Sezona

Komšijska zemlja izlazi "na crtu“ Grčkoj: Cene aranžmana niže i do 25 odsto

Komentari

Autor: Tara Tomović

24/05/2021

-

13:23

Komšijska zemlja izlazi "na crtu“ Grčkoj: Cene aranžmana niže i do 25 odsto
Komšijska zemlja izlazi "na crtu“ Grčkoj: Cene aranžmana niže i do 25 odsto - Copyright Pixabay.com

veličina teksta

Aa Aa

Albanija je prošle godine bila jedna od retkih letnjih destinacija koja je srpske turiste primala bez ikakvih uslova, odnosno negativnog PCR testa u svoju zemlju. Stoga ne čudi što se veliki broj naših turista uputio na obalu Jadranskog i Jonskog mora.

Albanske granice su otvorene od 1. juna prošle godine bez ikakvih ograničenja. Ova zemlja je povećala broj zdravstvenih radnika na svim graničnim pelazima, a na ulazu u zemlju se jedino meri temperatura koja ne treba da prelazi 37,5. Takođe, od 20. januara 2021. godine, građani Republike Srbije mogu da pređu granicu samo sa ličnom kartom.

“Veliko nam je zadovoljstvo što je tokom letnje sezone 2020. primećeno sve veće interesovanje srpskih turista da provedu odmor u našoj zemlji, uprkos ovim izazovnim vremenima. Turisti koji su kasni letnji odmor proveli na albanskim jadranskim i jonskim plažama imali su samo lepe utiske, pa mislimo da će biti najbolji promoteri albanskog turizma i ubuduće”, rekli su za Euronews iz Ambasade Albanije u Beogradu.

 

 

Procenjuje se da će ovogodišnja letnja sezona u Albaniji doživeti procvat, a najviše posetilaca se očekuje iz komšijskih zemalja - Italije, Grčke, Severne Makedonije, Srbije i Crne Gore. Osim njih, Albanija računa i na turiste iz Ukrajine, Poljske, Češke, Slovačke, Belorusije i Rusije. 

Inače, uz poštovanje mera u Albaniji se život manje-više normalno odvija. Otvorene su sve plaže, muzeji, tržni centri, a autobuski i avio prevoz normalno saobraća. Izuzetak su barovi i restorani koji se zatvaraju u 22h.

Albanija u ponudi srpskih turističkih agencija

Kako za Euronews ističe direktor Jute Aleksandar Seničić, povećano interesovanje za Albaniju nastaviće se i ove godine, pa će tako mnogo više domaćih agencija u ponudi imati aranžmane za letovanje u ovoj zemlji u odnosu na prošlu.

"Ono što, čini se, ne razumemo jeste da Albanci imaju daleko veće tržište da bi zavisili samo od srpskih turista. Njima najveći broj turista čine Poljaci, Ukrajinci, Belorusi, a od prošle godine su stidljivo počeli sve više da dolaze i turisti iz Zapadne Evrope. Mi smo jako malo tržište za njih. Stoga ukoliko se ne uklopimo na vreme, plašim se da neće biti previše prostora za naše turiste", ističe Seničić.

Pixabay.com

 

Albanija je do skoro važila za jednu od najjeftinijih morskih destinacija, ali je važno naglasiti da su i tamo skočile cene. 

"I dalje je to jeftinije od destinacija na koje smo mi navikli. Biće iznenađujuće za naše turiste da vide koliko je turizam u Albaniji napredovao. Postoji nekoliko destinacija koje će u narednih 5 do 10 godina biti jako popularne u Evropi, u to nema dileme. Valona je najbolji primer. Sve kompletno duž mora je bilo porušeno i izgrađeno je šetalište koje zaista može da se meri sa Nicom iz najboljih dana", nastavlja.

Koje destinacije najviše interesuju srpske turiste?

Srpske agencije će nuditi uglavnom četiri najpopularnije destinacije u Albaniji – Drač, Valonu, Sarandu i Ksamil. U odnosu na prve tri destinacije, Ksamil je još uvek prilično nerazvijen, pa ne treba očekivati vrhunski kvalitet kada je smeštaj u pitanju. 

"Možda taj kvalitet smeštaja nije neki, ali u odnosu na Sarandu gde su plaže uglavnom šljunkovite, Ksamil ima fantastične peščane sa malim uvalama u kojima se nalaze čuveni beach barovi. Ne samo što se turisti na plažama okupljaju preko dana već se u tim barovima i noću organizuju žurke"

Pixabay.com

 

Nema sumnje da Albanija ima šta da ponudi, ali ostaje pitanje šta će to uticati na odluku prosečnog srpskog turiste da umesto Grčke proba nešto novo i izabere novu destinaciju?

"Nema sumnje da će Grčka dobiti konkurenciju, ali to je prvenstveno stvar mentaliteta i navike. Međutim, cena i te kako može uticati na odluku jer kada govorimo o sličnom kvalitetu smeštaja i apartmana, u Albaniji možete proći 20 do 25 odsto jeftinije u odnosu na Grčku sa istim uslovima", zaključio je Seničić u razgovoru za Euronews.

 

Komentari (0)

Putovanja