Sezona

10 najsunčanijih gradova Evrope: Većina se nalazi u samo dve države koje nisu tako daleko od Srbije

Komentari

Autor: Euronews

13/03/2023

-

13:00

10 najsunčanijih gradova Evrope: Većina se nalazi u samo dve države koje nisu tako daleko od Srbije
10 najsunčanijih gradova Evrope: Većina se nalazi u samo dve države koje nisu tako daleko od Srbije - Copyright Unsplash, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bliži se Uskrs, pa tako mnogi planiraju "bekstvo" u toplije krajeve. Iako u poslednjem periodu vreme u Evropi može biti nepredvidivo, neki delovi kontinenta su dosledniji od drugih.

Na osnovu podataka sajta World Weather Online, platforma za pretraživanje aranžmana Holidu analizirala je vremenske prlike u 300 najnaseljenijih gradova u Evropi od 2009. do 2021, a njihovi rezultati su pokazali da su najsunčaniji gradovi smešteni upravo u Španiji i Italiji. Na listi prvih 30 gradova nalazi se čak 12 gradova Španije i 11 iz Italije. Rangiranje odražava prosečan broj sunčanih sati mesečno u svakom gradu, a ne upoređivanje temperatura.

1. Alikante, Španija

Unsplash

 

Smešten na jugoistočnoj obali Španije, Alikante ima najveći broj sunčanih sati u Evropi.

Sa prosekom od 349 sunčanih sati mesečno, to je destinacija iz snova za ljubitelje sunca. Otprilike polovina dana, svakog dana, u Alikanteu je sunčana.

Osim toga, obala Kosta Blanke ima divne plaže za sportove na vodi. Kada sunce zađe, šareni stari grad Bario Santa Kruz ulepšaće vam doživljaj uskim ulicama, muzejima, restoranima i živahnim noćnim životom.

2. Katanija, Italija

Unsplash

 

Katanija, na istočnoj obali Sicilije, uživa u proseku 347 sunčanih sati mesečno.
Osim sunčanih dana, barokni stari grad nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine, donosi bogatu istoriju i kulturu. Pored zadivljujućih plaža, možete uživati i u ukusnoj sicilijanskoj uličnoj hrani kao što su aranćini i kanoli.

3. Mursija, Španija

profimedia

 

Sa prosečno 346 sunčanih sati mesečno, blagim zimama i dugim letima, Mursija nudi tople vode tokom cele godine na jugoistočnoj obali Španije.

Univerzitetski grad je nedavno pozdravio vezu brzih vozova sa Madridom.

Još južnije, obalni okrug Kosta Kalida ima duge plaže koje su savršene za plivanje i sportove na vodi.

4. Malaga, Španija

profimedia

 

Lučki grad Malaga na južnoj obali Španije ima u proseku 345 sunčanih sati mesečno. Grad nudi širok izbor hotela i odmarališta za posetioce koji traže peščane plaže.

Malaga je takođe rodno mesto španskog slikara i vajara Pabla Pikasa - stoga ne propustite Pikasov muzej tokom vaše posete.

5. Mesina, Italija

profimedia

 

Mesina, na severoistoku Sicilije, ima u proseku 345 sunčanih sati mesečno. Ovaj lučki grad je popularna destinacija za kruzere. Nudi duge delove prelepe obale prošarane plažama i istorijskim lokalitetima.

6. Valensija, Španija

profimedia

 

Sa prosekom od 343 sunčana sata mesečno, Valensija je šesti najsunčaniji grad u Evropi. Grad nudi neverovatne plaže sa peščanim dinama i mogućnostima za sportove na vodi.

Takođe je rodno mesto paelje, kultnog španskog jela od morskih plodova. Obavezno ih probajte sa Agua de Valensijom, poznatim koktelom napravljenim na bazi šampanjca ili kave pomešane sa sokom od pomorandže, votkom i džinom.

7. Nica, Francuska

Unsplash

 

Francuska ulazi na listu sunčanih destinacija sa Nicom, koja u proseku uživa 342 sunčana sata mesečno.

