Novosti

Objavljena lista najjačih pasoša na svetu, Srbija bolje rangirana nego prošle godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/07/2022

-

14:50

Objavljena lista najjačih pasoša na svetu, Srbija bolje rangirana nego prošle godine
Objavljena lista najjačih pasoša na svetu, Srbija bolje rangirana nego prošle godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija se nalazi na 38. mestu rang liste zemalja čiji pasoši svojim vlasnicima nude najviše slobode kada su putovanja u pitanju, rezultati su kvartalnog izveštaja kompanije "Henley&Partners" sa sedištem u Londonu.

Ovo mesto delimo sa Peruom, koji takođe ima bezvizni pristup 136 zemalja na svetu, a u odnosu na 2021. godinu popeli smo se za mesto na rang listi.

Najbolje rangirana zemlja regiona je Mađarska na devetom mestu, a potom Slovenija koja se našla na 11. sa mogućnošću slobodnog ulaska u 181 zemlju. Dok je Rumunija zauzela 16. mesto, Bugarska i Hrvatska dele 17. Severna Makedonija je zauzela 45, Crna Gora 46, a najgore se plasirala BiH koja se našla na 51. mestu.

U međuvremenu, tri azijska pasoša nude vlasnicima najveću slobodu putovanja širom sveta - Japan, Singapur i Južna Koreja. Državljani Japana mogu slobodno da putuju u 193 države, u poređenju sa Singapurom i Južnom Korejom čiji pasoši "otvaraju vrata" 192 zemlje.

Zbog strogih kovid ograničenja u ovim zemljama, potražnja putnika za vazdušnim putovanjima u azijsko-pacifičkom regionu i dalje je za petinu niža od nivoa pre kovida 19, statistike su Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj (IATA). Poređenja radi, navodi se u izveštaju, evropsko i severnoameričko tržište oporavilo se na oko 60 odsto kada su u pitanju rezultati pre kovida.

Evropa ponovo dominira

Ispod prve tri azijske zemlje, mnoge evropske zemlje našle su se u top 10. Nemačka i Španija su slobodno mogu na 190 destinacija, a slede Finska, Italija i Luksemburg sa 189 destinacija.

Austrija, Danska, Holandija i Švedska su zauzele peto mesto na listi najjačih pasoša, dok su se Francuska, Irska, Portugal i Ujedinjeno Kraljevstvo našle na šestom.

Novi Zeland i SAD su na sedmom mestu, zajedno sa Belgijom, Norveškom i Švajcarskom.

Najslabiji pasoš imaju državljani Avganistana koji su se našli na poslednjem mestu liste i mogu da pristupe samo 27 zemalja bez vize.

U međuvremenu, zbog invaziije na Ukrajinu vlasnici ruskih pasoša dodatno su odsečeni od ostatka sveta. Indeks ne uzima u obzir privremena ograničenja ili zatvaranja vazdušnog prostora, pa iako je ruski pasoš trenutno na 50. mestu u indeksu, realnost je da je ruskim građanima praktično onemogućen pristup mnogim od ovih destinacija.

Komentari (0)

Putovanja