Oko sveta

Tropski raj koji od početka pandemije nije zabeležio nijedan slučaj kovida - imaju 22 lekara i dva respiratora

Komentari

Autor: Euronews/Maeve Campbell

07/11/2021

-

07:59

Tropski raj koji od početka pandemije nije zabeležio nijedan slučaj kovida - imaju 22 lekara i dva respiratora
Tropski raj koji od početka pandemije nije zabeležio nijedan slučaj kovida - imaju 22 lekara i dva respiratora - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kukova ostrva su prepoznata kao najbolja destinacija za putovanja u 2022. godini, a Svetska zdravstvena organizacija je potvrdila da od početka pandemije nije zabeležen nijedan slučaj kovida 19 u ovoj maloj zemlji.

Ostrva južnog Pacifika zauzela su vrh liste koju je Lonely Planet obelodanio ove nedelje, te su tako Kukova ostrva na prvom mestu zbog aktuelnosti, održivog turizma i svoje egzotike.

Sudije koje su dodeljivale nagrade Best in Travel posebno su pohvalile ovu naciju za stvaranje Maraja Moana, jednog od najvećih morskih parkova na svetu, kao i uspostavljanje programa Mana Tiaki Eco Certification, koji prepoznaje najbolje prakse u održivosti.

Pored toga, od 3. januara 2020. godine do 2. novembra 2021. nije potvrđen nijedan slučaj kovida 19, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Inače, Kukova ostrva, koja broje 17.000 stanovnika su u potpunosti vakcinisala 96 odsto svoje populacije, čime se približavaju maloj naciji Palau, koja drži svetski rekord od 99 odsto vakcinisanih.

Gostoprimstvo zaštitni znak

Smeštena između Novog Zelanda i Havaja, Kukova ostrva se sastoje od 15 ostrva, koja zauzimaju dva miliona kvadratnih metara. Najveće ostrvo Rarotonga, dom je krševitih planina i nacionalne prestonice Avarua. Na severu, ostrvo Aitutaki ima ogromnu lagunu okruženu koralnim grebenima i malim, peščanim ostrvcima.

Fantastične palme, vedro nebo i plaže sa belim peskom čine jedinstveni tropski pejzaž ostrva u Polineziji. Međutim, ispod vode, ovo područje je dom 130 različitih korala, 600 vrsta riba, kornjača, grebenske ajkule, kitova i delfina zbog čega je zemlja poznata po brojnim lokacijama za snorkling i ronjenje.

S druge strane, mala površina ostrva omogućava putnicima lak pristup avanturama na otvorenom i mnogim događajima u zajednici. Pored svih aktivnosti na vodi, turisti najviše posećuju i tropsku baštu Maire Nui, ali i vinariju Koteka.

unsplash

 

Ipak, toplo gostoprimstvo je zaštitni znak ovog ostrva, pa pored svih zanimljivosti, poetioci kao najveću uspomenu nose upravo ljude i zajednicu sa svog putovanja.

"Uzbuđeni smo što smo dobili ovu nagradu, posebno nakon globalne pandemije", kaže Karla Egelton, direktorka globalne prodaje i marketinga u Turističkoj korporaciji Kukovih ostrva.

Turizam će morati da sačeka

Granice Kukovih ostrva su trenutno zatvorene za ulazak, kako bi se osiguralo da ostrva ostanu zona bez kovida.

U zemlji sa samo 22 lekara i dva respiratora u populaciji od 17.500 ljudi, vlasti su izuzetno oprezne u nameri da virus ne uđe na ostrvo.

Vlada je nagovestila ponovno otvranje granice sa Novim Zelandom, radi putovanja bez karantina, ali to se neće desiti sve dok ne budu potpuno uvereni da je na Novom Zelandu epidemijska situacija zadovoljavajuća.

Iako je držva još zatvorena, lokalni stanovnici su preusmerili svoj fokus na zelene inicijative i programe kako bi osigurali da turistička industrija bude spremna da primi međunarodne posetioce nakon duge pauze.

"Smatramo nagradu odličnom startnom rampom kada se od 2022. putovanja ponovo pokrenu", kaže Egelton.

"Radujemo se povratku posetilaca u naš mali komad raja i vreme kada ponovo možemo da podelimo našu autentičnu kulturu i netaknuto okruženje", dodaje Falatoa Fua, izvršni direktor Turističke korporacije Kukovih ostrva.

Komentari (1)

Marija

13.11.2021 13:57

Toliko su daleko, da su uspeli da izbegnu koronu. Sjajno! Meni je životni san da živim negde tamo, na "kraju sveta". Na Novom Zelandu, recimo. Eto do njih u tom pojasu i pandemije teže stižu. Da mogu, sutra bih pozvala medjunarodne selidbe pro move, i iselila se tamo. Nažalost, za sada su to samo pusti snovi.

Putovanja