Sezona

Euronews Srbija na albanskom primorju: Turisti iz Srbije o utiscima, cenama i moru

Komentari

Autor: Enes Radetinac

24/07/2022

-

13:07

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dobra plaža, putevi, ali i odnos cene i kvaliteta, to su glavni razlozi zbog kojih sve više građana Srbije letnji odmor provodi u Albaniji. Donedavno, najviše je bilo Novopazaraca, a od skoro i Beograđana, Novosađana i Nišlija.

Naime, sedmodnevni aranžman u hotelu sa četiri zvezdice za četvoročlanu porodicu, na bazi polupansiona košta nešto više od 700 evra, dok poređenja radi u hotelu iste kategorije u Crnoj Gori treba izdvojiti i duplo više, ističu iz turističkih organizacija za Euronews Srbija.

Cene hrane identične su ili čak niže nego u Beogradu, sokovi koštaju do jedan evro, alkoholna pića od 1,5 evro, pa naviše, dok je za kafu je potrebno izdvojiti oko 0,70 centi. Četvoročlana porodica može ručati za 12 evra.

Prema rečima srpskih turista, "Albanija je Dubai za ostale destinacije sa naših prostora".

"Lepa plaža, fin hotel, hrana super. Sve je lepo. Zanimljivo. Ima i grad da se prošeta. Lepo je, nije neko zabačeno mesto, da nema gde da se izađe", "Nije skupo uopšte. Ovo je primamljivo za svačiji džep, od radnika do poslovođe", rekli su za Euronews Srbija turisti koji letuju na albanskoj obali.

profimedia

 

Prema rečima vlasnika jednog od hotela u Draču, Albanci su u potpunosti prijateljski nastrojeni prema gostima iz Srbije, što potvrđuje, kako kaže, veliki broj građana Srbije koji već godinama letuju u gradovima na albanskom primorju.

"U poslednje tri godine sve je više truista iz Srbije koji dolaze u Drač i Sarandu i oni su više nego zadovoljni. Mnogi građani Srbije pre dolaska u Albaniju se plaše Albanaca zato što ne znaju koliko su građani ove zemlje prijateljski raspoloženi prema ljudima koji dolaze iz Srbije, ali onog trenutka kada dođu ovde, odmah se razuvere. Pre tri godine najviše turista je bilo iz Novog Pazara i okoline, dok ovde godine pored pomenutog grada imamo turiste iz Beograda, Novog Sada i Niša", kaže Vaso Daskali, vlastnik hotela u Draču.

Inače, do mora u Albaniji, građani Srbije mogu da putuju samo sa biometrijskom ličnom kartom, a zadražavanja na granicama skoro i da nema. Ukinut je i roming između zemalja Zapadnog Balkana, a maksimalna cena se primenjuje u skladu sa pravilom "kao u domaćem saobraćaju".

Ako vas brine jezčka barijera, ni to nije problem. Narod se snalazi. Malo engleski, malo albanski, malo rukama, kažu srpski turisti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja