Novosti

Dvadeset avantura koje bi svako trebalo da doživi barem jednom u životu

Komentari

Autor: Tila Milenović

24/07/2022

-

14:55

Dvadeset avantura koje bi svako trebalo da doživi barem jednom u životu
Dvadeset avantura koje bi svako trebalo da doživi barem jednom u životu - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Posle dve godine pandemije čini se kao da svi žude za putovanjima. Tokom dužeg vremenskog perioda strastveni putnici nisu mogli da posećuju nove destinacije i sakupljaju nove nezaboravne uspomene.

Oni koji sebe smatraju ljubiteljima putovanja, verovatno imaju listu onih destinacija koje bi želeli da posete. Izdvojili smo dvadeset avantura koje bi trebalo da se nađu na listi svakog pustolovca i koje bi svako u životu trebalo da iskusi.

1. Lutanje pijacama Marakeša

Unsplash

 

Začini, nakit, kašice za čaj, umetnička dela, tepisi, pletiva i gotovo sve na šta možete da pomislite, moguće je pronaći na velikoj centralnoj pijaci u takozvanom Crvenom gradu. Marakeš je jedan od četiri kraljevska grada Maroka, ispunjen manjim i većim pijacama. Najveći market, počinje kod glavnog trga Džama el-Fna i širi se kroz uske ulice, u kojima je veoma lako izgubiti se. Važan savet za sve posetioce – ako vam se nešto svidi, kupite to odmah jer možda nećete uspeti da pronađete istu radnju ponovo.

2. Obilazak Evrope vozom

Unsplash

 

Ispijanje kafe u restoranu, uz posmatranje pejzaža koji se dinamično menja, zvuči kao prava romantična scena. Države članice EU prilično su dobro povezane železničkim saobraćajem, stoga je relativno jednostavno isplanirati rutu kroz nekoliko zemalja, a tokom putovanja ne treba brinuti o gužvama na aerodromu, niti o točenju goriva i naplatnim rampama, već umesto toga uživati u pogledu na bele vrhove Alpa ili nemačku dolinu Rajne.

3. Ljubitelji filma "Ratovi zvezda" – pravac Tunis

profimedia

 

Obožavaoci filmskog serijala "Ratovi zvezda", dobro znaju da glavni lik Luk Skajvoker potiče sa planete Tatuin. Međutim, mnogi verovatno nisu svesni toga da je Tatuin pravo mesto u Tunusu. Iako je nekoliko scena smeštenih na Tatuinu snimljeno u Dolini smrti u Sjedinjenim Državama, većina pustinjskih scena u originalnim Ratovima zvezda snimljena je u Tunisu.

Mnogi originalni setovi korišćeni za snimanje "Ratova zvezda" u Tunisu i dalje stoje i postali su neke od najpopularnijih atrakcija za turiste. Voljena letnja destinacija među srpskim turistima nije više privlačna samo zbog plaža.

4. Krstarenje Egejskim morem

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Život je previše kratak da biste obišli sva grčka ostrva - pa, zašto onda ići bilo gde drugde - glasi jedna stara grčka izreka. Plovidba Egejom predstavlja potpuno drugačiji vid letovanja, tokom kog se pogled iz hotelske sobe svakoga dana menja. Najbolji način za obilazak Santorinija, Mikonosa, Rodosa i Krita, jeste kruzerom, na kom svakog dana možete da uživate i u "all inclusive" usluzi, bazenima i večernjim programima. Više o ovom putovanju pročitajte u posebnom tekstu.

5. Gastronomski obilazak Italije

Unsplash

 

Gde god da pođete u Italiju, sigurno ćete lako naići na restoran koji tvrdi da služi najbolju italijansku picu ili pastu, uz domaće vino. Ukoliko odsedate u seoskim domaćinstvima, sigurno je takođe da će svaki obrok, napravljen od lokalnih sastojaka biti izuzetan. Italija je jedna od najčuvenijih destinacija kada je gastroturizam ili agroturizam u pitanju, a malo ko može da nađe primedbu ovoj kuhinji.

