Novosti

Pet zemalja u koje možemo na letovanje bez PCR testa ili potvrde o vakcinaciji

Komentari

Autor: Tara Tomović

21/07/2021

-

07:06

Pet zemalja u koje možemo na letovanje bez PCR testa ili potvrde o vakcinaciji
Pet zemalja u koje možemo na letovanje bez PCR testa ili potvrde o vakcinaciji - Copyright Tanjug/Aleksandar Ćirić

veličina teksta

Aa Aa

Iako su mnogi očekivali da će koronavirus do leta 2021. godine postati prošlost to se, nažalost, nije dogodilo. Međutim, u odnosu na prošlu, ove godine su evropske države dosta fleksibilnije kada su granični prelazi u pitanju.

Nema sumnje da nam je u tome pomogla i masovna vakcinacija, iako postoje zemlje koje ne priznaju bilo koju vakcinu, već samo određene, što i onim vakcinisanim otežava kretanje. No, iako u većinu zemalja u Evropi možemo sa potvrdom o vakcinaciji ili sa negativnim testom, postoje i one zemlje koje za građane Srbije ne traže nikakve uslove.

Gde sve državljani Srbija mogu na odmor bez PCR ili antigenskog testa, kao i sertifikata o vakcinaciji?

Crna Gora

Euronews Srbija

 

Crna Gora je 15. avgusta 2020. prvi put od početka pandemije koronavirusa otvorila granice za građane Srbije, a tadašnji uslovi podrazumevali su negativan PCR test ili pozitivan rezultat na antitela. Međutim, zbog poboljšanja epidemijske situacije u regionu, krajem aprila ove godine Crna Gora je odlučila da srpski turisti mogu ulaziti u zemlju bez PCR testa ili sertifikata o vakcinaciji. Ta odluka je i dalje na snazi, a na letovanje možete sa ličnom kartom ili pasošem.

Kipar

profimedia

 

Srbija se od 18. januara nalazila u tzv. C grupi zbog pogoršanja epidemijske situacije, pa našim državljanima nije bio dozvoljen ulaz na Kipar. Međutim, Kipar je 10. maja otvorio svoje granice za vakcinisane građane Srbije dok su oni nevakcinisani morali da imaju negativan PCR test. Međutim, Srbija će konačno od 22. jula biti stavljena na zelenu listu zemalja, te za ulazak na Kipar neće biti potrebna ni potvrda o vakcinaciji, ni negativan PCR test.

Albanija

Printscreen/YouTube/Albania by drone

 

Albanija je jedna od retkih zemalja koja ni na koji način ni u jeku pandemije koronavirusa prošle godine, nije uslovljavala turiste iz Srbije. Ta odluka je ostala na snazi do danas, pa vam za Albaniju nisu potrebni ni potvrda o vakcinaciji, ni negativan PCR test. Štaviše, od krajem januara potpisan je sporazum po kojem građani Srbije mogu u Albaniju samo sa ličnom kartom. Isto važi i za građane Albanije.

Severna Makedonija

Pixabay

 

Severna Makedonija je 26. juna prošle godine otvorila granice za građane Srbije uz obavezan PCR test i izolaciju u trajanju od 14 dana. Međutim, u skladu sa odlukom Vlade, od 12.oktobra 2020. državljani Srbije mogu da uđu u Severnu Makedoniju bez posedovanja negativnog PCR testa ili sertifikata o vakcinaciji. 

Bosna i Hercegovina

Pixabay

 

Državljani Srbije mogu bez ograničenja sa teritorije Srbije da uđu u BiH ili da tranzitiraju. Ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Komentari (0)

Putovanja