Oko sveta

Katar, najbolje čuvana tajna Bliskog Istoka: Mesto gde se moderno spaja sa tradicijom, a more sa pustinjom

Komentari

Autor: T. Milenović

23/11/2022

-

11:47

Katar, najbolje čuvana tajna Bliskog Istoka: Mesto gde se moderno spaja sa tradicijom, a more sa pustinjom
Katar - Copyright Euronews Serbia/Tara Tomović

veličina teksta

Aa Aa

Ovu zemlju nekada su nazivali najbolje čuvanom tajnom sveta, ali je sada ona otkrivena. Katar je domaćin prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu koji se održava na Bliskom Istoku, a ova manifestacija je, naravno, privukla turiste iz svih delova sveta.

Ljubitelji fudbala koji putuju u Katar da podrže svoje reprezentacije moći će da provedu slobodno vreme otkrivajući ovu malu zemlju, koja mnogo više može da ponudi posetiocima od samog fudbala.

Prva stavka na listi je, svakako, sama prestonica – Doha. Nijedna poseta tom gradu nije potpuna bez šetnje Suk Vakifom. Užurbana trgovačka pijaca je mesto gde se i turisti i lokalno stanovništvo okupljaju da bi pazarili doslovno šta, od začina do suvenira.

Prestonica je takođe krunski dragulj brojnih katarskih muzeja. Novorenovirani Muzej islamske umetnosti (MIA) nedavno je ponovo dostupan posetiocima, posle dužeg perioda renoviranja.

Unsplash

 

Kada je prvi put otvorio svoja vrata 2008. godine, očekivalo se da će to biti ključni trenutak za transformaciju Katara u globalnu kulturnu destinaciju. Danas muzej sadrži 18 galerija koje prikazuju islamsku umentonst, istoriju i kulturu.

Preko puta ovog zdanja, nalazi se jednako impresivan Nacionalni muzej Katara, koji se proteže na masivnih 40.000 kvadratnih metara, i opisuje istoriju Katara i evoluciju zemlja skromnog početaka do pretvaranja u bogato kulturno središte. 

A ako nešto nije teško pronaći u Dohi, to su definitivno tržni centri. Jedan od najpoznatijih je takozvani "Villaggia", koji je inspirisan venecijanskom arhitekturom i sadrži više od 200 prodavnica. U centru postoji jedan kanal, gde posetioci mogu da provozaju gondolom.

Najveći centar je Festival City u kom pored niza modnih brednova, postoje i IKEA, bioskop, tematski park i zatvoreni snežni park.

Naravno, u atrakcije se moraju ubrojiti i neverovatni stadioni koji su sada u centru pažnje tokom Svetskog prvenstva. Utakmice se igraju na osam stadiona, od kojih gotovo svaki deluje prilično raskošno. Najznačajniji je Lusail koji može da primi 80.000 navijača, a u izgradnju je uloženo oko 700 miliona evra. Lusail se nalazi u istoimenom gradu severno od Dohe.

Takođe je interesantan Bajt stadion u kom je Svetsko prvenstvo bilo otvoreno. Naime, on je dizajniran tako da podseća na nomadski šator.

profimedia

 

Beduimsko selo i osvajanje peščanih dina

Putnici mogu jedan dan da izdvoje za posetu pustinje, koja se nalazi na samo sat vremena od glavnog grada. Pored obilaska malog beduinskog sela autentičnog izgleda, koje podseća na stara vremena dok je Katar još bio siromašno ribarsko mesto, u okviru ture u ponudi je jahanje kamila i vožnja džipovima po peščanim dinama.

Iz pustinje pravo u more

Poseta prelepom Unutrašnjem moru (Inland Sea) gde se spajaju talasi mora i peska, nezaobilazni je deo obilaska zemlje. Posle vožnje džipovima, kada se prašina smiri, uglaćete Kor Al Aidu, najjužniju tačku zemlje. Ovo je jedno od retkih mesta na svetu gde more ulazi u srce peščanih dina. Ogromna uvala prirodna je granica između Katara i Saudijske Arabije.

Euronews Serbia/Tara Tomović

 

Ovo područje Unesko smatra prirodnim rezervatom sa sopstvenim ekosistemom. Ako posetioci imaju malo sreće, možda mogu videti pustinjsku lisicu ili divlju kamilu, piše CNN.

Tvrđava Al Zubarah i napušteno selo

Prvo mesto u Kataru koje se našlo na Uneskovoj listi svetske baštine bila je tvrđava Al Zubarah i arheološki part u okolini.

profimedia

 

Dok arheološki ostaci ovde datiraju iz 1700-ih godina, tvrđava, dosta mlađa, podignuta je 1938. godine.

Ipak, uzvišeno zdanje gleda na mali ribarski gradić koji je nekada živeo od traženja bisera. To mesto je sada grad duhova, ali i dalje čuva specifičan šarm. Ostala su samo izdubljena vrata i neprekidni debeli zidovi koji su nekada povezivali ovu zajednicu.

Komentari (0)

Putovanja