6. Osvajanje izgubljenog grada u Jordanu

Unsplash

 

Svako bi trebalo barem jednom u životu da vidi zaboravljeni grad Petru u Jordanu, do kog put vodi kroz uske prolaze uklesane usred neravnih pustinjskih kanjona. Petra je između 400. godine p.n.e. i 106. nove ere, bila uspešan trgovački centar. Međutim, posle propasti, grad je vekovima ostao prazan, sve do 1800-ih godina, kada se jedan evropski putnik maskirao u beduinsku nošnju i infiltrirao u misteriozni lokalitet. Danas putnici mogu da posete to što je ostalo od ovog lokaliteta, a iako je Petra više puta bila pljačkana, i dalje izgleda zadivljujuće.

7. Zalazak sunca iz balona u Kapadokiji

Unsplash

 

Iako turisti iz Srbije u Turskoj obično obilaze Istanbul ili putuju na tursku obalu, jednom u životu vredi otići u Kapadokiju i uživati u prirodnim lepotama tog kraja ukrašenim jedinstvenom arhitekturom. Kapadokija leži na tromeđi tri ugašena vulkana, a neobične formacije stena sačinjene su od belog vulkanskog pepela. To je prirodni pejzaž koji je jedinstven u čitavom svetu, a pogled je sigurno najlepši iz vazduha, tačnije iz balona.

8. Polarna svetlost

Unsplash

 

Polarna svetlost ili aurora borealis je igra svelosti na noćnom nebu koja nastaje interakcijom Sunca i zemljine atmosfere. Neobične boje na noćnom nebu izgledaju magično, te nije ni čudno što vekovima unazad očaravaju i mame ljude. Polarna svetlost se može videti i na Šetlandskim ostrvima, u različitim delovima Kanade, na Grenlandu, Islandu, ali i u pojedinim delovima Norveške i Švedske. 

9. Oktobarfest

Tanjug AP/Matthias Schrader

 

Minhenski Oktoberfest opravdano drži titulu najvećeg folk festivala na svetu i nalazi se na listi željenih destinacija mnogih putnika. Na Oktoberfestu se služe samo lokalna piva iz minhenskih pivara, obično u litarskim kriglama. Posetioci takođe mogu da uživaju u nemačkim gastro specijalitetima i tradicionalnoj bavarskoj muzici.

10. Vožnja gondolom u Veneciji

Unsplash

 

Nikome ne treba predstavljati Veneciju, grad koji godišnje poseti više miliona turista. Stoga je verovatno mnogima san da jednog dana plove njenim kanalima. Šta je u Njujorku žuti taksi, to je u Veneciji godnola. Ploveći kanalima "jadranske lepotice", iz potpuno drugog ugla možete da posmatrate crkvu Santa Marija dela Salute.

11. Penjanje na Ajfelov toranj

Unsplash

 

Teško je zamisliti da je simbol Pariza nekada bio najnakaradnije zdanje u očima francuske elite. Kada je tek podignut, Parižani su priželjkivali da se toranj sruši. Za ovu atrakciju se vezuje priča o prevarntu Viktoru Lustingu, koji je navodno uspeo dva puta da proda toranj. Sa tornja se pruža neverovatan pogled na Grad ljubavi koji bi svako trebalo barem jednom u životu da doživi.

12. Piramide u Gizi

Unsplash

 

Srpski turisti češće putuju u egipatska letovališta, poput Hurgade i Šarm el Šeika, a čak i kad im se ukaže prilika za izlet do Kaira, zbog isuviše dugog puta, mnogi odustaju. Ipak, jedno od sedam svetskih čuda, tajanstvena zdanja u pustinji i te kako su vredna mukotrpnog puta. Piramide su oduvek izazivale znatiželju turista širom sveta. Najpoznatije su Keopsova i Kefrenova piramida, podignute između 2600. i 2500. godine pre nove ere.

13. Vino i polja lavande u Provansi

Unsplash

 

Miris koji se širi ljubičastim poljima lavande u Provansi ne može da se poredi ni sa čim. U ovom južnom kraju, gde mahom dominiraju seoca i manja mesta turisti mogu da upoznaju pravi francuski šarm, ali takođe imaju priliku da isprobaju famozna francuska vina uz najbolje sireve i bagete.

14. Stounhendž

Unsplash

 

Jedna od najvećih misterija sveta, već 5.000 godina ponosno stoji na jugozapadu Engleske. Stounhendž je možda najpoznatiji od svih megalita, ogromnih kružnih spomenika napravljenih od drveta ili kamena. Praistorijski spomenik je najverovatnije podignut u današnjoj Engleskoj negde između 3000. i 2000. p.n.e, a deo kamenja je transportovan čak iz susednog Velsa - što nije mali podvig za tadašnju civilizaciju. Smatra se da su kameni blokovi simbolizovali pretke različitih grupa najranijih zajednica na teritoriji današnje Britanije. 

15. Dubrovnik

Unsplash

 

Grad u susednoj Hrvatskoj, koji se pojavljuje i u čuvenoj seriji "Igra prestola" dom je najstarije apoteke u Evropi i ima jednu od najstarijih kanalizacija na svetu. Zidine grada nikada nisu bile provaljene, a kaldrma i kamene kućice vraćaju posetioce u srednji vek. Grad koji se ponosi svojim godinama na svakom koraku ima šta da ponudi i obavezno bi trebalo da se nađe na listi željenih destinacija.

16. Kako biti Džejms Bond u Monaku?

Unsplash

 

Najbogatije mesto na svetu, u kojem, prema procenama živi 2.000 milionera, a stopa zaposlenosti ne postoji, može da se obiđe u jednom danu. Tačnije, potreban je jedan sat da se peške iz jednog grada dođe do drugog. Tu vas čeka Monte Karlo, čuven po raskošnoj zgradi kasina, u kojoj je omiljeni tajni agent, Džejms Bond više puta boravio. Naime, nekoliko scena iz filmova "Nikad ne reci nikad" i "Zlatno oko" snimane su tu.

17. Najzapadnija tačka Evrope

Unsplash

 

Kako izgleda stajati skroz levo na karti Evrope? Kabo da Roka nalazi se u Nacionalnom parku "Sintra-Kaškaiš", na oko četrdesetak kilometara od Lisabona. Ovo mesto važna je koordinata za mornare koji plove duž obale, jer je to najzapadnija tačka Evrope. Svi turisti mogu da dobiju "sertifikat" na kom piše da su zaista posetili najzapadnije mesto kontinenta. Svetionik se nalazi na steni oko 150 metara iznad mora, odakle se pruža prelep pogled ka plavom horizontu.

18. Brojanje minuta isped Astronomskog časovnika

Unsplash

 

Na ovoj listi je jednostavno morao da se nađe Prag, grad stotinu tornjeva. U centru Praga na Starom trgu nalazi je katedrala Lund, koju krasi Astronomski sat, poznat kao Praški Orloj. Pokazuje izlazak Sunca i Meseca, dane, godine, mesece i neke glavne planete. Ovo je jedna od najvećih atrakcija češke prestonice, pa se na trgu stalno okuplja veliki broj turista koji čekaju da vide izlazak 12 apostola. Naime, pored toga što meri vreme na više različitih načina, u njemu postoji mehanizam zbog kog se na svaki pun sat iznad časovnika pojave se male statue koje predstavljaju apostole.

19. Zvezdano noćno nebo nad Saharom

Unsplash

 

​Ljudi često ne znaju šta da očekuju u Sahari, ali pustinja je zapravo podjednako fascinantna kao i na razglednicama. Vreli pesak okružuje vas sa svih strana, dok sunce polako zalazi. Ipak, prava magija počinje tek kada padne mrak. Naime noćno nebo iz pustinje može da se poredi sa slikama NASA iz svemira, gde zvezde možete da brojite sve do svitanja.

20. Smena straže u Londonu

Unsplash

 

Smena straže ispred Bakingemske palate odvija se svakodnevno, od aprila do jula u periodu od 11.15 do 12.00 časova, a u preostalom delu godine odvija se svaki drugi dan. Sama smena možda nije toliko spektakularan događaj, ali se ipak isplati videti maleni deo britanske istorije. Ceremonija se prvobitno odvijala u palati Vajthol do 1689. godine, kada je premeštena u palatu Sent Džejms. Nakon što se kraljica Viktorija uselila u Bakingemsku palatu 1837. godine, kraljičina garda je premeštena u novu rezidenciju.

 

Komentari (0)

Putovanja