Fudbal

Siti preskočio solidnu Zvezdu i u "šarenom" sastavu, tinejdžeri Hamilton i Bob osvojili "Marakanu"

Komentari

Autor: Euronews

13/12/2023

-

20:40

Siti preskočio solidnu Zvezdu i u "šarenom" sastavu, tinejdžeri Hamilton i Bob osvojili "Marakanu"
Siti preskočio solidnu Zvezdu i u "šarenom" sastavu, tinejdžeri Hamilton i Bob osvojili "Marakanu" - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Poraz i na kraju UEFA Lige šampiona. Mančester siti je i u kombinovanom sastavu pobedio Crvenu zvezdu 3:2 (1:0) na stadionu "Rajko Mitić" i grupu "G" završio sa maksimalnim brojem bodova, dok su se crveno-beli oprostili sa samo jednim bodom dostignutim protiv Jang Bojsa i završili su evropsku sezonu. Prvak Evrope je pokazao snagu i svoje talente Miku Hamiltona i Oskara Boba, koji su golovima obeležili ovaj susret. Crveno-beli su imali svoje prilike, postigli su golove preko Hvanga i Kataija, uz dve stative (Mijatović), ali nisu imali više snage da osvoje bod.

Crvena zvezda je pred sobom imala "šareni", da ne kažemo rezervni sastav Mančester sitija, sa trojicom mladih igrača (Luis, Hamilton, Bob) i sa nekim iskusnim igračima (Stons, Akanđi, Kovačić, Griliš) sa kojima je trener Pep Gvardiola želeo da napravi balans u ekipi.

I u takvom sastavu prvak Evrope je dominirao na travi stadiona "Rajko Mitić", imao je posed (70 odsto), a stigao je do zaslužene prednosti na poluvremenu iz prvog šuta na gol. Mika Hamilton je na debitantskom meču za Siti dobio loptu na desnoj strani, driblingom ostavio iza sebe Aleksandra Dragovića i iskosa matirao Glazera. Pokazao je mladi napadač zašto je večeras dobio šansu od strane Pepa Gvardiole, jer njega Piter Olajinka nije mogao da prati, pa je prava sreća što u još tri situacije odbrana Zvezde nije poklekla.

Stouns i Akanđi su iskusno držali odbranu, Kovačić i Filips su dobili bitku na sredini terena, pa su Zvezdi ostajale "mrvice", pokušaji samo kroz tranziciju i protiv ovakve postave prvaka Evrope. Kosta Nedeljković je imao pravi ispit protiv Džeka Griliša, solidno se nosio sa tim, a propustio je i jedinu priliku za srpskog prvaka u 26. minutu. Driblinogom je sebi ostavio prostor za šut sa 14 metara, ali je "levicom" gađao tik iznad prečke. 

Hvang, Kanga i Mijailović su izgubili bitku na sredini terena, nisu imali ni dobre dubinske pasove, pa su sprintevi Osmana Bukarija u prostor obično bivali uzaludni. 

Veća agresija na sredini terena donela je Crvenoj zvezdi tri dobre prilike. Ndjaje je sa pet metara pogodio Ortegu, da bi golman Sitija odbranio udarac Kange u nastavku akcije. Mogao je i Olajinka bolje u šesnaestercu, da bi onda i Oskar Bob pokazao zašto je dve godine zaredom najbolji izdanak škole Sitija. "Prošetao" se kroz odbranu, a onda sa desetak metara pored Mijailovića spakovao loptu u mrežu za 0:2 i kraj svih nadanja crveno-belih da bi mogli da izbegnu poraz i na oproštaju od Lige šampiona.

Zvezda je bila blizu povrtaka u meč u 70. minutu kada je Jovan Mijatović sa desetak metara pogodio stativu, uspeo je Hvang da smanji na 15 mkinuta pre kraja na 1:2, ali klasa je na strani gostiju, pa su umeli bez mnogo napora i uz penal Kalvina Filipsa (Điga srušio Hamiltona) da zatvore meč i obore klupski rekord jer su prvi put osvojili svih 18 bodova u grupnoj fazi UEFA Lige šampionam iako je Katai u nadoknadi smanjio na 2:3.

Uživo, Crvena zvezda - Mančester siti 2:3

Drugo poluvreme

Kraj meča, pobeda Sitija.

90-1: GOOOL, Zvezda smanjuje na 2:3, strelac Katai. Zvezda se opet vraća, posle kornera Hvanga glavom je pogodak postigao Aleksandar Katai.

90. minut: pet minuta nadoknade

88. minut: Mijatović je sa dva metra pogodio stativu, ali je sudija Agajev čekao da vidi potencijalni penal za domaćina. Ipak, pre toga je bio ofsajd.

85. minut: GOOOL!, Vodi Siti 1:3, strelac Filips sa penala. Điga je nepotrebno napravio penal nad Hamiltonom, a Filips je matirao Glazera.

75. minut: GOOOL! Zvezda smanjuje na 1:2, strelac Hvang. Zvezda se vraća u igru, Bukari je odlično uposlio Hvanga koji je iskosa sa leve strane matirao Ortegu.

70. minut: Dobru kontru nije uspela Zvezda da realizuje. Bukari je uposlio Jovana Mijatovića koji je izdržao duel i pogodio samo stativu.

62. minut, GOOOL, Siti vodi 0:2, sterlac Oskar Bob. Prošetao se Bob kroz odbranu Zvezde, pa sa desetak metara pored Mijailovića poslao loptu u mrežu.

