Sezona

Euronews Srbija na severu Grčke: Za ručak izdvojiti i do 15 evra, poskupelo i gorivo na pumpama, trajekti...

Komentari

Autor: Tara Tomović

27/05/2022

-

07:05

Euronews Srbija na severu Grčke: Za ručak izdvojiti i do 15 evra, poskupelo i gorivo na pumpama, trajekti...
Giros - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Letnja sezona u Grčkoj je i zvanično počela, a uprkos tome što se turistički radnici nadaju uspehu iz 2019, poskupljenja su vidljiva. Naime, uticaj rata u Ukrajini na grčku ekonomiju, posebno na energetiku, turizam i sirovine, uzbunio je i domaćinstva i vladu. Nagli rast troškova energije, izvesno smanjenje dolazaka turista iz Rusije i zaduživanje na međunarodnim tržištima teška su pitanja sa kojima grčka vlada treba da se suoči.

Prihodi od turista iz Rusije procenjeni su na 433 miliona evra u 2021. godini i ove godine će opasti, po stopi koja još nije poznata i zavisiće od daljeg toka rata. Primera radi, Grčka je 2019. godine primila više od pola miliona ruskih turista, dok je prošle godine njih 120.000 boravilo u grčkim odmaralištima. U svakom slučaju, udar će biti relativno veći po turističke destinacije na severu Grčke, koje su omiljene i među srpskim turistima.

Takođe, rastuća inflacija u Grčkoj ekonomiji se mora uzeti u obzir posebno u pogledu predstojeće sezone. Reporter Euronews Srbija koji se trentuno nalazi na severu Grčke zabeležio je cene osnovnih životnih namirnica.

Cene u tavernama i marketima

Na severu Grčke frape košta u proseku 3,5 evra, dok se cene vina na čašu kreću od četiri, pa naviše. Ukoliko se opredelite za 700 ml vina, u lokalnim tavernama cene se kreću od 14 do 24 evra. Grčka piva su uglavnom oko tri evra, strana i više, a gazirani sokovi oko dva.

Cene u restoranima su blago više ove godine, pa tako za porciju lignji treba izdvojiti osam evra, prženih škampi oko 13, dok su pileći file, suvlaki i piletina 8,5 evra.

Ukoliko se u taverni opredelite za svinjski giros ili suvlaki cena porcije je osam evra.

Euronews Srbija

 

Salate uz obrok se kreću od 4,5 do osam evra, a autentična grčka jela kao što su kolokitokeftedes su pet evra, halumi sir 5,5 evra, a bujurdi šest. Porcija prženih krompirića je 3,5 evra.

Što se tiče cena namirnica u marketima litar ulja kreće se oko tri evra, krompira dva, a paprike jedan evro po kilogramu.

Doplata za čarter let, skuplji i trajekti

Zbog povećanja cena električne energije, i država je morala da interveniše i subvencioniše one najugroženije. Na primer, račun za struju koji je nekada iznosio 180 evra, danas on dostiže čak 400. Više su i cene osnovnih životnih namirnica, a najvidljivija poskupljenja ogledaju se u onim "najpovoljnijim" namirnicama, kao što je najpoznatija grčka brza hrana – giros, koji je poskupeo za evro do dva, zavisno od regije.

"Skočile su cene sirovina, potom energenata, a onda i transporta. Kako da onda sve to ne povuče i porast namirnica koje su zastupljene u našoj ishrani", rekao je u razgovoru za GRTimes Savas Kesidis, predsednik Panhelenske federacije mesara (POKK) koji dodaje da je cena svinjskog mesa samo u jednoj nedelji "eksplodirala" za 50 do 60 centi po kilogramu, a 30 centi za kilogram piletine.

Euronews Srbija

 

Cena euro dizela na pumpama je 1,8, dok je premium više od dva evra. Litar benzina je 2,2, a autogasa jedan evro. Upravo zbog tih poskupljenja Nacionalna asocijacija turističkih agencija (Juta) i avio-kompanija Er Srbija objavile su saopštenje u kojem navode da će srpske turističke agencije morati da uvedu doplate za gorivo svim putnicima koji su do sada uplatiti svoje letnje aranžmane - od 30 i više evra za čarter letove, zavisno od destinacije.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju Er Srbije, Jute i Turističkih agencija zakupaca čarter letova, za ovu turističku sezonu doplata za gorivo je neophodna budući da je zbog velikih turbulencija na svetskom tržištu naftnih derivata u prethodnih pet meseci, cena avio-goriva porasla je za oko 100 odsto.

Osim toga, treba imati na umu da su od 18. marta poskupele i cene karata za trajekte u Grčkoj - posebno od luke Pirej, pa tako karta koja je do Parosa koštala 38,5 evra sada iznosi 42,5 evra, dok su na nekim linijama cene povećane i za pet evra. Slična povećanja od oko 10 posto važe i za transport vozila. Na primer, na liniji od atinske luke Rafina do Mikonosa karta koja je koštala 67 evra, od 1. aprila iznosiće 70.

Kikiljas: Grčka ima opciju za svačiji budžet

Grčki ministar turizma Vasilis Kikiljas u ranijem razgovoru za Euronews Srbija pak, nije porekao uticaj rata u Ukrajini na turizam u ovoj zemlji, ali kaže da Grčka ima opcije za sve budžete - od jeftinijih, pa do onih skupljih letovališta.

"Turistički sektor u Grčkoj je sačinjen od profesionalaca, koji znaju da cene moraju da budu prihvatljive da bi ljudi dolazili. Naravno da je globalna kriza uticala da određene cene porastu, ali isto tako su i neke cene niže. I u ovom sektoru ponekad postoji propaganda, jer je konkurencija velika. Jedno je kad se nešto priča, a drugo je kada dođete i uverite se. Ja ne moram ništa da vam kažem, pitajte svoje sunarodnike Srbe kako su tretirani u Grčkoj. Tamo se osećaju kao kod kuće, tamo imaju prijatelje... Naša religijske, kulturološke i sportske veze su neraskidive i zato se Srbi vraćaju Grčkoj. Moja i naša čast je da ih ugostimo", rekao je on.

Euronews

Podseća i da je od prvog maja državljanima Srbije, kao u dobra stara vremena, potreban samo pasoš za ulazak u zemlju, ali i da se radi na pojeftinjenju rominga.

"Moj kolega, ministar digitalnih reformi je razgovarao sa privatnim sektorom i operaterima i verujem da ćemo imati neke vesti u narednim nedeljama. Uprono radimo na poboljšavanju uslova zato što stotine hiljada Srba svake godine dolazi u Grčku. Mi ih rado dočekujemo, želimo da se dobro provedu i da se osećaju kao kod kuće. Zbog svega toga, oni nam se iz godine u godinu vraćaju i zato je Srbima Grčka destinacija broj jedan za odmor. Takođe, želimo da imamo više letova između Srbije i Grčke i tokom zime, proleća i jeseni. O tome sam razgovarao i sa ministarkom i sa Air Srbijom", zaključio je.

 

Komentari (0)

Putovanja