Novosti

SAD: Dolina smrti mami posetioce uprkos temperaturama od preko 50 stepeni

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2023

-

14:29

SAD: Dolina smrti mami posetioce uprkos temperaturama od preko 50 stepeni
SAD: Dolina smrti mami posetioce uprkos temperaturama od preko 50 stepeni - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Dok se u Sjedinjenim Američkim Državama temperature penju sve više, potencijalno preteći da obore pojedine rekorde, turisti hrle u poznatu pustinju, Dolinu smrti, na granici saveznih država Kalifornije i Nevade.

Turista Danijel Jusehus postavio je fotografiju termometra ispred posetilačkog centra Furnas Krik.

"Primetio sam da mi nije toliko vruće, ali moje telo je funkcionisalo na način da je bilo teško da se ohladi", rekao je Jusehus, aktivni trkač koji je došao iz Nemačke.

Na fotografiji je pisalo 48,8 stepena.

Većina posetilaca u ovom periodu godine napravi samo kratak put ka bilo kojem mestu u parku, koje se smatra najtoplijim i najsušnijim na planeti, pre nego što se vrate u vozilo sa klima uređajem.

Predstojećeg vikenda, meteorolozi prognoziraju da bi temperature mogle da pređu 54,5 stepena, međutim, kako navodi AP, to neće odvratiti najhrabrije da dođu u Dolinu smrti.

Na početku pešačkih staza piše savet da se ne ulazi posle 10.00 sati, dok se noću očekuje da će temperature preći 32 stepena.

Najtoplija temperatura izmerena u Dolini smrti bila je 56,6 stepeni, u julu 1913. godine.

Unsplash

 

Na zapadu Teksasa, u nacionalnom parku Big Bend, u blizini Rio Grandea, očekuje se da će biti najmanje 43,3 stepena, a Nacionalna meteorološka služba savetovala je turistima da je najbolje da ne idu u šetnju u popodnevnim časovima.

Preliminarne informacije službe nacionalnog parka pokazuju da su najmanje četiri osobe preminule ove godine zbog vreline u 424 mesta nacionalnog parka na koja mogu otići turisti.

Među preminulima je i muškarac (65) iz San Dijega, koji je pronađen mrtav u svom vozilu u Dolini smrti ranije ovog meseca.

Nacionalni park naglašava da je posetiocima bolje da se oslanjaju na sebe, nego da očekuju da budu spašeni.

Iako patrola rendžera može da pritekne u pomoć, nema garancije da će izgubljeni turisti dobiti pomoć na vreme.

Godišnje, više od 1,1 milion ljudi poseti pustinjski park, koji se prostire na površini od 13.848 kvadratnih kilometara (veličina Crne Gore), a od toga, više od 20 odsto posetioca dođe u junu, julu i avgustu.

   

Komentari (0)

Putovanja