Smeštena na francuskoj rivijeri, Nica nudi prelepe peščane plaže u kombinaciji sa vrhunskim restoranima. Osim toga, grad je svetski poznat po svojoj kulturi i arhitekturi.

8. Las Palmas, Španija

Unsplash

 

Smešten na španskim Kanarskim ostrvima, nedaleko od severozapadne obale Afrike, Las Palmas je popularna destinacija za putovanja - i to sa dobrim razlogom.

Sa prosekom od 341 sunčanog sata mesečno, prijatno vreme tokom cele godine nastavlja da privlači posetioce tokom perioda van sezone. Čak i u oktobru i novembru prosečna temperatura u Las Palmasu je 21 stepen.

9. Granada, Španija

Unsplash

 

Španska Granada je dom impresivne palate Alhambra. Sa prosekom od 341 sunčanog sata mesečno, andaluzijski grad privlači posetioce tokom cele godine. Mnoštvo kultura se ovde ukršta i fantastično se odražava i u arhitekturi i u svakodnevnom životu grada.

10. Palermo, Italija

Unsplash

 

Italija ima čak tri grada u prvih 10 i svi se nalaze na ostrvu Sicilija. Sa prosečno 340 sunčanih sati mesečno, Palermo je savršena destinacija za one koji traže sunce, ali i entuzijaste za kulturu.
Grad nudi autentičnu sicilijansku uličnu hranu, najveću italijansku operu i mnoge druge istorijske građevine koje su na Uneskovoj listi svetske baštine.

Najsnežniji gradovi Evrope

Međutim, ne vole svi da uživaju u suncu. Dok su najsunčaniji gradovi u velikoj meri grupisani u Španiji i Italiji, najsnežniji su raspoređeni u više zemalja.

Ljubitelji zimskih sportova, imajte na umu: glavni grad Estonije Talin je najsnežniji grad u Evropi sa u proseku 20,5 dana snega mesečno.

Litvanski Vilnjus ima u proseku 18,5 dana snega mesečno, a nemački Erfurt je na trećem mestu sa 17,3 dana. Nakon ovih gradova slede finski Turku (16,8 dana) i Helsinki (16,5 dana).

Unsplash

 

Neki od drugih gradova sa najvećim snegom u Evropi su Kijev (Ukrajina, 16 dana), Kaunas (Litvanija, 16 dana), Grenobl (Francuska, 15,5 dana), Riga (Letonija, 15,5 dana) i Inzbruk (Austrija, 15,5 dana).

Međutim, pošto se na karticama ponavljaju toplotni talasi prošlog leta, možda biste želeli da proverite unapred pre nego što rezervišete putovanje.

Najkišovitiji gradovi Evrope

Velika Britanija i kiša su praktično sinonimi, a podaci to potvrđuju - 12 od 30 najkišovitijih gradova u Evropi nalazi se u Velikoj Britaniji.

Ali šta tačno znači "najkišovitiji“? Holidu je analizirao 300 najnaseljenijih gradova u Evropi na osnovu podataka World Weather Online od 2009. do 2022. godine.

Prosečan broj kišnih dana u mesecu i prosečna količina dnevnih padavina mesečno su kombinovani da bi se odredili rezultati.

Tako je zapravo Bergen u Norveškoj najkišovitiji grad u Evropi sa najvećim prosečnim brojem kišnih dana u mesecu (12,7) i dnevnom količinom padavina (8,8 mm).

Unsplash

 

Sanderlend i Glazgov u Velikoj Britaniji imaju prosečno 11 kišnih dana mesečno, a slede rumunski Brašov i nemački Augsburg.

Ostali kišni gradovi u Velikoj Britaniji na listi 30 najboljih uključuju Belfast, Svonsi, Stokport, Mančester, Liverpul, Plimut, Vigan, Derbi, Edinburg i Vejkfild.

Italija i Španija su domovi najsunčanijih gradova u Evropi, ali imaju i tri, odnosno dva najkišovita grada, uključujući Milano, Vigo i Korunju.

Komentari (0)

Putovanja