60. minut: Zvezda je mnogo agresivnija i čini se bolji rival u prvih 15 minuta nastavka. Bahar je na teren poslao Kataija, Lučića i Mijatovića da pokuša da strigne do izjednačenja.

51. minut: Golman Sitija Ortega za 60 sekundi odbranio je udarce Ndjajea sa pet metara, pa Kange sa distance. Bili su domaćini blizu izjednačenja.

50. minut; dva minuta prekida zbog povrede Mateusa Nunesa. U pokušaju da loptu zahvati makazicama nezgodno je pao na rame.

48. minut: Ponovo pšreti Hamilton, šutirao je sa leve strane tik pored gola.

Počelo je drugo poluvreme, nema izmena u sastavu Zvezde, Foden je zamenio Griliša kod gostiju.

Prvo poluvreme

45+1. minut: kraj prvog dela, vodi Siti zasluženo jer je dominirao i u ovom sastavu, a Hamilton je pogodio iz prve prilike.

43. minut: Ništa se ne menja na stadion u Crvene zvezde. Gosti drže loptu (70 odsto), opasni su kad god im Zvezda to dozvoli ispadanjem veznog reda, ali i dalje je 0:1. Olanjinka je pokušao sa 15 metara da ugorzi Ortegu, ali taj udarac je bio lak plen za golmana Sitija.

35. minut: Siti čuva posed, ima prednost, i traži nove pukotine u odbrani Zvezde. Srpski prvak pokušava da ugoržava rivala samo kroz tranziciju, ali pred Ortegom su Stons i Akanđi koji sve te pokušaje uspevaju da amortizuju.

26. minut: Prvi dobar ofanzivni pokušaj Crvene zvezde. Nedeljković je na desnoj strani napravio dobar dribling, ostavio sebi prostor i sa 14 metara levom nogom šutirao tik iznad prečke.

19. minut GOOOL, Vodi Siti 0:1, strelac Hamilton: Dobio je Hamilton loptu na desnoj strani, driblingom se oslobodio Dragovića i matirao Glazera. Debitntski pogodak mladog ofanzivca Sitija.

15. minut: Zvezda je uspela da dođe do lopte i da je sačuva, ali ne uspevaju za sada da prebace poslendju liniju gostiju i uposle Osmana Bukarija. Meč na Marakani posmatra i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u durštvu prvog čoveka Sitija Kaldona Al Mubaraka.

5. minut: Siti mirno čuva loptu protiv Zvezdinog presinga, Serhio Gomez je protutnjao po levoj strani, ali je izostao bolji završni pas. Bez obzira na mlad sastav, Englezi dominiraju u uvodnim minutima.

Počeo je meč na stadionu "Rajko Mitić". Puni se stadion još uvek, na tribinama će biti oko 45.000 ljudi.

Crvena zvezda se u Bernu oprostila do proleća u Evropi, ali večeras na stadionu "Rajko Mitić" (18.45, TV Arena 1 Premium) želi protiv aktulenog vladara da se uz što bolji utisak, možda i iznenađenje oprosti od UEFA Lige šampiona.

Poslednje mesto u "G" grupi nije ono čemu su se nadali u redovima srpskog prvaka, ali ostaje im duel sa Mančester sitijem za čast, ugled i borbu za bolji rejting na UEFA rang listi. I nešto novca...

Trener Barak Bahar nije mogao da računa na Mirka Ivanića, ali se odlučio za iskusan tim, sa pojačanim veznim redom i samo jednim bonusom - Kostok Nedeljkovićem. 

 

 

Ni Mančester siti nije stigao u Beograd sa najjačim sastavom jer su zbog povreda u Engleskoj ostali Elring Halanad i Žeremi Doku, kao i još uvek povređenim Kevinom de Brujneom. Međutim, menadžer Pep Gvardiola duel shvata najozbiljnije moguće, u samoj izjavi pred meč je istakaoa da je prvak Evrope na "Marakanu" došao da odbrani "ono što su do sada uradili", a osvojili su svih 15 bodova i ubedljivo su prvi u grupi "G". Međutim, na teren je poslao jedan "rezervni sastav", sa torjivom mladih igrača Hamiltonom, Luis i Bobom.

Crvena zvezda - Mančester siti 1:3 (0:1)

Stadion: Rajko Mitić.
Sudija: Alijar Agajev (Azerbejdžan).
Strelci: Hvang u 75. za Crvenu zvezdu, a Hamilton u 19, Bob u 62. i Filips u 85. minutu iz penala  za Siti.

CRVENA ZVEZDA: Glazer - Điga, Dragović, Spajić (od 65. Rodić) - Nedeljković (od 78. Kabić), Mijailović, Kanga (od 57. Katai), Hvang, Olajinka (od 57. Lučić) - Bukari, Ndjaje (od 57. Mijatović).

MANČESTER SITI: Ortega - Serhio Gomez, Stons, Akanđi, Luis - Kovačić (od 76. Susoho), Filips - Hamilton, Mateus Nunes, Griliš (od 46. Foden) - Bob.

UEFA Liga šampiona, šesto kolo

Grupa G

Crvena zvezda - Mančester siti 1:3 (0:1) u toku
/Hvang 75 - Hamilton 19, Bob 62, Filips 85 pen/

Lajpcig - Jang Bojs 2:1 (0:0) u toku
/Šeško 51, Forsberg 56 - Koli 53/

 

Standings provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport