Novosti

Dnevno 33.000 letova, a problemi na vidiku: Hoće li štrajkovi kontrolora u Evropi uticati na polaske tokom sezone odmora

Komentari

Autor: Euronews

12/07/2023

-

23:01

Dnevno 33.000 letova, a problemi na vidiku: Hoće li štrajkovi kontrolora u Evropi uticati na polaske tokom sezone odmora
Dnevno 33.000 letova, a problemi na vidiku: Hoće li štrajkovi kontrolora u Evropi uticati na polaske tokom sezone odmora - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropski centri za kontrolu vazdušnog saobraćaja očekuju do 33.000 letova dnevno u narednih osam nedelja. Međutim, mogli da bude problema i prekida jer osoblje u jednom od evropskih centara za kontrolu letenja (ATC) preti štrajkom. 

Jedan od sindikata Eurocontrola, Union Sindicale Brukelles (USB), "najavio je period od šest meseci tokom kojeg bi se štajk mogao održati". Sindikat je dao ovo "predupozorenje" zbog stalnog nedostatka osoblja do 25 procenata i ostalih odluka kompanije koje smatra štetnim. 

Nisu potvrđeni nikakvi konkretni datumi, ali štrajkovi bi mogli da počnu samo pet dana pre  početka opšte letnje sezone.

"Trenutno pregovaramo sa generalnim direktorom i njegovim timom i nadamo se pozitivnom ishodu, ali još nismo dobili pismena uveravanja ili sporazume," navodi se u sopštenju Sindikata.

Unsplash

 

Eurocontrol i drugi stručnjaci iz oblasti avio-prevoza rekli su da očekuju minimalne smetnje, ali problemi sa ATC-om sada izazivaju najveću zabrinutosti za putnike, piše Euronews.

Koga bi sve moglo da bude štrajkova?

Eurocontrol koordinira ATC širom Evrope. Pomaže avionima da bezbedno prelaze iz vazdušnog prostora jedne zemlje u drugu. 

Osoblje koje najavljuje štrajk nalazi se u Operativnom centru za upravljanje mrežom (NMOC), organizacije koji obrađuje preko 10 miliona letova svake godine. Centar ima  ključnu ulogu u upravljanju, racionalizaciji i poboljšanju operacija vazdušnog saobraćaja širom kontinenta, proverava 96.000 poruke od avio-kompanija i pilota svaki dan. 

Pre pandemije, NMOC je upravljao sa više od 37.000 letova dnevno. Ovog leta će se taj broj vratiti na oko 33.000 kada potražnja za letovima počne da se približava onoj brojci koja je bila pre pandemije kovida 19.

Da li bi štrajk ATC-a prouzrokovao kašnjenja i otkazivanja?

Eurocontrol kaže da, pošto nije primljeno nikakvo obaveštenje o konkretnim akcijama, "preuranjeno je spekulisati o bilo kakvom potencijalnom uticaju". 

Vodeća kompanija Airlines for Europe (A4E) takođe kaže da, pošto datumi još nisu objavljeni, "mogući uticaj tek treba da se utvrdi". 

"A4E razume da to neće uticati na usluge kontrole letenja (ATC) Eurocontrola. Stoga bi taj uticaj na putnike mogao biti ograničen, za razliku od talasa nacionalnih štrajkova koji su uticali na vazdušni saobraćaj u Evropi od početka godine, uništavajući putovanja za milione putnik“, rekao je njihov portparol. 

Ipak, i dalje postoji zabrinutost nakon što je Eurocontrol upozorio da će ovo leto biti "izazovno" za avio-industriju u Evropi.

U njemu se navodi da pritisak na vazdušni prostor zbog rata u Ukrajini u kombinaciji sa povećanim brojem letova može dovesti do prenatrpanosti neba. 

Drugi ATC štrajkovi već stvaraju dodatni pritisak. Prošlog meseca, Rajaner je otkazao više od 900 letova širom Evrope što je jedan odsto od ukupnog broja. Avio-kompanija je okrivila kontrolore u Francuskoj za izazivanje poremećaja tokom 60 dana letova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja