od 25. juna, juče popodne je saznala da je njeno putovanje otkazano, a šta će biti sa novcem ne zna ni sama budući da je agencija zatvorila svoju poslovnicu u Beogradu.

"Pre petnaestak dana smo doplatili ceo iznos, što je oko nekih 855 evra za all inclusive hotel u Hesonisosu. Međutim, juče oko 16 časova nam je stigao dopis da otkazuju sva putovanja sem za neka dva hotela. Odmah sam pokušala da ih dobijem u nameri da zamenim aranžman, ali se niko nije javljao ni na fiksni, ni na mobilni telefon. Otišli smo na adresu i videli da je agencija zatvorena 'zbog kovida'", kaže u razgovoru za Euronews Srbija Milica Bošković.

foto: privatna arhiva

 

Kako je ekspozitura agencije u Beogradu zatvorena, pozvali smo predstavništvo turističke agencije Mouzenidis u Atini, a kada smo se predstavili kao novinari Euronews Srbija, druga strana nam je spustila slušalicu. Glavna ekspozitura agencije u Solunu je takođe nedostupna.

Putnici počeli da se javljaju turističkoj inspekciji

Iz Sektora turističke inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za Euronews Srbija kažu da im se juče obratila direktorka Mouzenidis Travela za Srbiju i obavestila ih o dopisu koji su primili prethodnog dana iz Soluna.

"Mi smo uradili ono što je do nas - agencija ima licencu, garanciju putovanja, registrovana je u APR. Naše je da uputimo putnike na prava koja su njima zakonom propisana, odnosno da je turistička agencija koja je organizator putovanja dužna da u roku od 15 dana izvrši povraćaj novca putnicima koji ne žele zamensko putovanje", navode.

Ukoliko putnici ne budu obeštećeni u datom roku, onda agenciju mogu prijaviti turističkoj inspekciji.

"Putnici su danas već počeli da se javljaju, ali u slučaju da ne budu obeštećeni tada mi postupamo u skladu sa zakonom, odnosno donosimo rešenje o privremenoj zabrani rada, oduzimanju licence i podnosimo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka", ističu iz Ministarstva.

Otkazani aranžmani u Rusiji, Ukrajni i Rumuniji

Inače, agencija Mouzenidis Travel koja posluje u Rusiji takođe je putnike obavestila o privremenoj obustavi turističkih usluga u Grčkoj.

"Zbog produženih mera na istočnoevropskom tržištu duže od godinu dana i operativnih i tehničkih mogućnosti, Mouzenidis Travel Greece, privremeno od 18.6. do 26.6. suspenduje aranžmane za Grčku", navodi se u dopisu koji je poslat Rusiji, a prenosi tourdom.ru.

Nezvanično se navodi i da je privremeni prekid u radu kompanije obrazložen pregovorima koje rukovodstvo agencije vodi sa grčkom vladom od koje očekuju finansijsku pomoć.

Kako piše grčki portal Anatolh, turoperator i avio kompanija Ellinair imaju problema zbog ograničenja letova za Rusiju, a upravo je to tržište s kog Mouzenidis privlači najviše turista.
Ruski mediji pak, izveštavaju da Mouzenidis Travel obećava da će nastaviti s pružanjem usluga nakon 26. juna.

Privatna arhiva

 

Oglasio se i direktor agencije Mouzenidis u Ukrajini Albert Ovanesov koji je objasnio da će turisti koji su već na letovanju biti vraćeni kući u predviđeno vreme, dok će se rezervacije prijava za druge datume pre 1. septembra vršiti putem interneta.

"Ne postoje tačne informacije o realizaciji aranžmana nakon 26. juna. Obaveštavaćemo vas", dodao je Ovanesov, a prenosi ukrajinski portal biz.liga.net.

Ista situacija dogodila se i u Rumuniji, gde je takođe stigao dopis iz Soluna da se otkažu sva putovanja u periodu od 18. do 26. juna.

Očigledno da je teška finansijska situacija, zajedno sa ograničenjima zbog pandemije koronavirusa, pogoršana i smrću vlasnika Borisa Muzenidisa koji je preminuo preminuo 27. marta ove godine.

Vlasnik agencije preminuo pre dva i po meseca

Boris Muzenidis, turistički biznismen i predsednik grupe Mouzenidis Travel, preminuo je 27. marta ove godine u Moskvi od posledica koronavirusa. U Moskvu je doputovao dve nedelje pre toga na Međunarodnu turističku izložbu MITT.

Sedište kompanije Mouzenidis je u Solunu, a korporaciju čine Mouzenidis Travel, avio kompanija Ellinair, građevinska kompanija i nekretnine Grekodom Development i kompanija za vazdušni i drumski transport CargoService & Representations.

Turoperator Mouzenidis Travel osnovan je 1995. godine. Na teritoriji Grčke posluje u 14 kancelarija, a regionalna mreža obuhvata poslovnice u gradovima Rusije, Ukrajine, Belorusije, Moldavije, Kazahstana, Rumunije, Srbije, Letonije, Bugarske, Gruzije, Poljske, Mađarske, Jermenije, Azerbejdžana i Kipra.

 

 

Komentari (0)

Putovanja