Novosti

Ljubitelji avantura "sa dubljim džepom" sada mogu krenuti u potragu za Kleopatrinom grobnicom

Komentari

Autor: ArtNet

31/08/2023

-

07:49

Ljubitelji avantura "sa dubljim džepom" sada mogu krenuti u potragu za Kleopatrinom grobnicom
Ljubitelji avantura "sa dubljim džepom" sada mogu krenuti u potragu za Kleopatrinom grobnicom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ako vas put nanese u Egipat ove godine, možete se oprobati u poslu arheologa i tragate za Kleopatrinom grobnicom, pod uslovom da imate dovoljno dubok džep. Kompanija za luksuzne ekspedicije "The Luminaire" nudi šestodnevno iskustvo u Egiptu koje omogućava gostima da učestvuju u dnevnim iskopavanjima i restauratorskim poslovima unutar lavirinta drevnih prolaza u Velikom hramu Ozirisa. 

Učesnici će moći da istražuju tunele i koje su arheolozi ranije otkrili i posmatraju najnovije robote koji se koriste za digitalno mapiranje područja i stvaranje trodimenzionalnih modela struktura za koje pojedini stručnjaci smatraju da vode do Kleopatrine grobnice. 

Ministarstvo turizma Egipta

Tunel je pronađen krajem prošle godine ispod Ozirisovog hrama

Tunel dugačak 1.300 metara pronađen na dubini od 13 metara opisan je kao "geometrijsko čudo". 

Iskopavanje je prošle godine predvodila arheološkinja Kejtlin Martinez sa Univerziteta Sao Domingo. Martinez je doputovala u Egipat u potrazi za grobnicom drevne kraljice pre dvadesetak godina i nakon dugog istraživanja posumnjala je da se ona nalazi upravo u Taposiris Magna. Uspela je da nagovori glavnog egipatskog arheologa Zahija Havasa, tadašnjeg ministra antikviteta da joj dozvoli da dva meseca sprovodi istraživanja na tom mestu i dobila mnogo više od toga. Radovi su trajali od 2004. godine, a novootkriveni tunel daje nadu da je na pragu velikog otkrića

profimedia

Amonovo proročište

Tura uključuje i ekskluzivan pristup Velikom egipatskom muzeju, pre njegovog otvaranja, a boraviće u najluksuznijim hotelima, piše ArtNet.

Inače, aranžman košta više od 15.300 dolara, a oni koji su spremni da plate malo više dobiće i privatni pristup Amonovom proročištu u udaljenoj oazi Siva, koje se nalazi pod zaštitom Uneska.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja