Sezona

Jedna lokacija u Beogradu je najrizičnija za džeparenje turista

Komentari

Autor: Tila Stanković

05/09/2021

-

08:05

Jedna lokacija u Beogradu je najrizičnija za džeparenje turista
Jedna lokacija u Beogradu je najrizičnija za džeparenje turista - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Nakon prethodne godine kada je pandemija gotovo onemogućila neesencijalna putovanja, turizam u Beogradu je ponovo oživeo; Opet se mogu čuti strani jezici na najatraktivnijim destinacijama. Međutim, sa pojavom stranaca, u srpsku prestonicu se vratio i stari problem – džeparenje turista.

Tokom poslednja dva meseca prijavljeno je deset džepnih krađa izvršenih na štetu stranih turista u pet centralnih  gradskih opština: Stari grad, Savski venac, Palilula, Vračar i Zvezdara, potvrđuju za Euronews Srbija iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz MUP-a su naglasili da se broj krivičnih dela, odnosno džepnih krađa obično smanjuje tokom letnjeg raspusta i u periodu godišnjih odmora, jer su u gradu manje gužve.

Ipak, iako broj prijavljenih krađa možda nije posebno visok, iz Udruženja turističkih vodiča navode da je taj problem i te kako prisutan tokom vođenja tura po Beogradu.

"Otprilike nedeljno dva, tri puta čujem da se u nekoj grupi desila krađa ili pokušaj džeparenja", ističe za Euronews Srbija Bojana Banković predsednica Upravnog odbora Udruženja turističkih vodiča Srbije.

Ona je naglasila da se ove godine krađe dešavaju najčešće na Kalemegdanu, dok su prethodnih sezona problematične teritorije bile Autobuska stanica i Hram Svetog Save.

"Turisti obično prijave krađu tek kada im nestanu i dokumenta, a pokušaje krađe ne prijavljuju u 99 odsto slučajeva. Dešava se da ne prijave ni nestanak manje količine novca jer ne žele da troše svoje vreme na to, već radije pozajme od nekog", objasnila je Banković.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Lažni turisti prete vodičima

Turistički vodič Milena Vasiljević naglašava da se osobe uključene u taj kriminal povremeno maskiraju u turiste, izgledaju civilizovano i normalno su obučeni.

"To nisu ljudi kojima je novac potreban za egzistenciju, već je to njihov vid zarade", kazala je za Euronews Srbija.

Ona dodaje da vodiči vremenom upamte lica i mogu da prepoznaju osobe koje džepare, ali da, nažalost, ne mogu mnogo toga da urade kako bi ih sprečili.

"Džeparoši obično čekaju da turisti dobiju slobodno vreme. Kada ih neko od nas primeti obično uzmemo telefon kako bismo ih snimili ili fotografisali. Tada često dolazi do pretnji i psovanja", navodi Vasiljević.

Ona ističe da je prethodne godine uočila kako su dve devojke kod Hrama, koje su delovale kao turisti, i iako nisu bile u njenoj grupi, pokušale da se umešaju među turiste.

"Kada sam htela da ih fotografišem počele su da me psuju", dodala je.

Kako dodaje vodič, iako je to izuzetno neprijatno iskustvo, nije karakteristično samo za Beograd.

"Turisti i sami kažu da bi ovo moglo da im se desi i u Parizu, Pragu ili Beču. Jednostavno kako raste turizam, tako i ovi slučaji postaju češći", zaključila je Milena Vasiljević.

Komentari (0)

Putovanja