Novosti

Kipar dobija novu turističku atrakciju zbog koje će mnogi Evropljani pohrliti u ovu zemlju na letovanje

Komentari

Autor: Euronews

23/07/2021

-

21:55

Kipar dobija novu turističku atrakciju zbog koje će mnogi Evropljani pohrliti u ovu zemlju na letovanje
Kipar dobija novu turističku atrakciju zbog koje će mnogi Evropljani pohrliti u ovu zemlju na letovanje - Copyright AP Photo/Petros Karadjias

veličina teksta

Aa Aa

Luka koja je pre 2.400 godina postojala na južnoj obali Kipra, nedaleko od današnjeg Limasola, pretvara se u podvodnu turističku atrakciju.

Posetioci će moći da rone, uživajući u drevnim ostacima luke Amatus, pa će ovo odredište predstavljati prvi podvodni arheološki park na Kipru.

Vlada smatra da će ovakva ronilačka atrakcija dodatno oživeti turizam i omogućiti ture i tokom pandemije koronavirusa jer se neće stvarati velike gužve, a biće omogućeno i fizičko distanciranje.

"Turisti, kao i lokalci, imaće priliku da vide ovu impresivnu drevnu luku, da rone u vodi i posmatraju ruševine", kaže zvaničnik kiparskog odeljenja za antikvitete Džanis Violaris.

Ovakva vrsta turizma nije nova za Kipar — godinama su ronioci hrlili do olupine Zenobia, švedskog broda koji je potonuo u blizini Larnake.

Blistavo čista voda i lak pristup

Violaris kaže da ovu destinaciju za ronjenje čini jedinstvenom stanje očuvanosti, kao i relativno plitka voda u blizini obale.

Činjenica da je Kipar drugu godinu zaredom dobio najbolje ocene za očuvanost i čistoću vode, od svih ostalih članica EU, takođe ga čine primamljivom destinacijom za ovakve aktivnosti.

AP Photo/Petros Karadjias

Ostaci stare luke na jugu Kipra

 

Projekat je deo programa pod nazivom "ANDIKAT", kog sufinansiraju Evropska unija, Grčka i Kipar, a čiji je cilj promocija arheološkog nasleđa zemalja kroz mrežu ronilačkih staza.

Ronilačke ekipe uklanjaju vegetaciju na lokaciji kako bi obeležile podvodne rute koje će posetioci moći da slede. Taj čin je naišao na kritike kod nekih članova stranke Zeleni u zemlji.

Jedan kandidat je zamerio način na koji je "posidonia oceanica", morska biljka poznata i kao Neptunova trava, uklonjena sa tog područja.

Kiparsko odeljenje za ribolov kaže da je godinama radilo na zaštiti biljke i osiguralo da ometanje lokalne flore i faune bude svedeno na minimum.

Komentari (0)

Putovanja