Fudbal

"Večiti derbi" iz statističkog ugla: Braća Simović prvi put zajedno, VAR u Humskoj

Komentari

Autor: Euronews

18/09/2021

-

09:24

"Večiti derbi" iz statističkog ugla: Braća Simović prvi put zajedno, VAR u Humskoj
"Večiti derbi" iz statističkog ugla: Braća Simović prvi put zajedno, VAR u Humskoj - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Do sada su crveno-beli imali više uspeha, zabeležili su 65 pobeda, 52 remija uz 47 trijumfa crno-belih i gol razliku 229:197.


Raritet ovog derbija vezan je za sudije meča. Novak Simović iz Lovćenca će četvrti put u prvenstvu voditi duel "večitih", ali će mu drugi pomoćnik biti rođeni mlađi brat Miloš. To je prvi put u istoriji derbija da braća na ovaj način učestvuju u derbiju.

VAR tehnologija debituje na "derbijima". VAR sudija je Srđan Jovanović a AVAR Uroš Stojković.

 


 

Partizan će potencijalno imati u 165. izdanju derbija petoricu debitanata: Sinišu Saničanina, Kvinsija Meniga, Aleksu Terzića, Marka Milovanovića i golmana Aleksandra Popovića (bio jednom na klupi), a Crvena zvezda osmoricu: Miloša Gordića, Aleksandra Dragovića, Marka Lazetića, Petra Stanića, Aksela Bakajoka, Filipa Falka, Loija Dionija i Rišarira Živkovića.

Trener Partizana Aleksnadar Stanojević vodiće osmi put ekipu na ligaškim derbijima, a Dejan Stanković peti.

Nekadašnji kapiten Partizana Saša Ilić odigrao je najviše večitih derbija, čak 31. Slede Momčilo Vukotić (Partizan) sa 25, Bora Kostić (C. zvezda) sa 23.

Ljubiša Tumbaković je 27 puta vodio prvenstvene derbije na klupi Partizana, Ilješ Špic je 16 puta sedeo na klupi crno-belih, a Miljan Miljanić 15 puta na klupi Zvezde.

 


 

Najviše golova postigao je legendarni golgeter Partizana Marko Valok - 13. Prva dva postigao je u šestom, a poslednja dva u 21. večitom derbiju odigranom 15. avgusta 1957 (2:2). Iza njega sa po devet pogodaka svrstali su se Bora Kostić i Dragan Džajić, legende Crvene zvezde.

Čak 17 fudbalera igralo je za oba kluba u prvenstvenim derbijima, poslednji su bili Miloš Bosančić (Partizan 1, pa Zvezda dva) i Umaru Abubakar (Zvezda dva, pa Partizan jedan).

Jedini gol direktno iz kornera postigao je sadašnji selektor Srbije Dragan Stojković. Kao kapiten Crvene zvezde matirao je golmana Partizana Branislava Đukanovića na ovaj način 6. septembra 1987. godine (81. derbi).

Vladimir Stojković, doskorašnji golman je jedini uspeo da osvoji duple krune sa oba kluba. sa Zvezdom mu je to pošlo za rukom u sezoni 2005/06, a sa Partizanom u sezoni 2010/11.

Tri puta večiti derbi igrao se bez publike. Prvi put zbog kazne 1. marta 2008. (4:1 za Zvezdu), a poslednja dva zbog pandemije korona virusa (1:1 u Humskoj i 1:0 za Zvezdu u Ljutice Bogdana).

Prvi večiti derbi odigran je 5. januara 1947. godine i Zvezda je pobedila 4:3. Prvi strelac za Zvezdu bio je Jovan Jezerkić, a za Partizan je prvi strelac bio Stjepan Bobek.

Rekordna poseta na derbijima zabeleža je 7. novembra 1976. godine (Zvezda pobedila 1:0) kada je na tribinama stadiona Marakana bilo 90.142 gledaoca sa plaćenim ulaznicama, ali preko 100.000 po procenama izveštača.

Prvi crvni karton dobio je Ljuba Spajić iz Crvene zvezde.

Dosuđeno je do sada 41 jedanaesterac, a 13 je ostalo nerealizovano. Ratomir Dujković (C. zvezda), Blagoje Istatov i Milan Lukač (Partizan) uspeli su da odbrane po dva penala.

Najčešći rezultat u derbijima je 1:1. Čak 27 puta je glasio ovaj rezultat na kraju. Sledeći najčešći je 1:0, Partizan je ovim rezultatom slavio 12 puta a Crvena zvezda osam puta. Rezultat 2:1 viđen je 15 puta, a 2:0 i 0:0 po 14 puta.

Komentari (0)

Sport