Fudbal

Milojević u tri derbija potvrdio da je majstor taktike i igre na rezultat

Komentari

Autor: Euronews

25/04/2024

-

13:05

Milojević u tri derbija potvrdio da je majstor taktike i igre na rezultat
Milojević - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Dočekao je Vladan Milojević i pobedu nad Partizanom u Kupu Srbije (izgubio finale 2019 na Marakani 0:1), ali i svoje drugo finale u ovom takmičenju na klupi crveno-belih. Nije bilo lako "Klarku Kentu" da u roku od 9. marta do 24. aprila pripremi sa svojim stručnim štabom tri duela sa Partizanom i da iz njih izađe uzdignutih ruku.

Sva tri derbija su bila drugačija, prva dva možda na idejnom planu nisu imala preveliku razliku, ali jesu onu psihološku. Na prvom (2:2) Zvezda je imala bod zaostatka za crno-belima, na drugom minule subote (3:2), sedam bodova više i mogućnost da se trijumfom približi tituli, dok je sinoćni bio eliminacioni u Kupu Srbije, pa samim tim taktički potpuno drugačiji od prethodna dva, a sa isto toliko pritiska zbog očekivanja da se odbrani dupla kruna. O tome je govorio i sam Milojević.

"Specifične utakmice. Mi smo u prvom derbiju bili u minusu, zato smo bili veoma agresivni u polju. U plej-ofu, bila je možda i bitnija utakmica zbog bodovnog pritiska. Nju smo dobili. Ova treća je bila na ispadanje. Ne znate da li ćete imati dobar dan vi ili rival. Dok se okrenete, možete da napravite grešku i vi ste ispali. Drugačija je bila kup utakmica, drugačiji je bio i izbor igrača", rekao je šef struke Crvene zvezde.

Pre svega mislio je na odsustvo Gelora Kange iz startne postave. Objasnio je to dvojako: željom da Kangu odmori, ali i potrebom da ima brže igrače u veznom redu.

"Želeli smo da imamo igrače drugačijeg profila, Stamenića, Ivanića i Hvana. Momke koji mogu da deluju između dva šesnesterca. Da je utakmica otišla u drugom pravcu verovatno bi tu bio i Kanga. Ovako nije bilo potrebe. I njemu smo dali vreme da odmori. Partizan je poslao na teren najbrže igrače. Nije bilo Natha koji je sjajan igrač, ali motorički ne može da igra više na tom nivou 90 minuta. Videli smo šta oni rade, da su spuštali Antića i uvlačili Kalulua u sredinu".

Hvang i Marko Stamenić odigrali su sa mnogo energije, trčanja, osvojili su sijaset duela, nalazili se na svakom delu terena. Korejac je asistirao za prvi gol, učestvovao u akciji za drugi, Stamenić je potvrdio da ima raskošan potencijal i da mu ova uloga i pozicija najviše odgovraaju. Mirko Ivanić je majstor fudbala, šteta što njegove sjajne pasove saigrači nisu u najboljoj meri iskoristili.

Šerif Endijaje nije se upisao u strelce i na četvrtom uzastopnom meču protiv Partizana, ali za njegovu igru "leđima", čuvanje lopte, dobijenim duelima, razvoju akcija Milojević je imao samo reči hvale:

"Šerif radi mnogo ozbiljan posao za jednog špica. Pod tolikim pritiskom jednog mladog i jakog štopera Kovačevića i Svete Markovića nije lako igrati i imati učinak kao on".

Zvezda je u Kupu (2:0) imala 17 udaraca ka golu Partizana (pet u okvir gola), u subotu (3:2) člak 24 udarca (osam un okvir gola), a u onom prvom 9. marta (2:2) 18 udaraca ka golu Jovanovića (četiri u okvir gola). Ukupno 49 na tri večita derbija, postigla je sedam golova iz 17 udaraca u okvir. Golmani Jovanović i Krunić dokazali su kvalitet, imali neke spektakularne intervencije, mada je Osman Bukari mogao da se proslavi.

"Niste znali da Bukari nije cele nedelje trenirao, a on opet još uvek izlazi iz povrede. Možda sam pogrešio u izboru startne postave, ali Bukari je energetski bio vrlo dobar, izveo sam ga da ga sačuvam. I na prethodnom derbiju nije trebalo da odigra toliko", objasnio je Milojević.

Kad se podvuče crta, bez obzira na neke sudijske odluke zbog kojih su u Partizanu ljuti i za koje smatraju da su moglre das dovedu do drugačijeg ishoda, Milojević je iz ovog tima izvukao ono što je bilo neophodno da se dođe do rezultata. A, kako je rekao njegov kolega Igor Duljaj, koga je Milojević hvalio i zbog izbora taktike i zbog načina igre, ideja - rezultat je jedino važan.

Do povratka na "Marakanu" Milojević je u osam derbija imao po dve pobede i poraza i četiri remija. Sa ova tri pozitivna rezultata i on je ušao u pozitivnu statistiku protiv večitog rivala: četiri pobede, pet remija i dva poraza.

Zvezdin "Klark Kent" je još jednom dokazao da je majstor da do rezultata dođe, bez obzira na komentare o estetici i lepoti. Zato su na "Marakani" i bili toliko oduševljeni što su uspeli da ga vrate...

Komentari (0)

Sport