Oko sveta

Netaknuta priroda ostavlja bez daha: Svi razlozi zbog kojih bi trebalo da posetite dva nova nacionalna parka u Srbiji

Komentari

Autor: Tila Milenović

30/04/2022

-

19:48

Netaknuta priroda ostavlja bez daha: Svi razlozi zbog kojih bi trebalo da posetite dva nova nacionalna parka u Srbiji
Netaknuta priroda ostavlja bez daha: Svi razlozi zbog kojih bi trebalo da posetite dva nova nacionalna parka u Srbiji - Copyright Euronews, Ministarstvo zaštite životne sredine, Tanjug/Aleksandar Ćirić

veličina teksta

Aa Aa

Čist vazduh, prašume, fascinantni vodopadi i slapovi, cvrkut ptica; jednom rečju – priroda od koje zastaje dah. Sve to možete naći u dva nova nacionalna parka, koja su taj status dobila početkom ove godine - Stara planina i Kučaj-Beljanicu.

Stara planina donedavno je imala status parka prirode. Sada je, sa prostranstvom od 116.000 hektara, postala najveći nacionalni park u Srbiji.  Živopisni predeli, kanjoni, brojni izvori, vodopadi, bistre reke – samo su deo bogatstva ove jugoistočne lepotice, koja godinama unazad privlači turiste. 

"Najviše dolaze ovde zbog prirode. Priroda je fantastična, čist vazduh, okolina je još zdrava. Turisti obilaze pećine, imamo predivnu reku za pecanje, mnogo vidikovaca", kaže za Euronews Srbija Dragan Igić iz sela Rsovci.

Pored prirode, značajno je i kulturno-istorijsko nasleđe ovog područja. Crkva posvećena svecima Petru i Pavlu jedna je od retkih izgrađenih u pećini. Ono što turiste posebno privači ovde jeste jedinstveni prikaz Isusa Hrista u mladosti.

Euronews

 

"Legende kažu da je to bilo u 13. veku kad su došli monasi sa Sinaja i neko od njih je tako zamišljao Isusa i nacrtao ga kao mladenca, u narodu poznat kao Isus ćelavi", dodaje Igić.

Bogatstvo ovog kraja je i jedinstveni živi svet.

"Biljne i životinjske vrste su toliko brojne da je Stara planina od međunarodnog značaja po pitanju biljnog i životinjskog sveta. Recimo, među pticama vrste sokolova, orlova, jarebice kamenjarke, žutokljuna galica, ušata ševa, vrste kojih nema na drugim područjima. Od sisara tu su ris i medved", navodi Aleksandar Panić iz pokreta "Odbranimo reke Stare planine".

Na Staru planinu dolazi se i zbog skijanja, lova, ribolova, planinarenja. Godišnje je poseti više od sto hiljada turista. U narednom periodu očekuju da ih bude mnogo više, ne samo iz Srbije i regiona.

Nacionalni park "Kučaj-Beljanica" – prašuma i "zoološki vrt"

Najnoviji nacionalni park Srbije – istočna lepotica i čuvar jedine prašume u nasoj zemlji, planinski kompleks "Kučaj – Beljanica" uvući će se se u srce svih koji vole aktivni odmor, rekreaciju u prirodi i živopisne predele.

Ministarstvo zaštite životne sredine

 

Na području nacionalnog parka dominiraju bukove šume, a naročito se ističu reliktne zajednice prašumskog karaktera. To su površine nekadašnjih rezervata Vinatovača i Busovata, u kojima se nalaze najkvalitetnije visoke bukove šume planinskog regiona.

U srcu nacionalnog parka, nalazi se Lazarev kanjon, usečen u masivne krečnjake, koji je jedan od lepših turističkih potencijala u Srbiji. Nа završetku impresivnog kanjona, tokom stotina hiljada godina, formirala se monumentalna Lazareva pećina. 

Wikipedia Milos.golubovic

 

Na ovom području je do sada zabeleženo oko 124 vrste ptica, a realna broj nost vrsta se kreće oko 150. Broj gnezdarica se kreće oko 100 vrsta.

Najveći deo prisutnih vrsta ptica, oko 100, na ovom području je strogo zaštićen prema Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva. Bogatstvo ornitofaune svakako opredeljuje čitav prostor kao "područje od izuzetnog značaja za ptice".

Ministarstvo zaštite životne sredine

 

"U pogledu faune sisara registrovano je prisustvo oko 70 vrsta, što čini više 70 odso ukupne faune sisara kod nas", dodaje se iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Posebno bogatstvo predetavljaju elepi miševi - predstavljeni sa 26 vrsta, zatim slede glodari, zveri i bubojedi. Najslabije su zastupljeni zečevi sa jednom vrstom. Neke od karakterterističnih vrsta zveri na ovom područj u su ris, mrki medved, vuk i vidra.

Prerast Samar, jedan je od izuzetno rektih i imresivnih bisera u novom nacionalnom parku.

Smatra se da je prerast Samar nastala na aktivnom rasedu, na mestu poniranja rečice Prerast. Na aktivnost ovog raseda ukazuje nagla promena pada rečnog korita rečice. Samar je poligentskog porekla. Ona predstavlja ostatak pećine u dolini rečice Prerast, kroz koju je nekada ona proticala. Danas rečica protiče ispod prerasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja